Atac terorist in Mali. O grupare a luat ostatici mai multi europeni, intr-un hotel: cel putin 12 oameni au murit

×
Codul embed a fost copiat

12 persoane, printre care cinci militari din Mali, au fost ucisi in timpul luarii de ostatici dintr-un hotel din Sevare, in Mali, conform unui noi bilant comunicat sambata de responsabili ai armatei si guvernului din Mali, relateaza Reuters.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

"Au existat 12 morti in total" in timpul operatiunilor legate de atacul de la hotelul Byblos - cinci membri ai fortelor armate maliene, cinci teroristi si "doi albi" ale caror identitati si nationalitati sunt in curs de verificare, a afirmat una dintre aceste surse militare.

Potrivit acesteia, cadavrul unuia dintre cei doi albi s-a aflat mult timp in fata hotelului, fiind vizibil de vineri dimineata.

Un purtator de cuvant al guvernului, citat de Reuters, sustine ca in atac au murit cinci soldati, patru teroristi si trei ostatici, carora nu le-a precizat identitatea.

Citește și
Statul Islamic
Un an de la instaurarea "califatului" de catre teroristii din Statul Islamic. Cat de vast este teritoriul pe care l-au ocupat
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Asteptam informatii suplimentare de la misiunea ONU", a declarat Choguel Kokala Maiga.

O sursa din cadrul Ministerului Apararii a spus ca in ceea ce-i priveste pe militarii malieni, "bilantul mortilor nu s-a schimbat fata de ieri" (vineri - n.r.), fiind de cinci morti.

Vineri seara, guvernul din Mali a anuntat un bilant provizoriu de "cinci morti, doi raniti" din cadrul fortelor armate si "doi morti" in tabara atacatorilor, precum si arestarea a sapte suspecti.

Anterior, o sursa militara vorbise despre opt morti - trei militari, doi teroristi si "trei cadavre vizibile in fata hotelului alaturi de un microbuz calcinat", printre care si cel al unui barbat alb.

Misiunea ONU in Mali (Minusma) a vorbit la randul sau despre moartea in atac a unui membru al personalului international asociat Minusma.

Atacatorii, neidentificati de o sursa oficiala, au descins vineri in jurul orei locale 07.00 la hotelul Byblos din Sevare, unde se cazeaza frecvent straini, potrivit guvernului malian.

Conform unor surse militare, cel putin cinci straini - trei sud-africani, un francez si un ucrainean - erau inregistrati la hotel in momentul atacului.

De asemenea, o sursa diplomatica rusa din Mali a indicat ca un angajat rus al unei companii aeriene se afla si el in hotel. In acelasi timp, un ucrainean care ar fi reusit sa plece din hotel vineri ar fi spus unui militar din Mali ca acolo ar mai fi fost cazati "trei sud-africani si un rus".

Sursa militara: "Un numar" de ostatici eliberati, 5 straini evacuati

"Nu putem spune ca totul s-a terminat, dar un numar de ostatici" au fost eliberati de fortele din Mali desfasurate in jurul Hotelului Byblos, unde s-a adapostit comandoul armat vineri, a declarat una dintre surse.

O alta sursa, citata de AFP, a anuntat o interventie a fortelor speciale care au eliberat mai multi ostatici. "Cinci straini au fost evacuati spre Bamako", a mai spus a doua sursa, care nu a fost in masura sa precizeze cetatenia lor.

Un ucrainean a reusit sa scape din hotel

Un cetatean ucrainean a reusit sa scape vineri dupa-amiaza din hotelul atacat de mai multi barbati inarmati in timpul diminetii la Sévaré in centrul Mali, potrivit unei surse militare. "Potrivit informatiilor noastre, un ucrainean a putut sa scape in aceasta dupa-amiaza din hotel. Potrivit acelorasi informatii, ucraineanul a marturisit ca impreuna cu el se aflau in hotel, inainte de atac, trei expatriati sud-africani si un rus", a precizat aceasta sursa. Ucraineanul s-a referit de asemenea la "patru sau cinci teroristi" in hotel in momentul cand a fugit.

Fortele militare din Mali au izolat zona hotelului "Byblos", incercand sa-i forteze pe atacatori, neidentificati pentru moment, sa puna capat actiunii.

Printre altele, o sursa din securitate a invocat prezenta in hotel, inainte de atac, a unor "piloti rusi din cadrul Minusma", misiunea ONU in Mali. Potrivit acestei surse, "este vorba de o tentativa de rapire a pilotilor rusi din cadrul Minusma, tentativa ce a esuat".

Atacul, lansat vineri dimineata de oameni armati la Sevare, oras strategic situat la circa 12 kilometri de Mopti, “este o luare de ostatici”, a declarat aceasta sursa militara, in timp ce o sursa de securitate si unii localnici au evocat o “tentativa de rapire a unor cetateni occidentali ce se aflau in cladire”.

Potrivit uneia dintre sursele maliene, cel putin cinci cetateni straini - trei sud-africani, un francez si un ucrainean - erau inregistrati in acest hotel inainte de atac.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Secretele intunecate ale Statului Islamic, dezvaluite de o femeie. Pe cine au prins americanii, dupa o lupta corp la corp
Secretele intunecate ale Statului Islamic, dezvaluite de o femeie. Pe cine au prins americanii, dupa o lupta corp la corp

Campania militara a Americii impotriva autoproclamatului Stat Islamic se concentreaza asupra barbatilor care conduc atacurile in Irak si Siria.

Un an de la instaurarea
Un an de la instaurarea "califatului" de catre teroristii din Statul Islamic. Cat de vast este teritoriul pe care l-au ocupat

"Califatul" instaurat de gruparea Statul Islamic (SI) in Siria si Irak intra in al doilea an, in contextul in care comunitatea internationala se dovedeste incapabila sa opreasca atrocitatile jihadistilor, care au lovit recent Tunisia sau Kuweit.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.