Au trecut 3 ani de la asaltul asupra Capitoliul SUA, sute de oameni au fost condamnați, dar cel mai mare mister e nerezolvat

Capitoliul SUA
Getty

Membri ai unor grupări de extremă dreapta. Foști ofițeri de poliție. Un înotător medaliat cu aur la Jocurile Olimpice. Și pușcași marini americani în activitate.

Toți aceștia se numără printre sutele de persoane care au fost condamnate în cadrul urmăririi penale masive a revoltei din 6 ianuarie 2021, în cei trei ani care au trecut de când națiunea șocată a urmărit în direct la televizor desfășurarea atacului de la Capitoliul SUA.

Tribunalul federal din Washington este plin de procese, audieri de pledoarii de vinovăție și condamnări, care decurg din ceea ce a devenit cea mai mare anchetă penală din istoria Americii.

Iar vânătoarea de suspecți este departe de a se fi încheiat, notează Associated Press.

"Nu putem înlocui voturile și deliberările cu violența și intimidarea", a declarat Matthew Graves, procurorul federal pentru Districtul Columbia, în fața reporterilor.

Citește și
donald trump
Decizie în cazul lui Trump: poate fi judecat într-un proces civil pentru violențele de la Capitoliu. Este favorit la alegeri

Autoritățile lucrează în continuare la identificarea a peste 80 de persoane care sunt căutate pentru actele de violență de la Capitoliu, dar și pentru a afla cine a plasat bombe artizanale în fața birourilor comitetelor naționale republicane și democrate cu o zi înainte de atacul de la Capitoliu.

Și continuă să se facă în mod regulat arestări, chiar și în timp ce unii dintre acuzații din 6 ianuarie sunt eliberați din închisoare, după ce și-au ispășit pedepsele.

Cazurile se desfășoară în același tribunal în care Donald Trump urmează să fie judecat în martie în procesul în care fostul președinte este acuzat că a conspirat pentru a anula pierderea alegerilor din 2020 în perioada premergătoare atacului de la Capitoliu.

Iată o privire asupra stadiului în care se află cazurile împotriva inculpaților din 6 ianuarie 2021:

Peste 1.230 de persoane au fost acuzate de infracțiuni federale în cadrul revoltei, de la infracțiuni minore, cum ar fi încălcarea proprietății, până la infracțiuni grave, cum ar fi agresarea ofițerilor de poliție și conspirație. Aproximativ 730 de persoane au pledat vinovate de acuzații, în timp ce alte aproximativ 170 au fost condamnate pentru cel puțin o acuzație în cadrul unui proces decis de un judecător sau de un juriu, potrivit unei centralizări realizată de agenția Associated Press.

Doar doi inculpați au fost achitați de toate acuzațiile, iar acestea au fost procese decise de un judecător și nu de un juriu.

Aproximativ 750 de persoane au fost condamnate, aproape două treimi dintre acestea primind o perioadă de timp în spatele gratiilor. Sentințele de închisoare au variat de la câteva zile de detenție intermitentă până la 22 de ani de închisoare.

Cea mai lungă sentință a fost pronunțată în cazul lui Enrique Tarrio, fostul președinte național al grupării Proud Boys, care a fost condamnat pentru seditious conspiracy, pentru ceea ce procurorii au descris ca fiind un complot menit să oprească transferul de putere de la Trump, un republican, la Joe Biden, un democrat.

Mulți dintre revoltați au ieșit deja din închisoare după ce și-au ispășit pedepsele, inclusiv unii inculpați care s-au implicat în acte de violență.

Scott Fairlamb - un bărbat din New Jersey care a lovit un ofițer de poliție în timpul revoltei și care a fost primul acuzat din 6 ianuarie, condamnat pentru agresiune asupra forțelor de ordine - a fost eliberat din custodia Biroului închisorilor în iunie.

Toți ochii pe Curtea Supremă din SUA

Avocații apărării și procurorii urmăresc îndeaproape un caz care va fi audiat în curând de Curtea Supremă a SUA și care ar putea avea un impact asupra a sute de inculpați în dosarul din 6 ianuarie.

Judecătorii au fost de acord luna trecută să audieze contestarea de către un fost participant la revoltă a utilizării de către procurori a acuzației de obstrucționare a unei proceduri oficiale, care se referă la perturbarea certificării de către Congres a victoriei lui Biden în alegerile prezidențiale din 2020 asupra lui Trump.

Peste 300 de inculpați din 6 ianuarie au fost acuzați de infracțiunea de obstrucționare, la fel ca și Trump în cazul federal intentat de avocatul special Jack Smith. Avocații care îi reprezintă pe cei care s-au revoltat au susținut că acuzația a fost adusă în mod nepotrivit împotriva inculpaților din 6 ianuarie.

Judecătorii vor audia argumentele în martie sau aprilie, iar o decizie este așteptată până la începutul verii. Dar revizuirea de către aceștia a acuzației de obstrucționare are deja un anumit impact asupra urmăririi penale din 6 ianuarie.

Cel puțin doi inculpați au convins judecătorii să își amâne sentințele până după ce Curtea Supremă se va pronunța în această privință.

Zeci de persoane despre care se crede că au agresat forțele de ordine în timpul revoltei nu au fost încă identificate de autorități, potrivit lui Graves. Iar termenul de prescripție pentru aceste infracțiuni este de cinci ani, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie acuzate până la 6 ianuarie 2026, a spus el.

Mai mulți inculpați au fugit, de asemenea, după ce au fost acuzați, inclusiv un membru al Proud Boys din Florida care a dispărut în timp ce se afla în arest la domiciliu după ce a fost condamnat pentru că a folosit gel de spray cu piper asupra polițiștilor. Christopher Worrell, care a petrecut săptămâni întregi pe fugă, a fost condamnat joi la 10 ani de închisoare.

FBI caută în continuare câțiva inculpați care au fugit de luni de zile, inclusiv o pereche, frate-soră, din Florida. Olivia Pollock a dispărut cu puțin timp înainte ca procesul ei să înceapă în martie.

Fratele ei, Jonathan Pollock, este, de asemenea, dispărut.

FBI a oferit o recompensă de până la 30.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea lui Jonathan Pollock, acuzat că a împins un scut antirevoltă în fața și în gâtul unui ofițer, că a tras un ofițer pe scări și că a lovit alte persoane.

Un alt acuzat, Evan Neumann, a fugit din SUA la două luni după ce a fost pus sub acuzare în decembrie 2021 și se crede că locuiește în Belarus.

Misteriosul terorist cu bombă artizanală

Unul dintre cele mai mari mistere rămase în jurul revoltei este identitatea persoanei care a plasat două bombe artizanale în fața birourilor comitetelor naționale ale partidelor republican și democrat cu o zi înainte de atacul de la Capitoliu.

Anul trecut, autoritățile au mărit recompensa la până la 500.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea acestei persoane. Rămâne neclar dacă a existat o legătură între bombele artizanale și revoltă.

Anchetatorii au petrecut mii de ore în ultimii trei ani pentru a face interviuri și pentru a cerceta probe și ponturi din partea publicului, a declarat David Sundberg, director adjunct responsabil al Biroului FBI din Washington.

"Îi îndemnăm pe toți cei care ar fi putut ezita anterior să se prezinte - sau care nu și-au dat seama că dețin informații importante - să ne contacteze și să ne împărtășească orice lucru relevant", a declarat el joi, într-o declarație trimisă prin e-mail.

Dispozitivele explozive au fost plasate în afara celor două clădiri între orele 19:30 și 20:30 pe 5 ianuarie 2021, dar polițiștii nu le-au găsit decât a doua zi.

Autoritățile au fost chemate la biroul Comitetului Național Republican în jurul orei 12:45 pe 6 ianuarie, la ora 12:45.

La scurt timp după aceea, a fost primit un apel pentru un dispozitiv exploziv similar găsit la sediul Comitetului Național Democrat. Bombele au fost puse în siguranță și nimeni nu a fost rănit.

Un material video publicat de FBI arată o persoană cu un hanorac gri cu glugă, mască de protecție și mănuși care pare să plaseze unul dintre explozibili sub o bancă din fața DNC și, separat, arată persoana care merge pe o alee din apropierea RNC înainte ca bomba să fie plasată acolo.

Persoana purta adidași Nike Air Max Speed Turf de culoare neagră și gri deschis, cu un logo galben.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Harry Dunn, unul dintre polițiștii care a apărat Capitoliul SUA la atacul din 6 ianuarie, candidează la Congres ca democrat
Harry Dunn, unul dintre polițiștii care a apărat Capitoliul SUA la atacul din 6 ianuarie, candidează la Congres ca democrat

Harry Dunn, unul dintre polițiștii care s-au luptat pentru a apăra Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021 și unul dintre cei mai vocali membri ai forțelor de ordine care au condamnat atacul, a anunțat că va candida pentru Congresul SUA.

Decizie în cazul lui Trump: poate fi judecat într-un proces civil pentru violențele de la Capitoliu. Este favorit la alegeri
Decizie în cazul lui Trump: poate fi judecat într-un proces civil pentru violențele de la Capitoliu. Este favorit la alegeri

Donald Trump poate fi judecat într-un proces civil în cazul asaltului de la Capitoliu al susținătorilor săi, din ianuarie 2021, a decis justiția americană. Fostul președinte al SUA invocase imunitatea prezidențială, pentru că era în funcție atunci.

Justiția din SUA a decis: Trump a fost implicat în asaltul de la Capitoliu. Ce se întâmplă cu candidatura sa la prezidențiale
Justiția din SUA a decis: Trump a fost implicat în asaltul de la Capitoliu. Ce se întâmplă cu candidatura sa la prezidențiale

O judecătoare din Colorado i-a permis, vineri, lui Donald Trump să rămână pe buletinul de vot la alegerile de anul viitor, dar a constatat că „s-a angajat în insurecţie”, declanşând atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.  

„Omul cu coarne”, „Șamanul” din atacul de la Capitoliu, candidează acum pentru Congres. Cine e Jacob Chansley
„Omul cu coarne”, „Șamanul” din atacul de la Capitoliu, candidează acum pentru Congres. Cine e Jacob Chansley

„Omul cu coarne”, cum este cunoscut Jacob Chansley, membru Qanon, vrea să candideze pentru Congres, chiar instituția pe care a atacat-o în timpul asaltului din 6 ianuarie 2021.

Sute de persoane au fost arestate după ce au intrat în Capitoliul SUA, cerând încetarea războiului dintre Israel și Hamas
Sute de persoane au fost arestate după ce au intrat în Capitoliul SUA, cerând încetarea războiului dintre Israel și Hamas

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate de poliţia Capitoliului în timpul unei manifestaţii de amploare, miercuri, împotriva războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei Capitoliului.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.