Atentat terorist dejucat in Franta. Legaturile pe care le avea Reda Kriket, "creierul" operatiunii, cu Belgia

Ultima actualizare: 28-03-2016 07:04
Reda Kriket

Suspectul arestat joi pentru o tentativa de atentat in Franta fusese condamnat la Bruxelles in iulie 2015, impreuna cu Abdelhamid Abaaoud, implicat ulterior in atentatele de la Paris din noiembrie 2015 si ucis de politie,

Procesul viza o filiera jihadista care trimitea combatanti in Siria, au anuntat vineri surse ale politiei franceze, informeaza AFP.

Arestarea lui Reda Kriket, de nationalitate franceza, a fost calificata joi seara, de catre ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, ca fiind 'importanta', pentru ca aceasta a permis, in opinia lui, 'sa fie zadarnicit un proiect de atentat in Franta, ajuns pana intr-un stadiu avansat'.

In timpul acelui amplu proces privind filiera jihadista spre Siria, Reda Kriket a primit zece ani de inchisoare cu suspendare.

Belgian-marocanul Abdelhamid Abaaoud, suspectat de a fi jucat un rol central in atentatele jihadiste din 13 noiembrie 2015 de la Paris si care a fost impuscat mortal cinci zile mai tarziu, intr-un raid al politiei intr-o suburbie a Parisului, a fost condamnat la randul sau la 20 de ani inchisoare.

In total, 28 de persoane au fost condamnate in 29 iulie 2015 in procesul privind aceasta vasta filiera condusa de un bruxellez de 41 de ani, Khalid Zerkani.

Dupa arestarea lui Reda Kriket, politistii au efectuat in noaptea de joi spre vineri perchezitii intr-un imobil evacuat de locatari in Argenteuil, in regiunea pariziana. Operatiuni de deminare au fost necesare pentru ca anchetatorii sa poata lucra in siguranta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO