Barack Obama, primit cu raceala de sauditi. "Zilele bune de altadata dintre SUA si Arabia Saudita s-au terminat"
Barack Obama a fost primit cu raceala in Arabia Saudita, vizita sa fiind marcata de tensiunile tot mai evidente dintre cele doua tari in contextul crizei din Siria, dar si a sanctiunilor fata de Iran, relateaza The Guardian.
Avionul Air Force One, avandu-l la bord pe presedintele Obama, a aterizat miercuri pe aeroportul international din Riad. Regele Salman, cu care liderul american urmeaza sa se intalneasca in cursul dupa-amiezii, nu a fost prezent la aeroport pentru a-l intampina, a relatat AFP. De altfel, sosirea presedintelui american, sub un soare arzator, nu a fost transmisa in direct de televiziunea nationala saudita, asa cum se intampla in general cu vizitele liderilor straini.
Vizita de doua zile, pe care Washingtonul isi propune sa o axeze pe lupta impotriva gruparilor jihadiste si pe stabilizarea conflictelor regionale din Siria, Irak si Yemen, este cea de-a patra a lui Obama in regatul saudit de la instalarea la Casa Alba. La Riad, liderul american va incerca sa aplaneze tensiunile cu acest aliat istoric ofensat de deschiderea aratata de Washington fata de Teheran.
Barack Obama va participa joi la un summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG - Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Oman), cu o agenda dominata de probleme de securitate si aparare.
Obama si secretarul american al apararii, Ashton Carter vor incerca sa linisteasca monarhiile din Golf ca SUA le impartasesc interesele si vor continua sa le asigure securitatea, au indicat oficiali americani, potrivit Reuters.
Secretarul american si ministrii apararii din CCG au convenit asupra infiintarii unor patrule comune pentru a stopa transporturile de armament iranian spre Yemen, a declarat secretarul general al organizatiei, Abdullatif al-Zayani, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii.
Oficialii au mai convenit sa coopereze in construirea sistemelor de aparare antiracheta comune ale statelor din CCG si in dezvoltarea fortelor speciale, insa nu au fost anuntate noi contracte de armament.
Monarhiile din Golf, in majoritate sunnite, cu exceptia Omanului, vad in Iranul siit o amenintare la adresa securitatii lor, sustinand ca implicarea Teheranului in Irak, Siria, Liban si Yemen a alimentat conflictele si a adancit divizarile sectare.
Vizita lui Ashton Carter la Riad vizeaza si obtinerea de sprijin din partea aliatilor din Golf pentru finantarea reconstructiei in zone din Irak distruse de luptele cu combatantii Statului Islamic, care au ocupat parti din Irak si Siria in cursul lui 2014.
Fost sef al serviciilor saudite de informatii: Zilele bune de altadata dintre SUA si Arabia Saudita s-au terminat
“Zilele bune de altadata” ale aliantei istorice dintre SUA si Arabia Saudita s-au terminat, iar relatia lor trebuie “recalibrata”, a declarat miercuri un fost sef al serviciilor saudite de informatii, printul Turki Al-Fayçal, in plina vizita sensibila la Ryad a presedintelui american Barack Obama, relateaza AFP.
Obama a inceput miercuri ceea ce ar urma sa fie ultima sa vizita in aceasta puternica monarhie sunnita din Golf, care nu a fost incantata de deschiderea aratata de SUA fata de Iranul siit.
"Nu putem miza pe o revenire la zilele bune de altadata", a afirmat pentru CNN International printul Turki Al-Fayçal, membru al familiei regale saudite si fost ambasador al tarii sale la Washington.
"Pana unde putem merge cu dependenta noastra fata de America? Pana la ce nivel putem miza pe tenacitatea liderilor americani? Care sunt beneficiile reciproce care ne aduc impreuna? Sunt lucruri care trebuie recalibrate", a criticat influentul fost sef al serviciilor de informatii saudite.
Subliniind ca "declaratiile si conduita presedintelui Obama au trezit (Ryadul) in privinta schimbarii din America", el a mai spus ca alianta dintre cele doua puteri nu va mai fi niciodata ca inainte, chiar si dupa alegerea succesorului lui Barack Obama.
"Nu cred ca trebuie sa ne asteptam de la noul presedinte al Americii la o revenire, cum am spus, la zilele de altadata, din moment ce lucrurile sunt diferite", a insistat Turki Al-Fayçal.
Deciziile administratiei americane democrate - de la refuzul din 2013 de a interveni in Siria impotriva regimului lui Bashar al-Assad la acordul in dosarul nuclear cu Iranul din 2015 - au deranjat monarhiile sunnite, al caror lider este Arabia Saudita.
Intr-un articol publicat la mijlocul lunii martie in revista The Atlantic, Obama a facut apel la 'prietenii' sau sauditi sa gaseasca un mijloc de a-si impartasi vecinatatea cu rivalii lor de la Teheran. Formularea nu a fost bine primita la Ryad