Avertismentul expertilor sud-coreeni: Coreea de Nord ar putea avea pana la 45 de bombe nucleare inainte de 2020
Coreea de Nord ar putea avea pana la 45 de bombe nucleare catre 2020, a declarat joi reprezentantul unui institut de cercetare sud-coreean.
Coreea de Nord ar putea avea pana la 45 de bombe nucleare catre orizontul anului 2020, tinand cont de cresterea preconizata a rezervelor sale de uraniu imbogatit si de plutoniu, precum si de ritmul de dezvoltare din ce in ce mai accelerat a armelor sale, a declarat joi reprezentantul unui institut de cercetare sud-coreean, potrivit EFE, relateaza Agerpres.
Se crede ca regimul nord-coreean ar fi in posesia a 280 de kg de uraniu puternic imbogatit, a indicat Lee Sang-hyun, vicepresedinte Institutului Sejong, in cadrul unui forum la Seul, conform agentiei de presa Yonhap. Institutul Sejong, o institutie privata, este considerat un laborator de idei dintre cele mai influente din tara.
Phenianul ar putea sa desfasoare diverse tipuri de arme nucleare si rachete inainte de sfarsitul anului 2020, avand in vedere ritmul actual de dezvoltare, a insistat expertul sud-coreean. Toate acestea, inclusiv stocurile de plutoniu detinute deja (in jur de 50 de kilograme, conform estimarilor) si asteptata crestere a capacitatii de reprocesare a plutoniului utilizat la fabricarea bombelor atomice, sugereaza o crestere considerabila a arsenalului nuclear nord-coreean, a estimat el.
"Avand in vedere cantitatea de material fisionabil in mainile Coreii de Nord, tara ar putea avea intre 22 si 45 de arme nucleare", a declarat Lee Sang-hyun, citat de agentia de presa Yonhap in ceea ce priveste previziunile pentru urmatorii trei ani.
Lee isi bazeaza proiectiile sale pe convingerea ca Phenianul, care a reactivat in 2013 centrul sau nuclear de la Yongbyon, si-a crescut aparent productia de material pentru bombe, si si-ar putea mari capacitatea de reprocesare a plutoniului la un nivel de 6 kg pe an si astfel sa-si extinda rezervele de uraniu la 80 kg pe an.
Potrivit acestuia, Phenianul a folosit, se pare, uraniu imbogatit pentru testul sau nuclear din septembrie trecut si ca aceste imbunatatiri tehnologice sugereaza faptul ca regimul nord-coreean se apropie din ce in ce mai mult de dezvoltarea unor capacitati nucleare capabile de a fi asamblate pe rachete balistice.
In plus fata de testul din septembrie 2016, Coreea de Nord efectuase un altul cu opt luni inainte, in luna ianuarie a anului trecut, iar ambele se adauga la cele din 2006, 2009 si 2013.
Regimul de la Phenian a efectuat, de asemenea, mai mult de 20 de teste cu rachete balistice (inclusiv o racheta spatiala pe care comunitatea internationala a considerat-o drept un test deghizat al unei rachete din gama celor intercontinentale), subliniind interesul sau in crestere pentru consolidarea programelor sale de armament.