Avionul militar rus prabusit in Marea Neagra: "Un act terorist nu este neaparat o explozie, nu excludem"
Prabusirea avionului militar rusesc de tipul Tu-154 duminica trecuta in Marea Neagra, cu 92 de persoane la bord, a fost cauzata de o "functionare tehnica anormala" a aparatului, a declarat joi ministrul transporturilor rus Maksim Sokolov.
"Este clar ca a existat o functionare tehnica anormala. Expertii vor trebui sa clarifice motivele si in acest scop a fost creata o comisiei speciala", a indicat Sokolov intr-o conferinta de presa.
Potrivit lui, primele concluzii asupra cauzelor catastrofei vor putea fi facute publice in ianuarie. Exploatarea tuturor avioanelor model Tu-154 a fost suspendata in asteptarea acestor concluzii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analiza cutiilor negre ale avionului militar rus, care s-a prabusit duminica in Marea Neagra, releva ca "nu a existat nicio explozie" la bord, a indicat in acelasi timp un responsabil al armatei ruse, dar fara a exclude complet ipoteza unui act terorist.
"Nu a existat nicio explozie la bord", a declarat generalul Serghei Bainetov, directorul Serviciului pentru securitate aeriana din cadrul aviatiei militare ruse.
"Dar un act terorist nu este neaparat o explozie, nu excludem" aceasta ipoteza, a adaugat el, subliniind ca un atentat putea rezulta si dintr-o "actiune mecanica", a mai spus el.
Autoritatile au mai anuntat ca echipele de salvare au incheiat "etapa principala" a cautarilor, ridicand din Marea Neagra "tot ceea ce este legat de prabusirea avionului". Au mai ramas de recuperat doar mici parti ale aparatului si fragmente de corpuri.
"Zona prabusirii a fost inspectata total. 19 corpuri, 230 de fragmente de corpuri, 13 bucati de avion mari si aproape 2.000 de fragmente mici au fost ridicate pana in prezent la suprafata", a precizat ministrul Sokolov.
"Avionul s-a descompus aproape in intregime in timpul impactului cu suprafata apei si apoi pe fundul Marii Negre, ceea ce a complicat operatiunile de cautare", a precizat el.
Cele doua cutii negre ale avionului au fost recuperate marti si miercuri, descoperire fundamentala pentru stabilirea exacta a cauzelor tragediei soldate cu 92 de morti, intre care peste 60 de membri ai celebrului Cor Aleksandrov al Armatei Rosii.
Avionul a disparut de pe ecranele radarelor duminica la ora 02:27 GMT, dupa doua minute de la decolarea de pe aeroportul din Soci (sud), in timp ce se indrepta spre baza aeriana Hmeimim, situata in apropiere de Latakia (nord-vestul Siriei).