Australia anunta reluarea cautarilor avionului MH370. "Vom explora de-a lungul si de-a latul zonei"
Cautarea subacvatica a epavei avionului companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH370, dat disparut in martie cu 239 de persoane la bord, vor fi reluate "in aproximativ o luna", a anuntat premierul australian.
"Vom explora, acum, de-a lungul si de-a latul zonei probabile a impactului, care acopera, din cate-mi amintesc, aproximativ 60.000 de kilometri patrati de fund oceanic, in largul coastelor occidentale ale Australiei", a declarat Tony Abbott, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Cautarile vor fi reluate "in aproximativ o luna" si ar putea sa dureze un an, a adaugat el. Zborul MH370 a incetat orice contact cu controlorii de trafic aerian dupa aproximativ o ora de la decolarea de la Kuala Lumpur, pe 8 martie. Avionul si-a schimbat in mod radical directia de zbor, virand catre vest, desi destinatia sa era Beijing. Nicio urma a avionului nu a fost gasita. Bazandu-se pe date culese prin satelit, anchetatorii considera ca acesta a zburat catre sudul Oceanului Indian, in care s-ar fi prabusit dupa ce a terminat carburantul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cautarile efectuate pana in prezent nu au condus la vreun rezultat, insa anchetatorii au primit material sofisticat de explorare subacvatica la mare adancime de la o companie olandeza specializata, Fugro Survey. "Daca avionul se afla pe fundul oceanului - iar cea mai buna expertiza arata ca a intrat in apa pe traseul unui arc de cerc ce trece prin largul Australiei de vest -, daca avionul este acolo, exista sanse rezonabile sa-l gasim, pentru ca suntem dotati cu cea mai buna tehnologie disponibila", a dat asigurari Abbott.
Cea mai credibila explicatie, potrivit conducatorilor anchetei, a acestei disparitii misterioase este faptul ca o scadere brusca a nivelului oxigenului, la bord, a lasat echipajul si pasagerii inconstienti. Avionul ar fi continuat sa zboare pe pilot automat pana s-a prabusit in mare, atunci cand a ramas fara carburant.