Avionul preşedintelui polonez, Andrzej Duda, s-a întors din drum şi a aterizat de urgenţă
Președintele polonez, Andrei Duda, nu l-a mai întâmpinat pe liderul american Joe Biden într-un oraș situat la granița Poloniei cu Ucraina.
Avionul său a avut unele probleme tehnice și a trebuit să se întoarcă. În așteptarea gazdei sale, Biden i-a vizitat pe soldații americani de la o bază din apropiere. Și au mâncat împreună o pizza. Vineri se încheie vizita de 4 zile a lui Biden în Europa. După ce joi, la Bruxelles, a luat parte la trei summituri în aceeaşi zi: NATO, UE şi G7, mesajul transmis a fost clar. „America se implică din nou, din plin, în securitatea Europei, iar NATO nu a fost niciodată mai unită ca reacţie la războiul pornit de Putin în Ucraina.”
Întâlnirea dintre președintele american și cel polonez, pe un aeroport din sud-estul țării, aproape de granița cu Ucraina a avut loc cu întârziere și ceva peripeții.
Air Force one a aterizat pe aeroportul din Rzeszow, așa cum era prevăzut.
În schimb, avionul președintelui polonez a revenit pe aeroportul din Varșovia, la scurt timp după decolare, din cauza unor probleme tehnice. Președintele Duda nu a fost în niciun moment în pericol, a dat asigurări șeful său de cabinet.
Ulterior, președintele Duda a ajuns la Rzeszow cu un avion de rezervă, dar coloana oficială a președintelui american părăsise deja aeroportul pentru ca Joe Biden să-i viziteze pe soldații americani de la o baza din apropiere.
Agendele celor doi lideri au fost ajustate, pentru a se putea întâlni, în cele din urmă.
Președintele american urma să se întâlnească și cu refugiați din Ucraina, după ce a anunțat că America este gata să primească 100.000 dintre ei.
Însă, peste 2 milioane și 200 de mii de refugiați ucraineni au ajuns doar în Polonia, iar numărul zilnic al celor care trec granița poloneză pare să fie din nou în creștere.
Joe Biden: „Nu este un lucru pe care doar Polonia, România sau Germania ar trebui să îl facă. Aceasta este o responsabilitate internațională."
Reporter: Dacă armele chimice vor fi folosite în Ucraina, NATO ar răspunde cu acţiuni militare?
Joe Biden: „Vom răspunde. Vom răspunde dacă el (Puțin) utilizează (arme chimice). Natura răspunsului vă depinde de natura utilizării.”
Premierul britanic a mers și mai departe: „Dacă Putin recurge la arme chimice în Ucraina, consecinţele pentru el ar fi catastrofale", a avertizat Boris Johnson.
După dezinterseul şi uneori poziţiile antagoniste din Epoca Trump, Statele Unite revin cu toată forţa în asigurarea securităţii europene, a fost mesajul lui Joe Biden după ce a luat parte, ieri, la trei summituri extraordinare la Bruxelles. Dar Occidentul trebuie să fie unit trup şi suflet, ca să poată răspunde în faţa atacului Kremlinului asupra Ucrainei.
Joe Biden: „Ideea unităţii Europei în ansamblu, nu doar NATO, G7 şi această organizaţie (Consiliul European), contează cu adevărat. Este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a-l opri pe acest individ despre care, în ţara noastră, considerăm deja că a comis crime de război.”
Joe Biden: „Ce vreau să subliniez este: unitate, unitate. Acesta este tocmai lucrul pe care Puțin a încercat să-l facă, încă de la început: să spargă unitatea NATO.”
Charles Michel, președintele Consiliului European: „Unitatea noastră este solidă ca o stâncă și suntem foarte încântați să ne coordonăm, să cooperăm în aceste vremuri dificile, cu atâtea provocări.”
Preşedintele Joe Biden a anunţat noi sancţiuni împotriva a 400 de indivizi şi entităţi care alimentează maşina de război rusă, inclusiv 300 de membri ai parlamentului de la Moscova. Şi 2 miliarde de dolari, ajutor umanitar şi militar pentru Ucraina.
Sergey Lavrov, ministrul rus de Externe: „Astăzi, ne-a fost declarat un adevărat război hibrid, un război total. Acest termen, care a fost folosit de Germania nazistă, este acum folosit de mulţi politicieni europeni. Şi nu îşi ascund obiectivele, le declară public să distrugă, sfărâme, anihileze şi sugrume economia rusă şi Rusia în întregul ei. Nu veţi reuşi să ne izolaţi. Avem mulţi prieteni, aliaţi şi parteneri în lume.”
Vladimir Putin a acuzat Occdentul că vrea să anuleze Rusia și poporul ei.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Astăzi încearcă să anuleze o întreagă ţară milenară, poporul nostru. Mă refer la discriminarea progresivă a tot ce este legat de Rusia. Tchaikovsky, Shostakovich, Rachmaninoff sunt excluşi din programul concertelor, scriitorii ruşi şi cărţile ruseşti sunt, de asemenea, interzise. Ultima oară când a fost o asemenea campanie în masă de distrugere a literaturii nedorite, a fost purtată de nazişti, în Germania, acum aproape 90 de ani.”
Susţine sau nu China Rusia după ce a invadat Ucraina?
Liderul de la Casa Albă i-a transmis preşedintelui chinez Xi Jinping că ar pune relaţiile sale economice cu Statele Unite şi Europa într-un semnificativ pericol, dacă ajută Rusia.
Joe Biden: „S-ar pune într-un pericol semnificativ, dacă va continua (sprijinul). Cred că China înțelege că viitorul său economic este legat mult mai strâns de Occident, decât de Rusia. Sunt încrezător că nu se va implica.”