Atentat terorist sangeros in China. Cel putin 33 de oameni au murit, iar 130 au fost raniti

Dată publicare: 02-03-2014 21:28
Dată actualizare: 05-03-2014 06:55


Presa oficiala de la Beijing scrie despre "un 11 septembrie al Chinei".

Este vorba despre un infiorator atac, soldat cu cel putin 33 de morti si peste 130 de raniti, produs sambata-noapte intr-un oras din sud vestul tarii. Indivizi imbracati in negru si inarmati cu cutite si-au facut aparitia pe peronul unei gari si i-au injunghiat, la intamplare, pe calatori. 12 minute a durat acest carnagiu, pana cand atacatorii au fost doborati sau retinuti de politie.

A fost un "atentat terorist organizat si premeditat", denunta autoritatile chineze, comis de separatistii musulmani din provincia Xinjiang, situata la mii de kilometri departare de locul masacrului.

Presedintele chinez Xi Jinping a facut apel la "dublarea eforturilor" in vederea anchetarii atacului si pentru ca atacatorii sa fie pedepsiti "conform legii". Conform unor probe de la fata locului, atacul ar fi fost comis de catre separatisti uiguri, musulmani turcofoni care se considera exclusi din proiectele de investitii lansate de Beijing in regiunea lor si impiedicati sa-si practice religia si cultura.

Potrivit postului de televiziune public CCTV, Meng Jianzhu, un oficial de rang inalt din cadrul securitatii, este asteptat la Kunming pentru a superviza investigatiile, iar presedintele Xi Jinping si premierul Li Keqiang au adresat condoleante familiilor victimelor. Agentia China Noua evoca un "atac terorist si premeditat", comis de catre "indivizi neidentificati inarmati cu cutite".

Politia a impuscat mortal patru atacatori in gara, al caror numar total nu a fost precizat, si continua sa-i urmareasca pe ceilalti. Fortele de ordine au stabilit o vasta zona de securitate in jurul garii, iar politia continua sa interogheze persoane care au fost martore la acest atac sangeros, potrivit agentiei China Noua.

Atacatorii au fost imbracati in negru, a anuntat la randul sau agentia China News Service, citand martori. Potrivit unui alt martor, unii dintre atacatori aveau fetele acoperite.

Astfel de incidente se produc rar in China.


VIDEO PROTVPLUS.RO