Belarusul, dispus să medieze negocierile privind războiul din Ucraina: „Ne oferim în continuare în această calitate”
Belarus s-a oferit, miercuri, să găzduiască din nou negocieri pentru a rezolva războiul din Ucraina, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe din această țară, Igor Nazaruk.
"Minskul a îndeplinit în mod repetat misiunea nobilă de loc de negocieri, de rezolvare a situațiilor dificile de conflict. Ne oferim în continuare în această calitate", a declarat oficialul, citat de presa locală, potrivit Baha.com.
Cu toate acestea, Rusia și Ucraina au rămas departe de a ajunge la un acord în ceea ce privește războiul, Moscova dorind ca Ucraina să recunoască regiunile separatiste ca teritoriu rusesc. Între timp, Kievul urmărea organizarea unui summit de pace în februarie, găzduit de Națiunile Unite.
Rusia a respins planul de pace în zece puncte al lui Zelenski
Între timp, Kremlinul afirmă că propunerile de încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să ţină cont de „realităţile de astăzi”, când patru regiuni ucrainene s-au alăturat Rusiei.
„Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realităţile de astăzi în ceea ce priveşte teritoriul rusesc, cu intrarea celor patru regiuni în Rusia. Planurile care nu iau în considerare aceste realităţi nu pot fi paşnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rusia a declarat în septembrie că regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie fac parte acum din teritoriului său, după ce a organizat pretinse referendumuri, a căror validitate nu este recunoscută însă de Ucraina şi de ţările occidentale. De altfel, Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.
Preşedintele Zelenski îşi promovează un plan de pace în 10 puncte, pe care l-a anunţat prima dată în noiembrie, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele american Joe Biden şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace care să ia în discuţie acest plan.
Planul prevede retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, ceea ce ar însemna ca Rusia să renunţe atât la cele patru regiuni pe care pretinde că le-a anexat, cât şi la Crimeea, pe care a alipit-o ilegal în 2014.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis la discuţii de pace cu Ucraina, dar susţine că nu vede nicio dorinţă de negociere din partea Kievului, notează Reuters, citată de News.ro.
Sursa: Baha.com, News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, negocieri, belarus,
Dată publicare:
28-12-2022 16:54