Autopsie: Cele 26 de tinere imigrante, descoperite moarte în Marea Mediterană, nu au fost abuzate, ci s-au înecat
Cele 26 imigrante nigeriene, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, ale căror trupuri au fost descoperite de autoritățile spaniole, în Marea Mediterană, în 5 noiembrie, și-au pierdut viața, după ce s-au înecat.
Astfel, rezultatul autopsiei vine să infirme temerile autorităților că fetele ar fi fost violate și ucise, după care aruncate în apele mării, informează The Guardian.
Medicul legist Antonello Crisci a precizat că fetele s-au înecat, după ce ambarcațiunea gonflabilă în care se aflau s-a scufundat.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
„Nu sunt semne că ar fi fost violate sau abuzate fizic. Cel mai probabil, ele nu puteau să înoate”, a precizat el.
Corpurile au fost recuperate de autoritățile spaniole, care le-au transportat pe țărmurile Italiei. Medicul a adăugat că una dintre femei a suferit o hemoragie internă, iar alte două erau însărcinate.
Alte 90 de femei, între care opt însărcinate, și 52 de minori, între care și un bebeluș au fost salvați de la moarte, în aceeași operațiune. În total, în cadrul a patru intervenții desfășurate la începutul lunii noiembrie, echipajele au salvat din apele Mediteranei aproximativ 400 de persoane. Cele mai multe proveneau din Nigeria, Senegal, Ghana, Gambia, Guinea, Sudan, dar printre imigranți sunt și persoane din Libia sau Palestina.
Marco Rotunno, un purtător de cuvânt al filialei Națiunilor Unite din Italia, a declarat, pentru The Guardian, că 90% dintre femeile imigrante și refugiate care ajung în această țară au urme de violență pe corp.
Suferințele prin care trec imigranții, ca să ajungă în Europa
Pentru a-i transporta în Italia, traficanții cer fiecărei persoane câte 6.000 de dolari. Patru mii de dolari sunt necesari doar ca să ajungă din țările de origine – Mali, Sierra Leone, Coasta de Fildeș – în Libia. Restul de bani sunt necesari pentru a li se asigura un loc în barcă.
Libia este unul dintre punctele principale de îmbarcare a imigranților care caută să ajungă în Europa. De la căderea regimului lui Moammar Gaddafi, numărul migranților care pleacă din Libia spre Europa a crescut semnificativ. Mulți dintre cei care provin din state din Africa Subsahariană fug de război și de persecutări, în timp ce alții provin din țări sărace, visând la un trai mai bun.
Aproximativ 58% dintre refugiații care au încercat să ajungă în Europa, în acest an, au murit. Astfel, până la 1 noiembrie au fost înregistrate 2.894 în apele Mării Mediterane, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație. Pe de altă parte, 150.982 au reușit să supraviețuiască acestei călătorii periculoase, 74% dintre ei ajungând în Italia. Ceilalți ajung pe coastele Greciei, Ciprului sau Spaniei.
Din 2014, 400.000 de imigranți și refugiați au traversat Marea Mediterană dinspre Libia spre Italia. De aceea, guvernul încearcă să limiteze numărul celor intră în țară. Astfel, autoritățile italiene au semnat un acord prin care să acorde ajutor financiar miliției libiene care poate împiedica traficul de ființe umane. De aceea, traficanții de imigranți încep să recurgă la rute alternative – din Maroc în Spania sau din Turcia spre România.
Potrivit Washington Post, ruta din Africa Subsahariană în Libia este periculoasă mai ales pentru femei, care se confruntă cu abuzuri sexuale și violuri, existând cazuri de contaminare cu HIV.