Atentatele din Sri Lanka. Au început funeraliile victimelor: „Ăsta a fost sfârșitul lor”


Ultimul update: Marti 23 Aprilie 2019 14:20
Data publicarii: Marti 23 Aprilie 2019 13:22
Categorie: Stiri externe

Este doliu naţional în Sri Lanka şi au început funeraliile pentru o parte dintre cei 310 oameni ucişi în atacurile teroriste din duminica Paştelui Catolic.

Alte sute de persoane au fost rănite în cele opt explozii care au vizat biserici şi hoteluri de lux. Poliţiştii încă încearcă să-i găsească pe vinovaţi. Până acum, au fost arestaţi 40 de suspecţi, printre care şoferul unei dube folosite de terorişti şi proprietarul unei locuinţe.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care unul dintre atacatorii-kamikaze, purtând un ruscac mare în spate, intră în biserica din orașul Negombo. 110 oameni au murit în acea explozie. Printre victime - soția și fetița de zece ani a acestui australian stabilit în Sri Lanka.

„La finalul slujbei, am ieșit și peste cinci minute am auzit explozia. Am fugit în biserică și mi-am văzut fiica și soția pe podea. N-am știut ce să fac, am încercat să o ridic pe fiica mea. Ăsta a fost sfârşitul lor."

Un britanic şi-a pierdut familia în explozia care a vizat restaurantul unui hotel din Colombo. Soţia şi cei doi copii au pierit în timp ce aşteptau să li se aducă micul dejun.

Iar pe reţelele de socializare curg condoleanţele pentru o tânără care terminase şcoala de bucătari la Londra şi care, cu puţin înaintea atacului, postase o fotografie în care lua masă alături de familie, într-unul din hotelurile vizate.

Un bărbat a scăpat cu viaţă doar fiindcă a fost reţinut la intrarea în restaurant de un mesaj pe telefon.

„Am stat cred de 40 de ori acolo, pentru mic-dejun sau prânz. Aveam locul meu. A fost un noroc chior că de data asta nu te aflai acolo. Nici măcar nu a fost noroc. Îţi zic ce s-a întâmplat. Am primit un mesaj, care m-a făcut să stau pe loc în jur de 30 de secunde."

Majoritatea victimelor sunt localnici. În oraşul Negombo şi în capitala Colombo au fost organizate marți funeralii.

Atmosferă tensionată

 

În acest timp, populaţia aşteaptă într-o atmosferă tensionată explicaţii, după ce a ieşit la iveală că serviciile de securitate ştiau că o grupare islamistă locală plănuia atacuri.

Premierul nu a fost informat, din cauza unei dispute cu preşedintele, care are în subordine Consiliul de Securitate.

Nikhil Kumar, corespondent CNN: „Un oficial din guvern a declarat că autorităţile au primit avertismente legate de potenţiale atacuri de la serviciile de informaţii indiene şi americane. Însă autorităţile nu au luat suficiente măsuri pentru a preveni atrocităţile. Premierul nu ştia nimic. Îngrijorarea e că asta s-a întâmplat din cauza tensiunilor la nivel înalt."

Autorităţile au decretat stare de urgenţă, fapt care le permite poliţiştilor să reţină şi să interogheze suspecţi fără mandat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultima fotografie cu copiii miliardarului Povlsen, înainte de atacurile din Sri Lanka
Atacuri în Sri Lanka. Reacția mamei unui elev român, aflat în schimb de experiență
Atac în Sri Lanka. 87 de detonatoare, descoperite într-o autogară din Colombo
VIDEO PROTVPLUS.RO