Bahmutul a devenit mai mult o obsesie pentru ruși. De ce nu ar mai fi un oraș cu o mare importanță strategică

×
Codul embed a fost copiat

Cu sacrificii imense, apărătorii ucraineni țin de fortăreața Bahmut, al cărei control le-ar permite ruşilor stabilirea unui coridor sigur în estul Ucrainei pentru transferul de soldaţi şi armament.

Potrivit unui reportaj apărut în ziarul „Kiev Independent”, mai mulți soldați ucraineni se plâng că nu sunt suficient sprijiniți, în ceea ce priveşte artileria, blindatele, muniția și informaţiile tactice. "Când intri în linia întâi, ai doar 30% șanse să ieși viu de acolo", a povestit unul dintre militari. Președintele Zelenski recunoaște situaţia și anunță o consolidare a pozițiilor în bastionul din Est.

Este posibil ca forțele ucrainene să desfășoare o retragere limitată în estul orașului Bahmut, dar și așa continuă să provoace pierderi mari forțelor mixte rusești - armata și miliția Wagner -, consideră Institutul american pentru Studiul Războiului, în cea mai recentă evaluare a situației.

Melissa Bell, CNN: „Conform comandanților militari, apărătorii ucrainenii încă au controlul asupra uneia dintre autostrăzile principale, la intrare și ieșire din Bahmut. Prin urmare, încă pot beneficia de acele linii cruciale de aprovizionare. Un comandant descrie scenele luptelor de la Bahmut drept 'iad' și spune: 'O zi pare o eternitate, dar trebuie să rezistăm câte zile mai putem'”.

Bahmutul nu mai reprezintă o miză mare, spun analiștii

În viziunea experților occidentali, în lipsa unor progrese în altă parte, Bahmut a devenit mult dincolo de orice rațiune strategică o obsesie pentru ruși. Apărarea ucraineană este presată de o combinație de atacuri de artilerie, focuri de mortiera și lovituri aeriene și de un angajament substanțial de forțe terestre. Dar un foc atât de persistent necesită un lanț logistic eficient, pe care rușii nu-l au însă. De aici și informația furnizată de Ministerul britanic al Apărării, potrivit caruia, în luptele corp la corp din Bahmut, în lipsa munițiilor, rușii se bat cu lopețile.

Citește și
Wagner Evgeni Prigojin
Liderul mercenarilor Wagner vorbește despre trădare în rândul armatei ruse din Ucraina. ”Situația nu va fi una dulce”
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Ucrainenii au folosit Bahmutul pentru a provoca pierderi masive forțelor de atac: după unele estimări, la un raport de 7:1. Acest lucru poate explica de ce forțelor ucrainene li s-a ordonat să țină linia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Luptătorii noștri au respins atacuri, i-au nimicit pe invadatori, au subminat pozițiile și logistica inamicului, ne-au protejat granitele și orașele. Vreau să omagiez în mod special curajul, tăria și invincibilitatea oamenilor noștri care luptș în Donbas. E una dintre cele mai dure bătălii. Dureroasă și provocatoare. Vă mulțumesc, băieți! Mulțumesc soldaților, grănicerilor și tuturor celor care își apară țara în Bahmut, Vuhledar, Avdiivka, Siversk, Svatove, Lîman și Zaporojie”.

Pe de altă parte, Prigojin se lăuda zilele trecute că, dacă Wagner părăsește Bahmut, frontul va cădea, dar tactica la care a recurs presupune copleșirea apărării ucraineane cu val după val de carne de tun – și acceptarea unor rate de pierderi umane de până la 80%. Un astfel de procent devastator este nesustenabil de-a lungul unor linii de front care se întind pe mii de kilometri. Pentru unii analiști, înseamnă și "condiții intrunite pentru o revoltă militară rusă la scară largă".

Dar, chiar dacă steagul rusesc va fi ridicat deasupra ruinelor din Bahmut, victoria ar fi una goală de substanță. Este un oraș cu o importanță strategică minimă și cu infrastructura distrusă care nu ar putea să susțină o forță de ocupație. În plus, rușii au epuizat oamenii și materialele de care ar fi putut avea mare nevoie în momentul contraofensivei pregătite de Kiev.

Însă, nu doar in Bahmut, forțele ruse continuă distrugerea sistematică. Un orășel din regiunea Donețk este aproape ras de fața pământului. "Mariinka a fost cândva o comunitate liniștită, cu 10.000 de locuitori și multă verdeață. Acum va trebui să ne referim la această localitate la timpul trecut", scrie corespondentul Financial Times în Ucraina, care a difuzat aceste imagini apocaliptice.

Cel puțin 13.000 de copii ucraineni deportați în Rusia

Nu doar bombe și crime de război. Deportarea copiilor se înscrie în genocidul pe care rușii îl comit sistematic împotriva națiunii ucrainene. Potrivit Kievului, cel putin 13.000 de copii ucraineni din teritoriile ocupate ar fi fost deportați în Rusia.

O fetiță ucraineană de 13 ani a apărut la recentul miting-spectacol de la Moscova, organizat în cinstea lui Vladimir Putin și a armatei ruse.

Kateryna Pustovit, prietenă a familiei Anyei: „Am fost îngrozită să văd așa ceva. Nu poți să folosești copiii în acest mod”.

Anya a fost crescută în plasament de o familie ucraineană din Mariupol, insa, de luni bune, nu se mai știa nimic de soarta ei, până când a apărut la mitingul lui Putin.

„Uite, scaunele sunt pregătite”, exclamă Anya într-o postare pe rețelele de socializare, înainte să primească instrucțiuni unde să se așeze și ce să spună când va fi chemată pe scenă.

Acum un an, casa ei a fost spulberată de bombardamentele sălbatice. Trei luni, fata a trăit alături de familia ei într-un adăpost ca acesta. Dar, la începutul lui aprilie, mama ei, care ieșise afară să caute ceva de-ale gurii, a fost ucisă în explozia unui proiectil. La sfârșitul asediului, Anya și frații ei au fost separați.

Copiii ucraineni - ca un simbol al viitorului - joacă un rol important în punerea în scenă a unei presupuse loialități față de Moscova. Ca acești pionieri filmați săptămâna trecută, în Mariupolul ocupat.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Imagini apocaliptice din Ucraina. Orașele Bahmut și Mariinka, făcute scrum în urma bombardamentelor rusești | FOTO
Imagini apocaliptice din Ucraina. Orașele Bahmut și Mariinka, făcute scrum în urma bombardamentelor rusești | FOTO

Noi imagini de pe frontul din Ucraina au fost publicate pe recent pe Twitter și arată efectul năucitor al bombardamentelor provocate de trupele lui Putin în Bahmut și în Mariinka.

Liderul mercenarilor Wagner vorbește despre trădare în rândul armatei ruse din Ucraina. ”Situația nu va fi una dulce”
Liderul mercenarilor Wagner vorbește despre trădare în rândul armatei ruse din Ucraina. ”Situația nu va fi una dulce”

Evgheni Prigojin acuză armata rusă de trădare, după ce reprezentantul Wagner nu a fost primit în comandamentul militar rus din Ucraina. Finanțatorul grupării de mercenari spune că întregul front din Bahmut se va prăbuși dacă armata sa privată se retrage.

Prigojin: ”Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși”
Prigojin: ”Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși”

Armata ucraineană rezistă la Bahmut și nu ia în considerare retragerea după cum susține Moscova. Dar în mijlocul luptelor înverșunate evacuarea civililor pare aproape imposibilă.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.