ABC: Vaduvele negre, in spatele atentatului din Rusia

24-01-2011 00:00


Valul islamic

Atacurile sinucigase de la Aeroportul Domodevo, din Moscova, arata ca si cum operatiunea a fost desfasurata de femei kamikaze din Cecenia, numite "Vaduvele Negre", conform unor analisti in securitate, citati de ABC News.

Se crede ca "vaduvele negre" sunt femei ale caror soti, frati, tati sau alte rude au fost ucisi in conflictul din Cecenia. Femeile sunt imbracate in negru din cap pana in picioare si poarta asa-numita "curea a martirului", care este plina cu explozibili. Cel mai adesea razbunarea este cea care le impinge sa se sacrifice.

Atentatele sinucigase comise de femei cecene au inceput in Rusia odata cu cel de-al doilea razboi din Cecenia, dupa intrarea trupelor rusesti in aceasta republica rebela din Caucazul rus, in anul 1999.

Imaginile care le arata purtand valuri islamice si centuri umplute cu explozibili in timpul spectaculoasei crize a ostaticilor de la teatrul Dubrovka din Moscova, in octombrie 2002, au provocat o adevarata stare de trauma. Atacul s-a incheiat cu moartea a 115 ostatici si a 50 de separatisti ceceni.

Supranumite "vaduvele negre", ele au intrat in atentia publica de mai multe ori dupa acea data, prin atentatul de la un festival rock din Moscova, in iulie 2003 (15 morti), dubla catastrofa aeriana de la 24 august 2003 (90 de morti) si mai multe atacuri mortale in Caucaz.

Jurnalistii rusi sustin ca femeile kamikaze au participat la mai mult de 30 de atacuri prin care au ucis aproximativ 900 de persoane in Rusia, incepand din iulie 2001.

Povestea Zaremei Mujihoieva

Stim prea putin in legatura cu vietile acestor femei inainte de actul terorist, in legatura cu ce le-a facut sa il comita. Poate, daca ar fi existat un interes mai mare, ele ar fi putut fi impiedicate sa treaca la actiune”, spune specialistul in terorism Aleksandr Cerkasov.

Rusia nu lasa nici o sansa acestor femei sa iasa din cercul terorismului, spune el, si da exemplul lui Zarema Mujihoieva care, recrutata pentru a deveni kamikaze, "s-a predat fortelor de ordine" in iulie 2003, in timp ce se pregatea sa comita un atentat intr-o cafenea din Moscova. "Ea a marturisit totul, s-au efectuat arestari datorita acesteia, dar a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare", a mai spus Cerkasov.

Intr-o ancheta intitulata "logodnicele lui Allah", publicata in 2003, o jurnalista rusa, Iulia Iuzik, a afrmat ca doar una din zece astfel de femei era motivata de un ideal. Celelalte noua, aflate frecvent sub influenta unor substante psihotrope, ar fi fost manipulate de un supraveghetor ascuns.

Vaduvele negre sunt creatia comandantului rebelilor ceceni Shamil Basayev. El a fost creierul din spatele masacrului de la Liceul Beslan, din Osetia de Nord, unde au murit 334 de oameni, printre care 186 de copii. Baseyev a fost ucis in 2006. In timp ce autoritatile federale sustin ca ele l-au lichidat, alte voci zic ca Basayev s-ar fi aruncat in aer accidental, in timp ce prepara o noua bomba.

Inainte sa moara, insa, a vrut sa vada cum ar reactiona autoritatile ruse atunci cand o femeie imbracata in pantaloni sau intr-o rochie neagra trece prin filtrele de securitate, blindata de sus pana jos cu explozibil. Experimentul a fost un succes pentru ca femeile nu atrageau atentia asupra lor, la fel cum ar fi atras barbatii ceceni, care au o anumita culoare a tenului si o anumita constitutie. Prin traditie, atunci cand ii vad, politistii rusi ii controleaza pana la piele.

Cecenia este doar una dintre cele sase provincii cu populatie majoritar musulmana, din Caucaz, aflate la granita de sud a Rusiei. Mai mult de 90 de grupuri etnice traiesc acolo. Toate au mai multe in comun cu Iranul, care este la 200 de kilometri sud, decat cu Rusia. Sunt, in general, societati bazate pe spiritul de gherila. Daca cineva din afara lor il ucide pe un membru al gruparii, atunci gherila are obligatia morala sa raspunda, prin uciderea acelei persoane. 

Atentat terorist pe aeroportul Domodedovo: 35 de morti, 170 de raniti

Reactia liderilor politici la tragedia de pe aeroportul Domodedovo

Cel mai mare aeroport al Rusiei: ar trece prin el toata Romania, intr-un an

Teroare la Moscova! Atentate la metrou: 39 de morti!

Principalele atacuri teroriste din Rusia, in ultimii 12 ani

Sursa: ABC, AFP, Guardian, Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO