Atentatele din Moscova: razbunare sau terorism de rutina?
Exploziile de la metroul din Moscova ar putea fi raspunsul cecenilor pentru uciderea unuia dintre liderii militantilor, acum cateva zile. Cine ar vrea sa se razbune pe Rusia?
Actele de terorism de la metroul din Moscova par a fi o razbunare pentru uciderea unor militanti din Caucazul de Nord.
„Acesti militanti au un comportament salbatic si razbunator", a declarat prim-vicepresedintele Consiliului Federatiei, Aleksandr Torsin, citat de Interfax.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Revendicate deja de extremistii ceceni, pe un portal de internet, atentatele vin la sase ani dupa ultimul astfel de incident care a avut loc in Capitala Rusiei, cand doua femei kamikaze s-au imbarcat in doua avioane, unde au detonat explozibilul pe care il aveau asupra lor.
Cine sunt rebelii din Caucazul de Nord?
Regiunea in care locuiesc militantii ceceni a fost mult timp tulburata de violente alimentate de saracie. Este un teritoriu al oamenilor macinati de tensiuni etnice si religioase, de coruptie si care a fost devastat de doua razboaie sangeroase in anii '90.
Toate statele din aceasta zona muntoasa au fost anexate de catre Rusia, la gramada, in anii 1800, dupa ce triburile (multe dintre ele musulmane) care populau acele teritorii s-au luptat in zadar cu armatele Moscovei.
In 1944, Stalin i-a acuzat pe ceceni si pe vecinii lor din Ingusetia de colaborare cu Germania nazista in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. A comandat deportarea a jumatate de milion de oameni in Siberia si Asia Centrala.
Din 1990, Cecenia a fost epicentrul violentei in regiune. Si-a cerut independenta, iar acest gest indraznet a dus la doua conflicte in care zeci de mii de oameni au murit, atat din randul separitistilor cat si al fortelor rusesti.
Cecenii, majoritatea fiind musulmani sunniti, considera Caucazul drept patria lor, iar Moscova se teme de crearea unui stat islamic si refuza sa le acorde autonomie.
Niciodata ura dintre ceceni si rusi nu s-a stins. A ramas ca un foc mocnit, in care din cand in cand explodeaza cate un atentat asupra populatiei civile sau asupra unor oficiali guvernamentali.
Bombele ar fi mana lui Putin?
O ipoteza lansata de STRATFOR, arata ca atacurile de la metroul din Moscova ar putea fi chiar opera premierului Vladimir Putin sau a unor persoane din domeniul securitatii, pentru a justifica o reprimare violenta a islamistilor inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci.
"O asemenea miscare ar indeparta atentia de la Guvenul Putin, criticat in prezent pentru gestionarea crizei economice", afirma agentia.
Premierul Vladimir Putin promite "nimicirea teroristilor", dupa atentatele de la Moscova.
"Sunt sigur ca serviciile de politie si justitie vor face totul pentru gasirea si pedepsirea criminalilor. Teroristii vor fi nimiciti ", a declarat Putin in cadrul unei vizite la Krasnoiarsk, in Siberia.
Sursa: Mediafax / PRO TV, Al Jazeera
Etichete: moscova, atentat, cecenia, conflict,
Dată publicare:
29-03-2010 00:00