Atentat terorist pe aeroportul Domodedovo: 35 de morti, 180 de raniti

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: VIDEO, la cateva minute dupa atentat! Stare de alerta in toata Rusia, de la Baltica la Pacific, dupa explozia care a zguduit luni seara aeroportul Domodedovo din sudul Moscovei.

 

Domodedovo este cel mai mare aeroport al Rusiei: ar trece prin el toata Romania, intr-un an! Afla aici informatii suplimentare!

ABC: Vaduvele negre, femeile kamikaze, in spatele atentatului din Rusia

Reactia liderilor politici la tragedia de pe aeroportul Domodedovo

Citește și
explozie
Principalele atacuri teroriste din Rusia, in ultimii 12 ani
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Principalele atacuri teroriste din Rusia, in ultimii 12 ani

25 ianuarie

09:00 Dmitri Medvedev: Conducerea aeroportului din Moscova va trebui sa răspunda pentru atentat

08:30 Doi cetateni moldoveni se afla printre persoanele ranite in atentatul comis pe aeroportul Domodedovo din Moscova, potrivit listei preliminare publicate marti dimineata de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta.

Unul dintre cei doi cetateni moldoveni, Vitalie Tcaciuc, nascut in 1979, se afla la internat la spitalul orasenesc numarul 13, iar celalalt, Alexei Petrovici Castravet, nascut in 1971, se afla la spitalul clinic numarul 79. Castravet, angajat al aeroportului, a declarat ca a fost foarte aproape de epicentrul exploziei, relateaza PRO TV Chisinau.

Acesta a mai adaugat ca in momentul deflagratiei se dusese sa bea apa si, probabil, acest lucru l-a salvat de la moarte. Medicii au declarat ca starea de sanatate a moldoveanului Alexei Castravet este de gravitate medie.

El are o fractura de gamba si leziuni ale tesuturilor moi ale membrelor. Deocamdata nu se cunosc detalii despre starea de sanatate a celuilalt moldovean, Vitalie Tcaciuc. Lista persoanelor ranite publicata de ministerul rus cuprinde 110 nume, dintre care cel putin 12 cetateni straini.

ULTIMUL BILANT AL RANITILOR - BBC: Informatii contradictorii legate de numarul ranitilor in atentatul terorist de la Moscova. Daca in jurul orei 00:00 ministrul rus al sanatatii, Golikova, declara ca 128 de oameni au fost raniti in explozie si 93 erau inca internati in spitale, dintre care 41 in stare grava, in jurul orei 00:30 ministrul rus de urgente a spus ca in total ar fi 180 de raniti, dintre care 86 internati, scrie Interfax.

In timp ce rusii de rand incearca sa-si revina din soc, oficialii de la Moscova promit ca-i vor prinde pe complicii atacatorului sinucigas.

Desi atentatul n-a fost revendicat inca, suspiciunile se indreapta spre rebelii ceceni, care au mai lovit inima Rusiei si in trecut.

La Moscova, moartea a venit pe aripile unui avion. Surse neoficiale sustin ca atentatul ar fi trebuit sa se produca la bordul unei curse internationale, dar ceva n-a mers si explozia s-a declansat dupa ce teroristul kamikaze a coborat din avion.

Un britanic, un francez si un italian s-ar afla printre morti, iar o actrita slovaca a fost ranita. Ministerul Roman de Externe nu are informatii ca printre victime s-ar afla romani.

Dupa doua ore de tacere, presedintele Dmitri Medvedev, care si-a intors avionul din calatoria catre Davos, a dat asigurari ca vinovatii vor fi identificati si pedepsiti.

In schimb, premierul Vladimir Putin, considerat de multi omul forte de la Moscova, a preferat sa ramana in plan secund. Poate si pentru ca asupra lui apasa responsabilitatea razboaielor dezastruoase cu rebelii ceceni, soldate cu mii de morti, in ambele tabere.

Va reamintim- o explozie s-a produs luni la terminalul sosiri zboruri internationale, pe aeroportul Domodedovo din Moscova, a anuntat agentia Interfax, citata de AFP.

 

Pe de alta parte, ministrul sanatatii a adaugat ca numarut mortilor este 35. Aceasta a spus ca 31 de persoane si-au pierdut viata in momentul producerii exploziei, 3 la spital si 1 in drum spre spital.

BBC scria in urma cu cateva ore ca 170 de oameni au fost raniti, dintre care 76 au fost tratati la spital si alti 94 au primit ingrijiri medicale la fata locului, a anuntat ministerul de urgente rus, citat de Interfax.

24 ianuarie

23:45 Serviciile de urgenta au inceput sa ridice corpurile oamenilor decedati in atentatul de la aeroportul Domodedovo. Va dura aproximativ 3 ore pana cand toate corpurile vor fi transportate la morgile spitalelor din Moscova.

23:30 Corespondentul BBC Daniel Standford aflat la fata locului: Martorii oculari au spus ca explozia s-a petrecut in zona unde prieteni, rude si soferi asteptau ca pasagerii sa treaca de vama. Masurile de securitate nu sunt atat de ferme in aceasta zona, situatie intalnita si pe alte aeroporturi.

23:15 Corpurile persoanelor decedate in atentatul terorist de la Moscova sunt ridicate abia acum de la locul tragediei, scrie lenta.ru pe feed-ul oficial de pe site-ul de socializare Twitter. S-a dat prioritate evacuarii ranitilor.

23:10 Primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, a promis ca institutia pe care o conduce va plati 2 milioane de ruble (67.000 de euro) familiilor care au suferit pierderi in atentatul terorist de la Aeroportul International Domodedovo.

23:00 Anchetatorii rusi descriu bomba folosita in atentat ca "un dispozitiv explozibil impovizat, legat cu schije si bucati de sarma", echivalentul a 2 pana la 5 kilograme de TNT.

22:50 Soferi de taximetre si soferi voluntari si-au oferit serviciile gratuit de la si spre aeroport, postandu-si numerele de telefon pe site-ul de socializare Twitter. Unii le-au oferit si gazduire oamenilor afectati de explozie.

22:30 BBC: Ministerul rus al sanatatii a publicat o lista cu numele a 64 de raniti in explozia de pe aeroportul Domodedovo care au fost transportati la spitalele din Moscova. Varstele acestora variaza de la 17 la 65 de ani. Presa rusa scrie ca lista ranitilor nu e completa.

22:10 Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron si-a exprimat telefonic condoleantele catre presedintele rus Dmitri Medvedev. Acesta i-a transmis presedintelui Rusiei ca "cetatenii Marii Britanii sunt alaturi de cetatenii rusi in fata acestor evenimente. Nu ar trebui sa ii lasam niciodata pe teroristi sa invinga".

22:05 Corespondentul BBC Daniel Standford, aflat la aeroportul Domodedovo: Activitatea pe jumatate de aeroport se desfasoara in mod normal. Oamenii inca se imbarca. La intrarea in aeroport masurile de securitate sunt sporite. Cealalta jumatate de aeroport e inchisa. Inca sunt masini de pompieri si ambulante la fata locului.

22:00 Momentul exploziei a fost surprins de cel putin o camera de supraveghere, scrie Interfax.

21:28 Doi cetateni britanici au fost ucisi in atentatul sinucigas comis, luni, la aeroportul Domodedovo din Moscova, iar mai multi straini au fost raniti, potrivit unei surse din cadrul fortelor de ordine, citata de agentia Interfax, transmite AFP.

21:00 Ranile situate la nivelul picioarelor victimelor sugereaza ca bomba ar fi fost asezata la nivelul solului, scrie site-ul rus lenta.ru.

20:58 Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu: "Vreau sa transmit in numele Israelului condoleante noastre guvernului, cetatenilor rusi, familiilor indoliate. Terorismul este un fenomen global, iar raspunsul la teroare trebuie sa fie si el global".

20:20 Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, la televiziunea de stat Rossiya 1, catre ministrul dezvoltarii sociale, Tatyana Golikova: "Este necesar sa pregatim un decret guvernamental prin care sa oferim ajutor financiar familiilor victimelor. Va cer, dumneavoastra si deputatilor dumneavoastra, sa mergeti la spitale, la fata locului, sa vedeti cum s-au organizat ca sa le ajute pe victime".

20:00 Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de BBC: "Am fost in soc si am fost extrem de trist cand am aflat de atacurile teroriste de la aeroportul Domodedovo, din aceasta dupa-amiaza. Condamn acest atentat terorist las. Le trimit condoleante guvernului rus si oamenilor din Federatia Rusa, in mod particular familiilor si apropiatilor victimelor".

19:58 Ria Novosti: Autoritatea rusa pentru transporturi Rostransnadzor a anuntat ca a ordonat tuturor aeroporturilor din tara sa impuna masuri sporite de securitate, inclusiv verificarea pasagerilor la intrare, in urma atentatului de la aeroportul Domodedovo din Moscova.

19:55 Presedintele Traian Basescu i-a transmis presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, luni, un mesaj de condoleante in care afirma ca in fata unor tragedii precum atacul de la Moscova raspunsul nu poate fi decat solidaritatea si hotararea de a continua lupta impotriva terorismului, scrie Mediafax.

"In fata unor astfel de acte absurde nu putem avea alt raspuns decat solidaritatea si hotararea de a continua lupta impotriva acestui cumplit flagel, terorismul. Dincolo de durerea pe care o produc, astfel de tragedii nu pot decat sa ne uneasca, sa ne apropie si sa ne convinga de justetea politicii noastre antiteroriste", a afirmat presedintele Romaniei in scrisoarea transmisa omologului sau Dmitri Medvedev.

19:40 BBC: Un martor ocular, citat de televiziunea rusa de stiri Vesti, a declarat ca sinucigasul a strigat "O SA VA OMOR PE TOTI!" inainte sa detoneze bomba!

19:31 Surse: Dispozitivul explozibil a fost adus din afara aeroportului, nu cu un avion aterizat pe Domodedovo.

19:24 Surse oficiale din randul serviciilor de securitate ruse, citate de Interfax: "Am gasit capul unui barbat, arab dupa infatisare, in varsta de aproximativ 30-35 de ani. Se poate ca el sa fi declansat dispozitivul explozibil".

19:20 Prima reactie a Statelor Unite: presedintele Barack Obama condamna "cumplitul act de terorism", scrie Associated Press.

19:14 "Explozia s-a produs intr-o zona accesibila publicului, in aria de sosiri internationale, in care persoanele care nu sunt pasageri nu au acces", a declarat purtatorul de cuvant al aeroportului, Yalena Galanova, pentru Interfax.

19:00 Expertul in aviatie Chris Yates sprijina teoria potrivit careia un kamikaze a fost responsabil pentru atacul terorist de pe aeroportul din Domodedovo. "A fost gasita o cantitate considerabila de schije in sala de sosiri, rulmenti si alte obiecte care ar putea fi continute de o centura explozibila folosita de sinucigasi. Putem vorbi despre un sinucigas care a intrat in aeroport si s-a aruncat in aer la momentul potrivit", a spus acesta pentru BBC.

18:55 Ministerul de externe roman a declarat ca nu exista informatii potrivit carora ar exista romani printre victime.

18:42 Ria Novosti scrie ca serviciile de securitate ale aeroportului ar fi fost anuntate in avans in legatura cu un posibil atac terorist. Personalul aeroportului cauta trei suspecti care au reusit insa sa intre fara probleme in aeroport, au vazut explozia provocata de un complice si au plecat.

18:40 Ministrul german de externe, Guido Westerwelle: "Condamn acest sangeros si ingrozitor atac. Nimic nu poate justifica un act atat de barbar".

18:35 BBC: Purtatorul de cuvant al aeroportului Domodedovo a declarat ca 35 de persoane si-au pierdut viata in urma atacului terorist.

18:25 Corespondentul pe securitate a BBC, Gordon Corera, a spus ca suspiciunile se indreapta catre militantii din zona Caucazului.

18:20 Ria Novosti: 51 de oameni au fost spitalizati in urma atacului terorist din Moscova. Dintre acestia, 35 de persoane se afla in stare grava. Ranitii au fost transportati la spitale din Moscova.

18:11 Reporterul BBC Yuri Maloveryan, aflat la aeroportul Domodedovo: Sunt zeci de ambulante la fata locului. Intrarea in terminalul de sosiri si iesirea din spate a aeroportului au fost blocate, insa intrarile din mijloc sunt dechise. Toti pasagerii sunt verificati cu detectoarele de metale.

18:10 AFP: Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a exprimat "solidaritatea" fata de Rusia.

18:01 Kostik, un cetatean rus, intr-un e-mail catre BBC Rusia: "Nu sunt surprins ca s-a intamplat. Autoritatile sunt mai preocupate sa atace demonstantii opozitiei din Moscova decat sa isi protejeze propriii oameni".

18:00 Presedintele rus si-a amanat plecarea la Forumul Economic Mondial care va avea loc la Davos, in Elvetia.

17:55 BBC: Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, intr-o sedinta televizata cu oficialii rusi: "Din informatiile preliminare pe care le avem, este vorba despre un atac terorist".

17:50 BBC: Purtatorul de cuvant al aeroportului Vnukovo din Moscova a declarat pentru Interfax ca Domodedovo a deviat o parte din zboruri spre Vnukovo.

17:45 Trei persoane, suspectate ca ar fi implicate in atentatul sinucigas comis luni la aeroportul Domodedovo din Moscova, sunt cautate de autoritatile ruse, a declarat o sursa din politie pentru agentia Interfax, citata de AFP.

Anchetatorii nu sunt deocamdata in masura sa determine daca atentatul este opera unuia sau a mai multor teroristi. Un martor, intervievat de postul de radio Russka Slujba Novostiei, a afirmat ca a auzit doua explozii succesive.

17:41 Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut luni instituirea unui "regim de securitate special" in gari si aeroporturi, dupa atentatul sinucigas comis la aeroportul Domodedovo din Moscova.

Parchetul rus a initiat inceperea unei anchete.

Politia, aflata in stare de alerta dupa producerea atentatului, a intensificat supravegherea retelei de metrou din Moscova, dar si a aeroporturilor Seremetievo si Vnukovo.

17:30 Steve Rosenberg, corespondent BBC in Moscova: Procurorul-sef rus a clasificat oficial explozia ca atentat terorist. Zeci de ambulante au fost trimise la fata locului imediat dupa explozie. Auroritatile ruse au luat masuri de siguranta suplimentare in toata capitala, in special la celalalte aeroporturi de langa Moscova.

17:20 Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca cei responsabili pentru atentatul terorist vor fi urmariti si pedepsiti, scrie Reuters.

17:14 20 dintre raniti se afla in stare grava, scrie rt.com.

16:59 Atacatorul kamikaze se afla printre persoanele care asteptau calatorii sositi cu zboruri internationale. Puterea exploziei echivaleaza cu cinci kilograme de TNT.

16:55 Potrivit Reuters si CNN, bilantul mortilor a ajuns la 31.

16:40 Bilantul atentatului sinucigas comis luni la aeroportul Domodedovo din Moscova a ajuns la 23 de morti si 130 de raniti, a anuntat Ministerul rus al Sanatatii Publice, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

16:38 RIA Novosti: agenti ai Ministerului de Interne si ai serviciilor de securitate (FSB) au fost trimisi la Domodedovo si la celelalte aeroporturi din Moscova, Seremetievo si Vnukovo.

16.36 AFP: Politia este in stare de alerta in urma atentatului. Metroul si aeroporturile Seremetievo si Vnukovo din Moscova au fost plasate sub supraveghere sporita, luni. "Din cauza a ceea ce s-a intamplat la Domodedovo, masurile de securitate au fost consolidate pe toate aeroporturile", a afirmat o sursa din politie, citata de Interfax.

16:11 Potrivit unor surse din politie, citate de Interfax, ar fi vorba de un atentat sinucigas.

Domodedovo este cel mai mare dintre cele trei aeroporturi din Moscova, aflat la aproximativ 40 de kilometri sud-est de centrul Moscovei. Este tranzitat mai ales de muncitori straini si turisti, scrie BBC.

Metroul din Moscova a fost in ultimii ani tinta mai multor atentate sinucigase. Ultimul a avut loc in martie 2010 si s-a soldat cu aproximativ 40 de morti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Cel mai mare aeroport al Rusiei: ar trece prin el toata Romania, intr-un an
Cel mai mare aeroport al Rusiei: ar trece prin el toata Romania, intr-un an

Aeroportul Domodedovo este cat un sector din Bucuresti, ca intindere. Este vizibil din satelit si nu este la primul atentat terorist. In august 2004, doua femei cecene se aruncau in aer omorand 90 de persoane.

Principalele atacuri teroriste din Rusia, in ultimii 12 ani
Principalele atacuri teroriste din Rusia, in ultimii 12 ani

Atentatul sinucigas comis luni la aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu cel putin 35 de morti si 170 de raniti intervine dupa numeroase atacuri teroriste comise in Rusia in ultimii ani, scrie AFP.

Accident aviatic la Moscova! Doi morti si 50 de persoane ranite
Accident aviatic la Moscova! Doi morti si 50 de persoane ranite

UPDATE: Cel putin doua persoane au murit si alte 50 au fost ranite dupa ce un avion Tupolev al companiei Daghestan Airlines a iesit de pe pista in timpul unei aterizari de urgenta efectuate sambata pe aeroportul Domodedovo din Moscova.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.