Autoritățile sârbe au decis repetarea alegerilor în doar 30 din cele 8.000 de secţii de votare. Protestele continuă
În Serbia autorităţile au decis repetarea alegerilor pe 30 decembrie în doar 30 din cele 8 mii de secţii de votare din ţară.
Opoziția anunță însă că va boicota noul scrutin apreciind că măsura nu este suficientă pentru a îndrepta numeroasele nereguli înregistrate la votul inițial.
În semn de protest față de ceea ce consideră a fi o victorie faruduloasa a dreptei naționaliste, 6 deputați ai opoziției sunt în greva foamei de 10 zile. Între ei și Marinika Tepici, o politiciană de 49 de ani cu origini romaneşti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Belgrad, simpatizanţii opoziţiei au protestat din nou în centrul capitalei Belgrad, împotriva neregulilor care, spun aceştia, au viciat rezultatele alegerilor legislative şi locale din 17 decembrie.
Manifestant: ”Sunt aici pentru că mi-au furat votul. Nu mai putem trăi din cauza furturilor și a mafiei. Președintele Vucic s-a infiltrat peste tot, a devenit insuportabil. Toți tinerii au plecat din țară. O să ajung să locuiesc aici singură, fără copii și fără nepoți, fără nimic?”
În urma alegerilor contestate, formaţiunea lui Aleksandr Vucici, Partidul progresist sârb, a obţinut peste jumătate dintre cele 250 de mandate din Parlament.
Clasata pe locul al doilea, coaliţia Serbia împotriva Violenţei a denunţat însă ample fraude electorale. Opoziţia susţine că pe listele electorale au fost incluse persoane decedate şi că au fost aduşi cu autocarele la urne alegători din Bosnia şi Kosovo.
În semn de protest, 6 deputaţi ai opoziţiei au declarat greva foamei încă din 18 decembrie. Între ei se numără şi fosta jurnalista Marinika Tepici, născută Ciobanu, intro familie de etnici români din Pancevo.
Deşi sănătatea ei s-a deteriorat şi i se fac perfuzii de 2 ori pe zi, politiciana e hotărâtă să continue greva foamei.
Ultima dată a fost văzută în public la protestul de duminică seară. Nici ei nici altor reprezentanţi ai opoziţiei nu li s-a permis intrarea la Comisia electorală centrala, care îşi are sediul în primărie.
Marinika Tepici: ”Am văzut de toate în acest regim, din partea (preşedintelui) Vucic și a poliţiei lui. Dar ce am trăit azi-noapte, să nu mi se permită să intru, să intru la propriu, să mă uit prin ușă, să bat la ușă și să văd polițiștii care stau înăuntru cu capul întors și nu vor să deschidă ușa”.
Ulterior, o parte dintre protestatari au forţat intrarea în clădire, iar situaţia a degenerat în confruntări violente cu forţele de ordine, care au folosit din plin bastoanele. 38 dintre manifestanţi au fost arestaţi.