Bancnote din lemn, folosite într-un oraș american. Ce valoare au
Banii nu au miros, dar uneori au greutate - la propriu. Dovada vine dintr-un orăşel din statul american Washington, unde au fost repuse în circulaţie bancnotele din lemn.
Astfel, se încearcă ajutorarea localnicilor şi revigorarea economiei, sufocată din cauza pandemiei.
Soluţia nu este una nouă. A fost pusă în aplicare şi în timpul Marii Depresiuni, acum aproape o sută de ani.
Sos cu brânză, unt, carne de curcan tocată, conserve cu mâncare pentru câini și o periuță de dinți. În total - 24 de dolari și 97 de cenți. Clienta a plătit produsele cu o plăcuță din lemn, vopsită în verde, pe care scrie ce valoare are - 25 de dolari. Este una dintre primele tranzacții „alternative” făcute în orăselul Tenino din statul Washington. Banii din lemn sunt parte a unui efort colectiv de întrajutorare, menit să îi sprijine pe localnici să depășească dificultățile economice provocate de pandemie.
Loren Ackerman, preşedintele unei societăţi istorice locale: „Oraşul acordă în acest fel un ajutor de zece mii de dolari. 300 de dolari pentru fiecare familie care se califică pentru acest program. Aşa că am printat 400 de bancnote de lemn a câte 25 de dolari. Pot fi folosite la plata facturilor, pentru cumpărarea de alimente sau benzină, orice au nevoie”.
Însă alcoolul, tutunul și marijuana pot fi cumpărate doar cu dolari autentici. Bancnota de furnir are aproximativ grosimea, mărimea și flexibilitatea unui card bancar și este tipărită cu o presă istorică, ce datează din 1890. Este aceeași care a fabricat bancnotele alternative în timpul marii crize financiare din perioada interbelică.
Loren Ackerman: „Banii de lemn au apărut în 1931, când banca oraşului rămăsese fără lichidităţi în timpul Marii Crize. Pentru a evita insolvenţa oraşului, au printat bani pe lemn”.
Comercianții pot primi contravaloarea bancnotelor din lemn de la primărie sau le pot vinde. Unii spun că au primit oferte și de trei ori mai mari decât valoarea nominală - de la colecționari din toată țara.
Wayne Ackerman, primarul din Tenino: „Ne aflăm într-o criză economică destul de serioasă. Şi încercăm să ne descurcăm prin noi înşine, pentru a stimula economia locală, pentru a injecta ceva capital în economia locală. În aceelaşi timp, îi ajutăm şi pe unii dintre localnici afectaţi de criza provocată de pandemie”.
Nu doar orăselul Tenino se confruntă cu dificultăți legate de lichidităti. Președintele Rezervei Federale Americane a declarat în fața Congresului că Statele Unite duc lipsă de monede. Pentru că magazinele au fost închise luni bune și mulți americani au făcut cumpărături pe internet, monedele de 5, 10 și 25 de cenți au dispărut de pe piață. Oficialul a precizat că este o problemă temporară, care va fi rezolvată în perioada imediat următoare.