Nigerianul care a incercat sa detoneze o bomba in avion, fiu de bancher

27-12-2009 00:00


De la Detroit la Amsterdam si din Lagos la Londra, trecand prin Yemen, ancheta privind atentatul esuat asupra unui avion american a capatat anvergura planetara.

Piesele acestui puzzle sunt pur si simplu stupefiante. Descris de profesorii sai londonezi drept un tanar sclipitor, dar cu simpatii extremiste, suspectul este fiul unui bancher nigerian, bogat si respectat in tara sa.

A fost audiat la spitalul din Detroit, unde medicii ii trateaza arsurile pe care le-a capatat cand a vrut sa arunce in aer avionul in care se aflau aproape 300 de oameni. Teroristul a fost singurul ranit.

Recent, tatal suspectului, fost director de banca si ministru al petrolului in Nigeria, a alertat ambasada americana din Lagos cu privirie la conceptiile extremiste ale fiului sau.

Ca sa treaca de controlul de securitate pe aeroportul Schipol, Abdul Faruk Abdulmutalab si-a lipit de coapsa o punguta cu 80 de grame de pentrita, un explozibil din familia nitroglicerinei, iar separat, avea intr-o seringa lichid detonator.

In timpul zborului, a disparut 20 de minute la toaleta. Cand s-a intors la locul lui s-a plans de dureri de burta si a cerut o patura. Apoi lucrurile s-au precipitat. Pasagerii au auzit niste pocnituri ca de artificii, apoi au vazut patura in flacari.

Biografia suspectului dezminte inca o data teoria potrivit careia teroristii sunt impinsi catre radicalism de viata marcata de lipsuri, frustrari si umilinte.

Dupa propriile declaratii, Abdul Abdulmutallab ar fi fost instruit in Yemen, tara de origine a lui Ossama Ben Laden, unde reteaua Al Qaida ramane foarte populara.

Sursa foto: The Guardian

Tags: atentate,

VIDEO PROTVPLUS.RO