Atentatele de la Moscova, cronica unei morti anuntate
Specialistii in probleme de securitate spun la unison ca astfel de atacuri sunt imposibil de oprit. Concret, un om oarecare, cu o incarcatura exploziva asupra lui, este greu localizat intr-o mare de calatori grabiti sa prinda metroul la Moscova.
In plus, si teroristii si-au rafinat modul de actiune. De aceasta data au trimis numai femei, imbracate in haine obisnuite, care n-au dat de banuit. Mai mult, dinamita folosita de ele a fost in cantitate mica, in jur de un kilogram de persoana, astfel incat bagajele nu pareau voluminoase.
Tragediile de astazi readuc in discutie un subiect delicat greu de gestionat indiferent de guvern fie el rus, american britanic sau spaniol. Si anume imposibilitatea de a proteja de atacurile teroriste, marile aglomerari urbane.
Monitorizarea traficului, sutele de camere video, filtrele, echipele care patruleaza, toate, esueaza rand pe rand in fata unui singur om. Si asta pentru ca este practic imposibil sa controlezi zilnic milioane de calatori ca sa vezi care dintre ei are o bomba sau o centura in rucsac.
Atentatele sunt o replica in oglinda a celui din februarie 2004, produs tot la metroul moscovit. Atunci un singur kamikaze a intrat in subteran si a detonat o bomba artizanala pe care o purta asupra lui. A ucis 39 de persoane, a ranit 120 si a provocat un incendiu.
Repetitia demonstreaza un adevar dureros. Astfel de situatii nu pot fi impiedicate. Pot fi insa prevenite daca serviciile de informatii lucreaza. Oare nu s-a intamplat asta acum?
"Federatia Rusa ar trebui sa insiste pe zona informativa, deci sa controleze mult mai bine mediile si locurile potentiale care ar putea sa livreze astfel de kamikaze sau astfel de teroristi care sa puna viata oamenilor in pericol. Dar pentru serviciile rusesti cred ca este destul de dificil sa gaseasca colaboratori si sa constituie retele care sa controleze mediile acestea care sunt ostile Federatiei Ruse, care ar putea fi prin zona caucaziana sau prin alte spatii", este de parere Decebal Ilina, analist militar.
Rusia a fost deseori pusa in situatia de a reactiona in fata unor atacuri violente, iar replicile n-au fost unele prietenoase.
In 23 Octombrie 2002, 50 ceceni au luat aproape 1.000 de oameni ostatici intr-un teatru din Moscova. In operatiunea de salvare care a urmat au fost ucisi 67 de civili si toti membrii comandoului.
Doi ani mai tarziu, pe 1 septembrie 2004, zeci de teroristi au ocupat o scoala din orasul Beslan. Trei zile mai tarziu, fortele de ordine rusesti luau cu asalt cladirea. Din nefericire 331 de persoane au murit, in majoritate copii .
Si de aceasta data atacatorii au fost ceceni.