Avertismentul expertilor sud-coreeni: Coreea de Nord ar putea avea pana la 45 de bombe nucleare inainte de 2020
Coreea de Nord ar putea avea pana la 45 de bombe nucleare catre 2020, a declarat joi reprezentantul unui institut de cercetare sud-coreean.
Coreea de Nord ar putea avea pana la 45 de bombe nucleare catre orizontul anului 2020, tinand cont de cresterea preconizata a rezervelor sale de uraniu imbogatit si de plutoniu, precum si de ritmul de dezvoltare din ce in ce mai accelerat a armelor sale, a declarat joi reprezentantul unui institut de cercetare sud-coreean, potrivit EFE, relateaza Agerpres.
Se crede ca regimul nord-coreean ar fi in posesia a 280 de kg de uraniu puternic imbogatit, a indicat Lee Sang-hyun, vicepresedinte Institutului Sejong, in cadrul unui forum la Seul, conform agentiei de presa Yonhap. Institutul Sejong, o institutie privata, este considerat un laborator de idei dintre cele mai influente din tara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Phenianul ar putea sa desfasoare diverse tipuri de arme nucleare si rachete inainte de sfarsitul anului 2020, avand in vedere ritmul actual de dezvoltare, a insistat expertul sud-coreean. Toate acestea, inclusiv stocurile de plutoniu detinute deja (in jur de 50 de kilograme, conform estimarilor) si asteptata crestere a capacitatii de reprocesare a plutoniului utilizat la fabricarea bombelor atomice, sugereaza o crestere considerabila a arsenalului nuclear nord-coreean, a estimat el.
"Avand in vedere cantitatea de material fisionabil in mainile Coreii de Nord, tara ar putea avea intre 22 si 45 de arme nucleare", a declarat Lee Sang-hyun, citat de agentia de presa Yonhap in ceea ce priveste previziunile pentru urmatorii trei ani.
Lee isi bazeaza proiectiile sale pe convingerea ca Phenianul, care a reactivat in 2013 centrul sau nuclear de la Yongbyon, si-a crescut aparent productia de material pentru bombe, si si-ar putea mari capacitatea de reprocesare a plutoniului la un nivel de 6 kg pe an si astfel sa-si extinda rezervele de uraniu la 80 kg pe an.
Potrivit acestuia, Phenianul a folosit, se pare, uraniu imbogatit pentru testul sau nuclear din septembrie trecut si ca aceste imbunatatiri tehnologice sugereaza faptul ca regimul nord-coreean se apropie din ce in ce mai mult de dezvoltarea unor capacitati nucleare capabile de a fi asamblate pe rachete balistice.
In plus fata de testul din septembrie 2016, Coreea de Nord efectuase un altul cu opt luni inainte, in luna ianuarie a anului trecut, iar ambele se adauga la cele din 2006, 2009 si 2013.
Regimul de la Phenian a efectuat, de asemenea, mai mult de 20 de teste cu rachete balistice (inclusiv o racheta spatiala pe care comunitatea internationala a considerat-o drept un test deghizat al unei rachete din gama celor intercontinentale), subliniind interesul sau in crestere pentru consolidarea programelor sale de armament.