279 de "teroristi", ucisi in ultimele 24 de ore. Serviciile de securitate irakiene au lansat o contraofensiva

portavion SUA

Serviciile de securitate irakiene au omorat 279 de "teroristi" in ultimele 24 de ore, in cadrul operatiunilor pentru a opri avansarea spre Bagdad a insurgentilor sunniti, anunta surse oficiale citate de AFP.

UPDATE ORA 16:09: "Cel putin 279 de teroristi au fost omorati in ultimele 24 de ore", afirma Qassem Atta, un purtator de cuvant al premierului Nuri al-Maliki.

Serviciile de securitate irakiene au lansat o contraofensiva impotriva militiilor sunnite, la nord de Bagdad, in contextul in care Guvernul Nuri al-Maliki a decretat starea de urgenta si are prerogative nelimitate.

UPDATE ORA 13:30: Iranul se opune oricarei interventii militare straine in Irak, anunta autoritatile din Teheran, in contextul in care Statele Unite au trimis un portavion in Golful Persic, pentru a pregati eventuale raiduri aeriene impotriva insurgentilor sunniti.

"Irakul are capacitatea si pregatirea necesare pentru combaterea terorismului si extremismului. Orice actiune care ar complica situatia in Irak nu este in interesul tarii si al regiunii", a subliniat Ministerul de Externe de la Teheran.

Citește și
Irak
Irakienii se pregatesc sa apere Bagdadul de insurgenti. SUA iau in calcul declansarea unor raiduri aeriene
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pentagonul a anuntat ca trimite portavionul USS George H.W. Bush in Golful Persic pentru a dispune de "mai multa flexibilitate" daca va fi decisa o operatiune aeriana in Irak.

Statele Unite nu intentioneaza sa trimita efective terestre in Irak, dar au in vedere alte optiuni, a declarat presedintele Barack Obama. "Nu vom trimite efective militare combatante in Irak, dar am cerut echipei de consilieri in materie de securitate nationala sa pregateasca un eventai de optiuni pentru sustinerea fortelor de securitate irakiene", a declarat Obama de la Casa Alba, subliniind ca "fara un efort politic, orice actiune militara va fi sortita esecului".

In paralel, Obama a indemnat liderii comunitatilor religioase din Irak sa puna capat disensiunilor. "Din nefericire, liderii irakieni sunt incapabili sa depaseasca ostilitatile si disensiunile, iar acest lucru a creat vulnerabilitati in cadrul Guvernului si in randul fortelor de securitate", a subliniat Obama. "Daca grupul Stat Islamic in Irak si Levant va reusi sa obtina controlul asupra marilor rafinarii, aceasta situatie poate deveni o sursa de preocupare", a atras atentia presedintele SUA.

Grupul Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL), afiliat retelei teroriste Al-Qaida, a avertizat, intr-o inregistrare video, ca va ocupa orasul Bagdad, dupa ce a obtinut controlul asupra provinciilor Ninive si Tikrit. "Avem conturi de reglat", a declarat Abu Mohammed al-Adnani, purtatorul de cuvant al SIIL, transmitand un avertisment clar Administratiei siite de la Bagdad.

"Nu renuntati la nici macar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuati marsul! Lupta nu a inceput inca, dar va fi la Bagdad", a spus liderul insurgent, citat de USA Today.

Al-Adnani a promis ca insurgentii sunniti vor ocupa si orasele sudice Kerbala si Najaf, unde exista locuri considerate sacre de catre musulmanii siiti. Insurgentii sunniti detin deja controlul asupra oraselor Mosul, Tikrit, Fallujah si, partial, asupra orasului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad sa decreteze starea de urgenta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Aceasta este mingea noastra, este facuta din piele". Mesajul violent al teroristilor SIIL pentru Cupa Mondiala din Brazilia

Insurgentii SIIL, care sunt foarte aproape de a prelua controlul asupra Irak-ului din mainile autoritatilor, au postat pe internet un mesaj ce nu poate fi caracterizat in cuvinte la adresa Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.

Irakienii se pregatesc sa apere Bagdadul de insurgenti. SUA iau in calcul declansarea unor raiduri aeriene
Irakienii se pregatesc sa apere Bagdadul de insurgenti. SUA iau in calcul declansarea unor raiduri aeriene

Guvernul irakian a pus in aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, in fata avansului rapid al insurgentilor islamisti catre capitala, dupa ocuparea mai multor teritorii din nordul tarii, a anuntat Ministerul de Interne.

Stare de urgenta in Irak. Barack Obama: Statele Unite au in vedere
Stare de urgenta in Irak. Barack Obama: Statele Unite au in vedere "toate optiunile" pentru stabilizarea Irakului

Statele Unite au in vedere "toate optiunile" pentru stabilizarea Irakului, afirma presedintele american, Barack Obama, in contextul intensificarii atacurilor insurgente in aceasta tara.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.