Australia, gata să recunoască statul palestinian. Declarația șefei diplomației, Penny Wong
Australia ar putea recunoaște statul palestinian într-un efort de pace în regiunea palestiniană. Ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, a sugerat, că țara sa ar putea recurge la acest act diplomatic.
Atât opoziţia australiană, cât şi Federaţia Sionistă din Australia afirmă că o astfel de măsură ar fi prematură.
Autorităţile de la Canberra au declarat de mult timp că recunoaşterea unei naţiuni palestiniene ar putea veni doar ca parte a unei soluţii cu două state, negociată cu Israelul, dar comentariile ministrului Wong sunt un ecou al unui discurs al ministrului britanic de externe, David Cameron, de la începutul acestui an, în care acesta a sugerat că şi Marea Britanie ar putea recunoaşte statutul de stat palestinian fără sprijinul Israelului, transmite BBC, preluat de news.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În ultimele luni, guvernul australian şi-a exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la războiul împotriva Hamas în Gaza, inclusiv după ce un lucrător umanitar australian a fost ucis alături de alte şase persoane în timpul unui atac aerian israelian.
Într-un discurs ţinut marţi seară, Wong a declarat că o soluţie cu două state - în care israelienii şi palestinienii să trăiască unul lângă celălalt în ţări separate - este "singura speranţă de a rupe ciclul nesfârşit al violenţei".
„Eşecurile acestei abordări de către toate părţile de-a lungul deceniilor - precum şi refuzul guvernului Netanyahu de a se angaja măcar în chestiunea unui stat palestinian - au provocat o frustrare generalizată", a spus ea.
„Aşadar, comunitatea internaţională ia acum în considerare chestiunea statului palestinian ca o modalitate de a crea un impuls către o soluţie cu două state", a adăugat ministrul australian.
Purtătorul de cuvânt al opoziţiei pentru afaceri externe, Simon Birmingham, a declarat că nu susţine o astfel de mişcare şi că guvernul premierului Anthony Albanese ameninţă să „rupă decenii de politică externă australiană bipartizană".
„Argumentul guvernului Albanese de a recunoaşte preventiv un stat palestinian pune statalitatea înaintea securităţii şi va fi văzut ca o victorie de către teroriştii care au iniţiat actualul conflict oribil", a spus el într-o declaraţie.
Preşedintele Federaţiei Sioniste din Australia, Jeremy Leibler, a declarat că orice discuţie privind recunoaşterea statului palestinian este "complet prematură".
„Înainte ca orice discuţie despre crearea unui stat să fie credibilă, Hamas trebuie să fie înlăturat şi trebuie să apară o nouă generaţie de lideri palestinieni, care să nu fie corupţi, să nu accepte violenţa şi să recunoască dreptul Israelului de a exista ca stat evreu", a declarat el.
Cu toate acestea, Wong a declarat că afirmaţiile potrivit cărora recunoaşterea unui stat palestinian ar însemna "recompensarea inamicului" sunt "greşite". Securitatea Israelului depinde de o soluţie cu două state, a spus ea, iar recunoaşterea statului ar contribui la subminarea şi marginalizarea Hamas.
Aproximativ 140 de ţări recunosc statutul de stat palestinian, dar SUA, Marea Britanie, Germania şi Australia, nu recunosc acest lucru.
În această săptămână, Organizaţia Naţiunilor Unite va lua în considerare posibilitatea de a acorda Palestinei - care în prezent este un "stat observator" - statutul de membru cu drepturi depline al organismului internaţional.
Războiul din Gaza, răspuns al Israelului la un atac condus de Hamas la 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1 200 de persoane şi a luat ostatici peste 250, a dus la moartea peste 33.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas. Mari părţi ale teritoriului sunt distruse, iar mulţi alţi palestinieni au fost lăsaţi în pragul foametei.
Săptămânile de negocieri nu au reuşit să producă un acord, dar presiunea internaţională este în creştere.