Atentatul de la bordul avionului Amsterdam-Detroit, revendicat de bin Laden


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 02:56
Data publicarii: Marti 29 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Incidentul din ziua de Craciun ar fi trebuit sa fie inca un atentat marca al-Qaida impotriva Occidentului. O dovedeste revendicarea tentativei de catre o aripa regionala a gruparii conduse de Osama bin Laden.

Daca ar fi reusit, atentatul nigerianului ar fi fost o tragedie de proportii: la bordul avionului se aflau 278 de pasageri si un echipaj cu 11 membri.

Oficialii americani sustin ca teroristul avea asupra sa 76 de grame de pentrita, un explozibil extrem de puternic.

Potrivit FBI, praful era plasat chiar in lenjeria intima a teroristului. Mai mult, pentru ca substanta straina sa nu fie detectata de scanerele de pe aeroport, nigerianul a modelat explozibilul "intr-o forma anatomica".

Intre timp, in aeroporturile din toata lumea se iau masuri de siguranta suplimentare. Afectati sunt tot pasagerii, care au de asteptat mai mult la imbarcare.

Intr-adevar, incidentul readuce in discutie eficienta controalelor din aeroporturi, pentru ca nigerianul a reusit sa urce la bord cu un explozibil puternic ascuns sub haine.

Asa ca olandezii au profitat de moment ca sa prezinte o varianta noua a unui scanner ultraperformant, dar controversat. Aparatul "vede" prin haine, iar acesta a fost si motivul pentru care autoritatile europene au refuzat sa il aprobe, in vara.

"Am creat un nou program, care elimina nevoia de interfata umana, asa ca nu mai e nevoie de o persoana care sa analizeze imaginile. Computerul poate face acest lucru", spune Ad Rutten, seful securitatii aeroportului SCHIPHOL

Mai mult, caracteristile corporale sunt atenuate in asemenea masura, incat operatorul nici nu-si da seama daca persoana scanata este barbat sau femeie.

Pana la intrarea in uz curent a noului scanner, aeroporturile incearca sa imbunatateasca securitatea cu mijloacele pe care le au. In mai toate aerogarile europene, pasagerii stau mai mult la cozi dupa incidentul din ziua de Craciun. Majoritatea inteleg insa ca acesta este pretul sigurantei.

Tags: atentate,

Un alt nigerian provoaca panica pe aeroportul din Detroit!
Nigerianul care a incercat sa detoneze o bomba in avion, fiu de bancher
Imagini sangeroase de la atentatele de duminica din Bagdad!
VIDEO PROTVPLUS.RO