Avertismentul transmis de SUA Chinei, in privinta insulelor artificiale. Reactia Beijingului: Nu ne temem de un razboi
Marina americana va continua sa patruleze in largul insulelor artificiale construite de Beijing in Marea Chinei de Sud si a caror suveranitate este contestata de alte tari din regiune, a anuntat marti un responsabil american al apararii, relateaza AFP.
Marti dimineata, nava lansatoare de rachete USS Lassen a patrulat prima oara la o distanta de 12 mile marine de insulele revendicate de China, provocand mania Chinei, care a perceput in acest gest o amenintare pentru suveranitatea sa, relateaza Agerpres.
"Vom face din nou acest lucru", a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului, precizand ca mai multe nave vor fi trimise in aceasta zona. "Navigam in ape internationale si in locul ales de noi", a adaugat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
USS Larsen a navigat in apropiere de arhipelagul Spratleys, care cuprinde circa o suta de insule si recife nelocuite, fiind revendicat si de Vietnam, Malaezia, Brunei si Filipine. Operatiunea a durat circa doua ore, a explicat sursa citata.
"Plecam de la principiul ca zburam, navigam si operam oriunde legislatia internationala o permite si de fiecare data cand nevoile noastre operationale o impun", a declarat anterior ministrul american al apararii Ashton Carter, care nu a exclus de facto noi operatiuni.
China considera ca facand parte din apele sale teritoriale zona de 12 mile marine din jurul acestor insule.
Presa de stat chineza scrie insa ca Beijingului nu ii este frica sa duca un razboi cu SUA, in marea Chinei de Sud, si ca actiunile americanilor sunt provocatoare.
"In fara agresiunii Statelor Unite, Beijingul trebuie sa negocieze cu Washingtonul foarte atent si sa se pregateasca de ce e mai rau. Asta poate convinge Casa Alba ca tarii noastre, desi nu doreste asta, nu ii este frica sa duca un razboi cu SUA in acea regiune si sa isi apere interesul national si demnitatea", este scris intr-un editorial publicat in presa chineza, potrivit The Guardian.
Beijingul, care are numeroase contencioase teritoriale cu vecinii sai, revendica drepturi asupra aproape intregii Mari a Chinei de Sud, si desfasoara in arhipelagul Spratleys vaste operatiuni de constructie, accelerand de un an transformarea recifelor de corali in porturi, piste si alte infrastructuri.
SUA si cateva tari din Asia de Sud-Est se tem de o lovitura de forta a Chinei, care i-ar asigura acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe glob, pe unde se transporta o treime din cantitatea de petrol mondiala incarcata in petroliere, noteaza AFP