BBC: Saudiții îi ucid pe cei care nu eliberează terenul pentru ridicarea Neom, orașul SF de 500 mld $. Sate rase de pe hartă

neom arabia suadita
Imago

Autoritățile saudite au permis folosirea forței letale pentru a elibera terenul pe care vor construi un oraș futuristic în deșert, un proiect de 500 de miliarde de dolari la care participă zeci de companii occidentale.  

Colonelul Rabih Alenezi, fost ofițer saudit de informații, a declarat pentru BBC că i s-a ordonat să evacueze sătenii dintr-un trib local pentru a face loc pentru The Line, parte a eco-proiectului Neom.

Unul dintre ei a fost ulterior împușcat și ucis pentru că protesta împotriva evacuării. Guvernul saudit și conducerea Neom au refuzat să comenteze.

Neom, eco-regiunea de 500 de miliarde de dolari a Arabiei Saudite, face parte din strategia sa Saudi Vision 2030, care are ca scop diversificarea economiei regatului, prin eliminarea dependenței de petrol.

Proiectul său emblematic, The Line, a fost prezentat ca un oraș fără străzi și mașini, cu piste de schi în mijlocul deșertului, cu doar 200 m lățime și 170 km lungime - deși se estimează că doar 2,4 km din proiect vor fi finalizați până în 2030. Zeci de companii globale, multe dintre ele britanice, sunt implicate în construcția Neom.

Citește și
bauturi
Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa, disponibil doar pentru un grup select de persoane
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Zona în care este construit Neom a fost descrisă drept „pânza goală” perfectă de către liderul saudit, prințul moștenitor Mohamed bin Salman. Dar peste 6.000 de oameni au fost mutați pentru proiect, potrivit guvernului său - iar grupul pentru drepturile omului ALQST din Marea Britanie estimează că cifra este mai mare.

BBC a analizat imagini din satelit cu trei dintre satele demolate - al-Khuraybah, Sharma și Gayal. Casele, școlile și spitalele au fost șterse de pe hartă.

Ordin pentru uciderea tuturor celor care se opun evacuării

Colonelul Alenezi, care a plecat anul trecut în exil în Marea Britanie, spune că ordinul de evacuare pe care i s-a cerut să îl execute a fost pentru al-Khuraybah, la 4,5 km sud de The Line. Satele erau populate în mare parte de tribul Huwaitat, care locuia de generații în regiunea Tabuk, din nord-vestul țării.

Fostul ofițer de informații a spus că ordinul din aprilie 2020 spunea că Huwaitat este alcătuită din „mulți rebeli” și „oricine continuă să reziste evicțiunii ar trebui să fie ucis, așa că a autorizat folosirea forței letale împotriva oricui a rămas acasă”.

A ocolit ordinul pe motive medicale inventate, a spus el pentru BBC, dar totuși a mers înainte.

Abdul Rahim al-Huwaiti a refuzat să permită unui comitet de carte funciară să-i evalueze proprietatea și a fost ucis de autoritățile saudite o zi mai târziu, în timpul operațiunii de evacuare. El a postat anterior mai multe videoclipuri pe rețelele de socializare prin care protesta împotriva evacuărilor.

O declarație emisă de securitatea statului saudit la acea vreme susținea că al-Huwaiti a deschis focul asupra forțelor de securitate și acestea au fost forțate să riposteze. Organizațiile pentru drepturile omului și ONU au spus însă că a fost ucis pur și simplu pentru că a rezistat evacuării.

O sursă familiarizată cu funcționarea direcției de informații saudite a explicat pentru BBC că mărturia colonelului - atât cu privire la modul în care a fost comunicat ordinul de evacuare, cât și la ceea ce spunea că a făcut - era în concordanță cu ceea ce știau ei despre astfel de misiuni în general. Sursa a mai spus că nivelul de vechime al colonelului ar fi fost adecvat pentru a conduce misiunea.

Zeci de oameni uciși sau arestați pentru a face loc stațiunii de schi din mijlocul deșertului

Cel puțin alți 47 de săteni au fost reținuți după ce au rezistat evacuărilor, mulți dintre aceștia fiind urmăriți penal pentru acuzații legate de terorism, potrivit ONU și ALQST. Dintre aceștia, 40 rămân în detenție, dintre care cinci sunt condamnați la moarte, spune ALQST.

Mai mulți au fost arestați pentru că pur și simplu plângeau public moartea lui al-Huwaiti pe rețelele de socializare, a mai spus grupul.

Autoritățile saudite susțin că celor care trebuie să se mute pentru The Line li s-a oferit despăgubiri. Dar cifrele plătite au fost mult mai mici decât suma promisă, potrivit AlQst.

Conform colonelului Alenezi, „Neom este piesa centrală a ideilor lui Mohamed Bin Salman. De aceea a fost atât de brutal în a rezolva problema opoziției tribului Huwaitat”.

Un fost director senior al proiectului de schi al lui Neom a declarat pentru BBC că a auzit despre uciderea lui Abdul Rahim al-Huwaiti cu câteva săptămâni înainte de a-și părăsi SUA natală pentru acest rol în 2020. Andy Wirth spune că și-a întrebat în repetate rânduri angajatorii despre evacuări, dar nu a fost mulțumit de răspunsuri.

Puțea pur și simplu a ceva îngrozitor care a fost făcut acestor oameni. Nu-i călcați pe gât pentru a putea avansa”, a spus el. A părăsit proiectul la mai puțin de un an după ce s-a alăturat acestuia, dezamăgit de management.

Un director executiv al unei companii britanice de desalinizare care s-a retras dintr-un proiect de 100 de milioane de dolari pentru The Line în 2022 este, de asemenea, extrem de critic.

Ar putea fi bine pentru unii oameni de înaltă ținută care trăiesc în acea zonă, dar ce rămâne cu restul?”, a declarat Malcolm Aw, CEO al Solar Water PLC. Populația locală ar trebui privită ca un bun valoros, a adăugat el, având în vedere cât de bine înțelege zona. „Ar trebui să cauți acel sfat pentru a îmbunătăți, a crea, a recrea, fără a le elimina”.

”Ei duc un război împotriva oamenilor”

Sătenii strămuți au fost extrem de reticenți în a comenta, temându-se că discuțiile cu presa străină le-ar putea pune în pericol și mai mare rudele lor reținute.

BBC a vorbit însă cu cei evacuați în altă parte, pentru o altă schemă Saudi Vision 2030. Peste un milion de persoane au fost strămutate pentru proiectul Jeddah Central din vestul orașului futuristic al Arabiei Saudite - care va include o operă, un cartier sportiv și unități de vânzare cu amănuntul și rezidențiale de lux.

Nader Hijazi (nu este numele său real) a crescut în Aziziyah - unul dintre cele aproximativ 63 de cartiere afectate de acele demolări. Casa tatălui său a fost distrusă în 2021, după ce a primit doar un ultimatum de mai puțin de o lună.

Hijazi spune că fotografiile pe care le văzuse din fostul său cartier au fost șocante, spunând că evocau o zonă de război. „Ei duc un război împotriva oamenilor, un război împotriva identității noastre”.

Activiștii saudiți au povestit BBC despre două persoane arestate anul trecut în legătură cu demolările din Jeddah - unul pentru că a rezistat fizic evacuarii, celălalt pentru că a postat fotografii cu graffiti anti-demolare pe rețelele sale de socializare.

Iar o rudă a unui deținut din închisoarea centrală Dhahban din Jeddah a spus că a auzit relatări despre alte 15 persoane reținute acolo - se pare că au organizat o adunare de rămas bun într-unul dintre cartierele marcate pentru demolare.

”Nu va lăsa nimic să stea în calea construirii Neom”

ALQST a chestionat 35 de persoane evacuate din cartierele Jeddah. Dintre aceștia, niciunul nu a spus că a primit despăgubiri sau timp suficient pentru a pleca, în conformitate cu legislația locală, și mai mult de jumătate au spus că au fost forțați să-și părăsească casele sub amenințarea arestării.

Colonelul Alenezi are acum domiciliul în Marea Britanie, dar încă se teme pentru securitatea sa. El spune că un ofițer de informații i-a spus că i s-ar oferi 5 milioane de dolari dacă va participa la o întâlnire la Ambasada Arabia Saudită din Londra cu ministrul de interne saudit. A refuzat.

Atacurile asupra criticilor la adresa guvernului saudit care locuiesc în străinătate nu sunt fără precedent - cel mai cunoscut fiind cel asupra jurnalistului din SUA Jamal Khashoggi, ucis de agenți saudiți în consulatul țării din Istanbul, în 2018. Un raport al serviciilor de informații americane a concluzionat că Mohamed Bin Salman însuși a aprobat operațiunea. Prințul moștenitor a negat orice rol.

Colonelul Alenezi nu regretă însă decizia sa de a nu respecta ordinele privind orașul futurist al Arabiei Saudite. „Mohamed Bin Salman nu va lăsa nimic să stea în calea construirii Neom. Am început să devin mai îngrijorat de ceea ce mi se poate cere să fac propriilor mei oameni”.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal uriaș la sărbătoarea de titlu a lui PAOK! Răzvan Lucescu, scos de pe teren de jandarmi
Scandal uriaș la sărbătoarea de titlu a lui PAOK! Răzvan Lucescu, scos de pe teren de jandarmi
Citește și...
Orașul viitorului, o viziune faraonică prea futuristă, pentru care nici Arabia Saudită nu are bani
Orașul viitorului, o viziune faraonică prea futuristă, pentru care nici Arabia Saudită nu are bani

În urmă cu doi ani, Arabia Saudită anunța că va construi în deșert un oraș al viitorului, The Line. Acum proiectul grandios care seamănă cu o riglă din sticlă ce străbate deșertul are probleme, iar o companie contractoare renunță deja la muncitori.

 

Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa, disponibil doar pentru un grup select de persoane
Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa, disponibil doar pentru un grup select de persoane

Arabia Saudită a deschis primul său magazin de alcool ,în cartierul diplomatic al capitalei sale Riad, au declarat două surse pentru CNBC.

 

Arabia Saudită a executat 170 de persoane în 2023, inclusiv în ultima zi a anului. Recordul a fost stabilit în 2019
Arabia Saudită a executat 170 de persoane în 2023, inclusiv în ultima zi a anului. Recordul a fost stabilit în 2019

170 de persoane condamnate la moarte au fost executate până la 31 decembrie 2023 în Arabia Saudită, informează AFP, citată de News.ro.

Recomandări
Miron Cozma a ajuns la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”
Miron Cozma a ajuns la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a ajuns luni dimineață la Parchetul General. El trebuie să dea socoteală pentru mineriada din 13 - 15 iunie 1990 în ancheta procurorilor militari.

Moartea președintelui Ebrahim Raisi naște suspiciuni. Scenariile care au apărut în urma tragediei din Iran
Moartea președintelui Ebrahim Raisi naște suspiciuni. Scenariile care au apărut în urma tragediei din Iran

Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, survenită, duminică, în urma prăbușirii elicopterului în care se afla după o vizită în Azerbaidjan, a scos la iveală unele suspiciuni. Și sunt numeroase.

ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat
ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, într-un context în care şeful companiei a fost arestat preventiv, iar ASF - acum cu o nouă conducere - s-a temut să mai păstreze compania în piaţă.