Avocatul lui Assange:Promit o "mare surpriza" in cazul clientului meu. Reactia autoritatilor suedeze
Un avocat al lui Julian Assange a promis o "mare surpriza" in cazul presupuselor violuri comise in Suedia pentru care este urmarit fondatorul WikiLeaks.
Fostul judecator spaniol Baltasar Garzon, care a discutat timp de mai multe ore cu clientul sau duminica, afirma ca apararea a solicitat deplasarea la Londra a unui procuror suedez pentru a-l audia.
"Cred ca va fi o optiune foarte buna" pentru fostul hacker, a declarat judecatorul Garzon in cadrul unei conferinte de presa la Brisbane, in estul Australiei.
Apararea, a adaugat el, este in posesia unor elemente cruciale cu privire la aceste acuzatii. Aceste elemente vor constitui "o mare surpriza" atunci cand vor fi facute publice, in opinia sa. "Nu le putem divulga acum, dar am cerut ca Parchetul (suedez) sa ii ia o depozitie lui Assange", a precizat Garzon, citat de Sydney Morning Herald.
Fermi si constanti in pozitia lor, magistratii suedezi refuza sa se deplaseze la Londra, afirmand ca Julian Assange ar trebui sa vina sa ofere versiunea sa asupra faptelor in Suedia.
"Nu este nimic nou. Il asteptam in continuare pe Assange", a declarat joi o purtatoare de cuvant a Parchetului, Helena Ekstrand, contactata de AFP.
Julian Assange este vizat de un mandat de arestare emis de Suedia, care il acuza de viol si agresiune sexuala impotriva a doua cetatene suedeze, in varsta de treizeci de ani, in timpul unei calatorii in regiunea Stockholm, in august 2010.
Potrivit presei suedeze, una dintre presupusele victime este o sustinatoare WikiLeaks care il gazduia pe Assange in timpul calatoriei sale in Suedia, iar cealalta este o admiratoare. Julian Assange este blocat in sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra de doua luni.
Quito i-a acordat pe 16 august azil politic, dar Londra refuza sa il lase pe australian sa paraseasca Marea Britanie in libertate. Assange si avocatii sai afirma ca, in cazul in care va fi extradat in Suedia, va fi trimis in Statele Unite unde risca, in opinia sa, pedeapsa cu moartea pentru spionaj, dupa ce site-ul sau, WikiLeaks, a publicat in 2010 peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.