Avertismentul SUA: "Nu stim in ce conditii ar putea sa foloseasca nord-coreenii arma nucleara"
Regimul nord-coreean nu va folosi arma nucleara decat daca isi va simti amenintata supravietuirea, dar Statele Unite raman nesigure in privinta a ceea ce ar putea declansa o astfel de reactie a Phenianului.
"Noi consideram, cu un grad de incredere destul de scazut, ca Nordul nu va incerca sa isi foloseasca armele nucleare impotriva fortelor americane sau a aliatilor lor decat pentru a mentine supravietuirea regimului lui Kim Jong-un", a declarat James Clapper, intr-un raport anual al Congresului privind amenintarile la adresa securitatii.
"Dar noi nu stim ce ar putea constitui, pentru regimul nord-coreean, depasirea acestei linii", a adaugat el.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Serviciile de informatii au stabilit de multa vreme ca, din punctul de vedere al Phenianului, capacitatile nucleare ale acestuia sunt destinate disuasiunii, prestigiului international si diplomatiei prin forta", subliniaza raportul.
Dar Statele Unite continua sa aiba dificultati in a discerne in privinta calculele regimului nord-coreean legate de armamentul sau nuclear. "Noi nu cunoastem doctrina nucleara a Phenianului, nici in ce conditii intentioneaza acesta sa foloseasca arma nucleara", recunoaste documentul.
Marti, presa oficiala nord-coreeana a anuntat ca liderul Kim Jong-un a desemnat o mica insula sud-coreeana, apropiata de frontiera maritima dintre Sud si Nord, ca prima tinta in caz de conflict, in timp ce tensiunile raman la un nivel ridicat in peninsula.
Washingtonul a incercat sa accentueze presiunea, luni, asupra Phenianului cu noi sanctiuni economice, in momentul in care tensiunile au atins apogeul in peninsula coreeana, pe fondul manevrelor militare ale Coreei de Sud.
Aceste manevre intervin dupa mai multe zile de tensiuni puternice: Phenianul a amenintat saptamana trecuta ca denunta armistitiul care a pus capat razboiului Coreei in 1953, agitand amenintarea unui "razboi termonuclear" si a avertizat Statele Unite ca se expun unui "atac nuclear preventiv".