Rusia, avertisment catre Marea Britanie in cazul lui Julian Assange: "Incepem sa ne punem intrebari"


Ultimul update: Luni 03 Septembrie 2012 04:35
Data publicarii: Vineri 17 August 2012 18:25
Categorie: Stiri externe
Julian Assange

Rusia a avertizat Marea Britanie sa respecte principiile diplomatice internationale in cazul lui Julian Assange, aflat in sediul ambasadei ecuadoriene din Londra, informeaza AFP.

"Ceea ce se intampla nu poate decat sa ne faca sa ne punem semne de intrebare in legatura cu respectarea Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice, in special Articolul 22, privind imunitatea reprezentantelor diplomatice", precizeaza Ministerul.

Ecuadorul i-a acordat joi azil politic fondatorului WikiLeaks, care se afla in ambasada din 19 iunie.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, s-a declarat "dezamagit" de hotararea Ecuadorului de a-i acorda azil politic lui Assange.

"Nu vom oferi autorizatia necesara ca Julian Assange sa plece liber din Marea Britanie, nu exista nicio baza legala care sa ne oblige in acest sens", a spus Hague, parand sa excluda posibilitatea unui atac asupra ambasadei ecuadoriene.

Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a acceptat sa ii acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Presa sugerase ca Foreign Office ar putea anula statutul diplomatic al ambasadei Ecuadorului, pentru a-si indeplini "obligatia legala" privind extradarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, conform prevederilor legii Premiselor Diplomatice si Consulare din 1987. O astfel de masura ar permite Marii Britanii sa revoce statutul diplomatic al unei ambasade de pe teritoriul britanic, pentru a permite politiei sa intre in cladire.

Fondatorul WikiLeaks se afla din 19 iunie in ambasada Ecuadorului din Londra, cerand azil politic in contextul in care justitia britanica a admis extradarea sa in Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale.

Assange sustine ca extradarea sa in Suedia ar deschide calea transferului in Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice si militare cu caracter confidential.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO