Beijingul pierde la Curtea de la Haga procesul privind Marea Chinei de Sud, dar anunta ca nu va respecta decizia. Reactia SUA

Marea Chinei de Sud

 Curtea permanenta de arbitraj de la Haga (CPA) a dat castig de cauza, marti, Filipinelor impotriva Chinei, afirmand ca revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud, o zona strategica, nu au 'fundamente juridice', potrivit AFP.

In decizia sa de 479 de pagini, Curtea permanenta de arbitraj a conchis ca Beijingul 'a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor', ca navele chineze au comis 'actiuni ilicite' si ca zonele revendicate de China 'sunt incluse' in apele teritoriale filipineze.

Beijingul considera ca detine suveranitatea asupra cvasi-totalitatii Marii Chinei de Sud, o zona bogata in hidrocarburi, aflata la intretaierea unor rute maritime vitale pentru comertul mondial, insa revendicarile sale se suprapun cu pretentii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei.

In cererea sa introdusa in 2003, Manila solicita CPA sa declare ca pretentiile chineze constituie o incalcare a Conventiei ONU privind dreptul marii (CNUDM), pe care ambele state au semnat-o.

'Tribunalul estimeaza ca China a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor in zona sa economica exclusiva', si anume un teritoriu de pana la 200 de mile marine asupra caruia un stat exercita drepturi suverane, a indicat CPA.

Citește și
Submarin nuclear
Tensiuni intre Statele Unite si China. Oficialii de la Beijing anunta ca vor trimite submarine cu arme nucleare
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

'Anumite zone maritime sunt cuprinse in zona economica exclusiva a Filipinelor, intrucat aceste zone nu se suprapun cu niciun drept al Chinei', mentioneaza Curtea de arbitraj.

Pentru a-si intari revendicarile, China a marit suprafata insulitelor sau recifelor si a construit piste de aterizare, porturi si alte instalatii, printre care, recent, patru faruri pe recife si un al cincilea in curs de construire, a precizat luni agentia Xinhua.

Aceste 'elemente' revendicate de China nu pot gazdui populatie umana, nu au, prin urmare, statutul de insula si nu sunt deci 'capabile sa genereze o zona economica exclusiva', afirma CPA.

Prin faptul ca obstructioneaza activitatile legate de pescuit si explorare petroliera, a construit pe aceste 'elemente' si nu i-a impiedicat pe pescarii chinezi sa pescuiasca in zona, 'China a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor in zona sa economica exclusiva', si anume un teritoriu de pana la 200 de mile marine asupra caruia un stat exercita drepturi suverane, a indicat CPA.

China, care a boicotat audierile de la Haga, 'nu accepta si nici nu recunoaste' arbitrajul CPA, conform unei stiri difuzate de agentia Xinhua.

China a indicat in numeroase randuri ca respectiva instanta 'a fost sesizata in mod unilateral de (precedentul) guvern filipinez si nu are nicio jurisdictie' in materie, potrivit aceleiasi surse.

De cealalta parte, Manila, care propuse impartirea resurselor cu Beijingul, a 'salutat' decizia celor cinci membri ai instantei, chemand insa la retinere.

SUA cer Chinei si Filipinelor sa se conformeze deciziei Curtii permanente de arbitraj si sa evite provocarile

SUA indeamna toate partile sa evite declaratiile sau actiunile provocatoare in urma verdictului prin care Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) a dat castig de cauza, marti, Filipinelor impotriva Chinei, instanta de la Haga stabilind ca revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud nu au 'fundamente juridice', transmit Reuters si AFP.

'Decizia de astazi a Tribunalului in arbitrajul Filipine-China este o contributie importanta la obiectivul comun al unei rezolvari pasnice a disputelor in Marea Chinei de Sud', a indicat John Kirby, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, intr-un comunicat.

Statele Unite studiaza inca aceasta decizie si nu comenteaza asupra cazului, dar sprijina eforturile de solutionare pe cale pasnica a disputelor teritoriale si maritime in Marea Chinei de Sud, a mentionat Kirby.

'Asa cum prevede Conventia ONU privind dreptul marii, decizia Curtii este finala si are caracter obligatoriu atat pentru China, cat si pentru Filipine', ambele fiind semnatare ale Conventiei, a subliniat oficialul Departamentului de Stat.

'Statele Unite isi exprima speranta si asteptarea ca ambele parti se vor conforma obligatiilor lor', a adaugat Kirby. 'In urma acestei importante decizii, cerem tuturor partilor sa evite declaratiile sau actiunile provocatoare', a indicat el.

Donald Tusk: China trebuie 'sa respecte ordinea juridica internationala'

China trebuie sa respecte sistemul juridic international, a apreciat marti, la Beijing, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in contextul in care gigantul asiatic este implicat in diferende teritoriale si comerciale, relateaza AFP.

Comentariile sale au survenit cu putin inainte de publicarea de catre Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) de la Haga (Olanda) - un tribunal sustinut de ONU - a unei decizii conform careia Beijingul nu are 'drepturi istorice' care sa justifice pretentiile de suveranitate in Marea Chinei de Sud.

O sentinta respinsa de Ministerul chinez al Afacerilor Externe, care a apreciat ca CPA nu are 'nicio jurisdictie' in materie.

Vorbind in deschiderea unui summit UE-China, Donald Tusk a cerut celei de-a doua economii mondiale sa protejeze 'ordinea internationala bazata pe Drept', adaugand ca aceasta 'poate fi cea mai mare provocare'.

Membrii UE critica in mod constant Beijingul pentru practicile sale comerciale considerate arbitrare, acuzand China ca practica un dumping destabilizator - inundand pietele straine cu produse ultrasubventionate - si ca discrimineaza pe teritoriul sau companiile straine.

Cadrul mondial de legi si reglementari 'ne aduce atatea avantaje (...) Daca incepem sa credem ca mondializarea si comertul international pot sa evite regulile comune sau sa mearga impotriva acestora, atunci economiile europeana si chineza vor fi primele victime, fara a mai vorbi de populatii', a avertizat Donald Tusk.

Evocand diferendul teritorial intre Beijing si Manila, obiectul arbitrajului de la Haga, presedintele Consiliului European a mentionat: 'Un ordin international bazat pe Drept este in interesul nostru comun, iar China, la fel ca UE, trebuie sa-l protejeze'.

La randul sau, premierul chinez Li Keqiang, care l-a primit pe Donald Tusk, a subliniat ca intrevederea lor 'arata clar faptul ca (China si UE) sunt doua puteri importante care protejeaza pacea si dezvoltarea lumii'.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Beijingul 'trebuie sa fie pregatit pentru o confruntare militara
Beijingul 'trebuie sa fie pregatit pentru o confruntare militara" cu SUA. Masurile luate de China pe mare

Beijingul trebuie sa fie pregatit de o 'confruntare militara' cu SUA in Marea Chinei de Sud, potrivit unui editorial aparut marti in cotidianul guvernamental chinez Global Times.

Tensiuni intre Statele Unite si China. Oficialii de la Beijing anunta ca vor trimite submarine cu arme nucleare
Tensiuni intre Statele Unite si China. Oficialii de la Beijing anunta ca vor trimite submarine cu arme nucleare

Tensiunile teritoriale din Marea Chinei de Sud, dar si expansiunea sistemului de rachete american, i-au facut pe oficialii de la Beijing sa trimita submarine cu rachete nucleare la bord, in Oceanul Pacific.

Discurs dur al Statelor Unite la adresa Chinei.
Discurs dur al Statelor Unite la adresa Chinei. "Actiunile vor avea consecinte"

 Ministrul american al apararii, Ashton Carter, a avertizat marti China in legatura cu ceea ce el a numit actiuni 'agresive' in Marea Chinei de Sud si a spus ca toate acestea ar putea avea consecinte, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.