ATENTAT LA NISA. 84 de persoane au murit, iar alte 50 se "zbat intre viata si moarte". Fosta sotie a teroristului, arestata

×
Codul embed a fost copiat

Franta este din nou insangerata de un atac oribil, produs de Ziua Nationala. Un sofer de origine tunisiana a intrat joi seara cu un camion frigorific in multimea adunata la Nisa pentru sarbatoarea nationala de 14 iulie.

Asasinul a secerat si ucis 84 de adulti si copii si a ranit grav peste doua sute. Dintre acestia, 50 se zbat "intre viata si moarte", dupa cum a declarat presedintele Francois Hollande.

Si doi romani au fost raniti in acest carnagiu, iar altii au aproape sa fie striviti. Ucigasul a reusit sa-i pacaleasca pe politisti si a intrat cu camionul pe "Promenade des Anglais", o zona pietonala renumita, unde se aflau la acea ora mii de oameni. Este al treilea atac terorist major care indoliaza Franta in ultimele 18 luni.

Autorul macelului a fost identificat drept Mohamed Buhlel, un francez de origine tunisiana de 31 de ani, sofer profesionist. Avea cazier pentru furturi marunte si violenta domestica, dar nu era in vizorul serviciilor de securitate. Inchiriase camionul cu doua zile inainte de atac si il lasase parcat timp de 9 ore pe strada unde, mai tarziu, a comis macelul. Le-a spus politistilor ca livra inghetata, iar acestia l-au lasat in pace.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
► Fosta sotie autorului atacului de la Nisa, plasata in arest preventiv de catre anchetatori
► Avertismentul lui Francois Hollande
► Bilantul provizoriu al cetatenilor straini ucisi
► Autorul masacrului de la Nisa a fost identificat de presa drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel
► 
Cel putin 6 straini au fost ucisi in atacul din Nisa
► 
Cel putin 50 de copii au fost spitalizati in urma atentatului
► 
Autorul atacului, surprins de camerele de supraveghere in timp ce urca in camion
► 
Atacatorul le-ar fi spus politistilor ca livra inghetata
► 
Trei zile de doliu national in Franta
► 
Martor: Nu exista nici un dispozitiv de securitate pe Promenade des Anglais cand camionul a intrat in multime
► 
Primar: 10 copii au fost ucisi in atacul de la Nisa
► 
Hollande: Starea de urgenta din Franta va fi prelungita cu trei luni
► 
Ministrul francez de interne: Franta e in razboi cu teroristii
► 
Statul Islamic s-a grabit sa laude in mediul virtual tragedia de la Nisa, fara a revendica atacul
► 
Cel putin doi americani, tata si fiu, au fost ucisi in atacul terorist de la Nisa
► 
Misiunile diplomatice franceze din Turcia inchise din motive de securitate cu cateva ore inainte de atac

Citește și
bebelus Nisa
Atentat la Nisa : Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului, regasit datorita Facebook
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 21:05 François Hollande va conduce sambata, la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei), o sedinta a Consiliui restrans de Securitate si Aparare, la Palatul Elysée, dupa atacul sangeros de la Nisa, potrivit presedintiei, relateaza AFP.

UPDATE 20:25 Lupta antiterorista a fost adaugata la cererea Parisului pe agenda celor 28 de ministri ai afacerilor externe din UE care se reunesc luni la Bruxelles, a anuntat vineri Consiliul UE, la o zi de la atentatul de la Nisa soldat cu cel putin 84 de morti, intre care 10 copii si adolescenti, relateaza AFP.

UPDATE 19:45 Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe anunta ca, pana in prezent, nu au fost identificati cetatţeni romani printre persoanele decedate in atacul de la Nisa, dar operatiunile de identificare nu s-au finalizat.

UPDATE 18:51 Potrivit ultimului bilant detaliat, 202 persoane au fost ranite in atacul de la Nisa, dintre care 52 se afla in stare grava, iar 25 de persoane se afla la reanimare, a anuntat vineri intr-o conferinta de presa procurorul Parisului François Molins, care a precizat ca 84 de persoane - dintre care zece sunt copii - au fost ucise joi seara, relateaza The Associated press si Le Figaro.

Acest ultim bilant este provizoriu, a subliniat Molins.

UPDATE 18:14 Turnul Eiffel va fi iluminat in culorile drapelului francez, albastru-alb-rosu, pentru a aduce un omagiu victimelor de la Nisa, anunta EFE si presa din Franta.

Dupa atentatul sangeros de joi seara, Primaria Parisului a anuntat ca Turnul Eiffel va fi iluminat in culorile Frantei incepand de vineri seara si in urmatoarele trei zile cat este declarat doliu national. Aceasta iluminare va putea fi vazuta incepand cu ora locala 22.30.

Celebrul monument parizian a arborat culorile albastru-alb-rosu si dupa atentatele din 13 noiembrie.

In atacul de la Nisa din seara de 14 iulie au fost ucise cel putin 84 de persoane, iar aproximativ 50 de persoane au fost grav ranite.

UPDATE 17:44 Fosta sotie a barbatului care a intrat joi seara cu un camion in multime, la Nisa, si care a omorat cel putin 84 de persoane, a fost plasata vineri in arest preventiv de catre anchetatori, a declarat pentru AFP o sursa din cadrul politiei, care a confirmat astfel informatii de presa in acest sens.

Anchetatorii incearca sa stabileasca motivele acestui barbat in varsta de 31 de ani audiind apropiati ai acestuia.

Ei vor sa stabileasca totodata daca barbatul a beneficiat sau nu de ajutorul vreunui complice.
 

UPDATE 16:40 Presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat vineri ca aproximativ 50 de persoane se zbat intre viata si moarte dupa atentatul de joi de la Nisa (sud), soldat cu cel putin 84 de morti, dintre care ''multi straini'', relateaza AFP ai Reuters.

''Exista circa 50 de persoane care sunt inca in urgenta absoluta, adica intre viata si moarte. Printre victime sunt francezi, sunt multi straini veniti de pe toate continentele si mult copii'', a declarat seful statului francez, dupa ce a vizitat un spital din Nisa.

Hollande a avertizat ca lupta impotriva gruparilor extremiste va fi una de lunga durata, deoarece ele vor incerca in continuare sa loveasca in valorile occidentale.

UPDATE 15:55 Printre victimele atentatului de joi seara de la Nisa, soldat cu cel putin 84 de morti si zeci de raniti, dintre care 18 se afla in stare grava, se afla si cetateni straini de diferite nationalitati, potrivit unui bilant provizoriu prezentat de AFP.

Printre victimele de alta cetatenie decat cea franceza se afla trei germani - un profesor si doua eleve de liceu, conform Ministerului de Externe de la Paris -, doi americani, dupa cum a anuntat Departamentul de Stat, cotidianul texan Austin American-Statesman identificandu-i drept Sean Copeland, de 51 de ani, si fiul sau Brodie, de 11 ani, aflati in vacanta la Nisa, dupa un sejur in Spania.

Printre decedati figureaza si o elvetiana, a indicat Ministerul de Externe de la Berna.

Potrivit paginii de Facebook a diplomatiei de la Moscova, o cetateana rusa si-a pierdut viata in atentat, in timp ce Ministerul de Externe de la Erevan a anuntat decesul unei cetatene armene.

In atacul de la Nisa a fost ucis si un cetatean ucrainean, iar un altul a fost ranit, a anuntat pe Twitter ministrul de externe, Pavlo Klimkin.

Printre zecile de raniti inregistrati figureaza cel putin un britanic, potrivit Foreign Office, si doi romani, in prezent spitalizati, conform autoritatilor de la Bucuresti.

UPDATE 15:20 Aeroportul din Nisa a fost evacuat in aceasta dupa amiaza din cauza unui pachet suspect. Alerta s-a dovedit a fi una falsa.

UPDATE 15:15 O jurnalista AFP a publicat pe contul de Twitter primele imagini din locuinta atacatorului. Apartamentul a fost perchezitionat in aceasta dimineata de politie.

 

O serie de vecini de apartament afirma despre presupusul autor al atacului de la Nisa, Mohamed Lahouaiej Boisvert potrivit presei franceze, ca era un barbat "solitar" si "tacut", relateaza Nice Matin. Barbatul folosea o bicicleta pe care o urca in locuinta sau o lasa langa o camioneta de serviciu. El nu arata ca o persoana religioasa si purta adesea pantaloni scurti, a declarat pentru AFP Sébastien, un locatar al imobilului cu patru etaje in care locuia Mohamed Lahouaiej Boisvert.

Vecina sa de palier, Alexia, afirma ca a stat de vorba cu el o singura data, cand acesta a intrerupt contorul electric. La etajul superior, o familie numeroasa subliniaza ca tanarul nu raspundea niciodata la salut. Doar o locuitoare de la parter, Anan, a declarat ca era suspicioasa cu privire la acest vecin, "un barbat frumos, care (ii) fixa prea mult cele doua fiice".

UPDATE 15:00 Pe lista celor ucisi sunt cel putin sase straini: doi americani (tata si fiu), o studenta din Rusia, o elvetianca de 54 de ani, un ucrainian si o armeanca, relateaza Le Figaro.

UPDATE 14:40 Presedintele francez Francois Hollande a sosit vineri dupa-amiaza la Nisa, a doua zi dupa atentatul soldat cu moartea a cel putin 84 de persoane in acest oras din sud-estul Frantei, informeaza AFP.


UPDATE 14:30 Alerta cu bomba in cartierul soferului care a intrat cu camionul in multime pe faleza in Nisa. Genistii au aruncat in aer un colet suspect, relateaza Nice Matin.

UPDATE 13:50 Cel putin 50 de copii au fost spitalizati in urma atentatului comis joi noaptea pe Promenade des Anglais din Nisa, a anuntat un responsabil al spitalului central din orasul francez, citat de AFP.

UPDATE 13:30 Potrivit BFMTV, autorul atacului are trei copii. Vecinii nu il descriu ca pe un om religios, spun ca nu merge la rugaciune, ca era singuratic. In urma divortului, a devenit deprimat si instabil.

UPDATE 13:20 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anuntat vineri ca va "revizui masurile de securitate" din capitala britanica, a doua zi dupa atentatul terorist comis la Nisa.

UPDATE 13:10 Politia germana a anuntat vineri ca a inasprit controalele la granita cu Franta, in acord cu autoritatile de la Paris, relateaza AFP.

UPDATE 13:05 Belgia anunta consolidarea masurilor de securitate la evenimentele prevazute pe 21 iulie de Ziua Nationala.

UPDATE 13:00 Ambasada Frantei la Bucuresti a anuntat ca au fost luate masuri de securitate sporite in jurul tuturor institutiilor oficiale franceze din Romania, gratie mobilizarii autoritatilor romane si ca o carte de condoleante va fi deschisa, vineri, de la ora 13.00, la sediul institutiei.

UPDATE 12:50 O rusoaica a fost ucisa, iar alta a fost ranita in atacul de la Nisa, a anuntat vineri Uniunea rusa a industriei turistice, relateaza BBC News. Ministerul rus de Externe a confirmat aceasta informatie ulterior. Diplomatia rusa a adaugat ca alti trei cetateni rusi sunt dati disparuti.

UPDATE 12:40 O a doua carte de identitate a fost gasita in cabina camionului implicat in masacrul de la Nisa, soldat cu 84 de morti, relateaza Itele citand surse din politie. Oficialii citati sub acoperirea anonimatului nu au precizat cui ii apartine documentul.

UPDATE 12:30 Autorul masacrului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel de presa franceza. Franco-tunisianul, de 31 de ani, nu era in vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism. Teroristul de la Nisa are un copil de trei ani, este sofer de camion de profesie, iar apropiatii sunt audiati de autoritati vineri, relateaza Nice-Matin. Atacatorul le-a spus politistilor ca transporta inghetata in camion, relateaza Daily Mail. Barbatul a fost identificat datorita amprentelor digitale si a permisului de conducere a fost gasit in camion.

UPDATE 12:20 Furie printre francezi. Aplicatia de alerte in caz de atentat terorist lansata de guvernul francez inainte de Euro NU a functionat. Utilizatorii au fost alertati de pericol de abia la doua ore dupa masacru, relateaza Le Point.

UPDATE 12:10 Adjunctul directorului politiei din Nisa a murit in atac, relateaza Nice Matin.

UPDATE 12:00 Autorul masacrului de la Nisa se afla de o luna sub control judiciar, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului pentru AFP.“Barbatul era cunoscut pentru cinci infractiuni de drept comun”, precum fapte armate, violente conjugale si amenintari. El nu era, insa, in vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism. El a fost retinut pentru una dintre infractiuni in urma cu cel putin o luna.

UPDATE 11:40 Premierul francez Manuel Valls a anuntat vineri decretarea a trei zile de doliu national, incepand de sambata, dupa atacul terorist de joi noapte de la Nisa soldat cu cel putin 84 de raniti si zeci de raniti.

UPDATE 11:30 Autorul atentatul a fortat o bariera metalica pentru a intra in perimetrul securizat de pe faleza. Pe camerele de supraveghere, soferul este surprins in timp ce urca in camion la cativa kilometri de locul carnagiului, relateaza BFMTV. Imaginile nu au fost inca facute publice de autoritati. Teroristul este cunoscut politiei locale si are un cazier greu in spate: amenintari cu arma, violente cu arma, violente conjugale si furt. Politia efectueaza perchezitii la locuinta sa. Aceasta este locuinta perchezitionata. ( sursa foto: Nice Matin)

UPDATE 11:10 Grenadele si armele gasite in camion sunt false, sustine politia locala, potrivit BBC.

UPDATE 11:05 Peste 50 de copii au fost internati in spital in urma atacului, relateaza BBC.

UPDATE 11:00 Soferul camionului a fost identificat in mod oficial, relateaza AFP. Acest barbat este titularul documentelor de identitate emise pe numele unui franco-tunisian de 31 de ani, domiciliat la Nisa, care au fost gasite in camion de catre anchetatori. Totodata un permis auto, un card bancar si un telefon mobil au fost descoperite de catre autoritati in camion.

UPDATE 10:40 Imagini tulburatoare surprinse dupa atacul din Nisa. O femeie, ranita, plina sa sange carata de familie, un barbat asezat langa cadavrul unei persoane iubite si un copil decedat langa care a fost asezata o papusa.

UPDATE 10:35 Consiliul restrans de aparare convocat la Elysee de Francois Hollande a inceput putin dupa ora locala 9 (10 ora Romaniei), pentru a analiza situatia dupa atacul de la Nisa, care s-a soldat cu cel putin 84 de morti, relateaza Le Figaro. La reuniune iau parte, pe langa seful statului, premierul Manuel Valls, ministrul apararii Yves Le Drian si seful Statului Major Interarme Pierre de Villiers.

UPDATE 10:10 Vehiculul folosit in atacul soldat cu 84 de morti de la Nisa a fost inchiriat in urma cu cateva zile din sud-estul tarii, a declarat un oficial din politie pentru AFP.“Camionul a fost inchiriat in urma cu cateva zile, in regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur”, a spus sursa citata sub acoperirea anonimatului de agentia de presa. Camionul alb “si-a schimbat traiectoria cel putin o data” in timpul cursei sale de doi kilometri, a spus oficialul.

UPDATE 10:00 Pe social media, utilizatorii au reactionat cu groaza la atacul sangeros din Nisa. In topul celor mai distribuite hashtaguri se numara: #Nice06, #prayforNice si #porteouverte, prin care utilizatori din toata lumea isi exprima regretul si solidaritatea fata de francezi.

UPDATE 09:50 Carnagiu si teroare la Nisa. Acestea sunt cuvintele cu care presa franceza descrie cosmarul atacului din Nisa.



UPDATE 09:40 Primarul Nisei, Christian Estrosi, a declarat ca “circa 10 copii” se numara printre cei 84 de oameni care au fost ucisi joi seara la Nisa, relateaza BFMTV.

UPDATE 09:30
Un martor ocular al atacului de la Nisa a declarat ca nu exista nici un dispozitiv de securitate pe Promenade des Anglais cand camionul a intrat in multime, relateaza ITV. "Nu exista nici un dispozitiv de securitate si le-a luat pompierilor aproape o jumatate de ora pentru a ajunge la fata locului”, a spus barbatul. “Camionul se afla pe promenada si apoi au impuscat soferul. Camionul urcat pe bordura, a accelerat catre multime si i-a calcat pe toti cei din drum”, a adaugat el. Alti martori au spus ca au vazut camionul inainte de atac, facand manevre care li s-au parut dubioase. Soferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, inainte de a fi ucis de fortele de ordine, potrivit autoritatilor.

UPDATE 09:10 RT a publicat un grafic cu traseul teroristului pe Promenade des Anglais: camionul a mers 2 km prin multime pana ca soferul sa fie ucis.

UPDATE 09:05 Potrivit France Info, Promenade des Anglais va ramane inchisa "pentru o perioada nederminata". Circulatia este interzisa pe anumite artere. Scaldatul si accesul la plajele publice si private sunt de asemenea interzise in unele zone. Concertul Rihannei, care urma sa aiba loc in aceasta seara la Nisa, a fost anulat. De asemenea, festivalul de jazz. Christian Estrosi, fostul primar al Nisei si presedinte al regiunii Paca, a lansat un apel la prudenta locuitorilor din Nisa, conform France Info.

UPDATE 09:00 Atentat la Nisa: Ce se stie deocamdata

Cel putin 84 de persoane au fost ucise joi noaptea pe Promenada Englezilor din orasul Nisa, din sud-estul Frantei, de un camion care a intrat in multimea adunata pentru a urmari focul de artificii cu ocazia Zilei Nationale, fiind vorba despre un atac 'terorist', potrivit presedintelui Francois Hollande. Agentia France Presse sintetizeaza ceea ce se cunoaste pana acum despre acest atentat.

Catre ora locala 23:00 (21:00 GMT), multimea era comasata pe Promenada Englezilor, loc turistic din Nisa, pentru festivitatile traditionale de 14 iulie, Ziua Nationala a Frantei. Focul de artificii tocmai se incheiase cand un camion alb a intrat in multime. El a lovit, pe o distanta de aproape doi kilometri, persoanele care se aflau in calea sa.
''S-au tras focuri de arma si soferul a fost lichidat'', a declarat Sébastien Humbert, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes (sud-estul Frantei), in care se afla orasul Nisa. Un perimetru de securitate a fost stabilit imediat in apropierea Promenadei Englezilor.

Vineri in jurul orei locale 01:00 (joi, ora 23:00 GMT), politia tehnica a procedat la primele investigatii cu privire la camionul alb, imobilizat in fata Palatului Mediteranei, un luxos complex hotelier. Pneurile erau sparte, iar usa pasagerului din dreapta soferului ciuruita de gloante. Un plan de urgenta a fost activat la nivelul spitalului din Nisa pentru a putea primi raniti.Acte de identitate pe numele unui franco-tunisian, in varsta de 31 de ani si domiciliat la Nisa, au fost gasite in camion, dar nu se stie daca ele apartin autorului atacului. Potrivit unei surse politienesti, numele barbatului care figura pe documente este singurul cunoscut pentru fapte de drept comun.
Cel putin o arma a fost gasita in interiorul camionului, a precizat o sursa politieneasca. La mai putin de o ora de la producerea faptelor, autoritatile locale au evocat un atentat, cerand localnicilor sa ramana in case.

Pista unui atac terorist este privilegiata, a afirmat o sursa apropiata anchetei. In jurul orei 01:30 (joi, ora 23:30 GMT), sectia antiterorista a Parchetului din Paris a declansat ancheta din oficiu. La ora locala 03:00 (ora 01:00 GMT), nu era cunoscuta nicio revendicare a atacului. Modalitatea de comitere a acestui atac si data simbolica aleasa amintesc de Al-Qaida si gruparea Stat Islamic. Intr-un mesaj audio difuzat in 2014, purtatorul de cuvant a gruparii Stat Islamic, Abu Mohammed Al-Adnani, ii incuraja pe cei pe care ii numea 'soldati ai califatului' sa utilizeze orice arma disponibila. Intr-un astfel de mod a procedat jihadistul Larossi Aballa, care a asasinat cu un cutit, pe 13 iunie, un politist si pe sotia acestuia in locuinta lor din regiunea pariziana

UPDATE 08:40 500 de politisti au fost mobilizati pe strazile din Nisa pentru a securiza orasul, dar si pentru a ancheta atentatului.

UPDATE 08:20 Bilantul atacului de joi noapte, de la Nisa a crescut la 84 de morti, anunta BFMTV. Peste 100 de oameni au fost raniti in atacul cu un camion ce a vizat multimea stransa pentru a vedea artificiile de Ziua Nationala a Frantei. 18 dintre ei sunt in stare critica.

UPDATE 08:15 Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat ca Franta e in razboi cu terorismul: "Suntem in razboi cu teroristii care ne lovesc cu orice pret si sunt violenti"

UPDATE 08:10 Spitalele din Nisa au facut apel catre populatie pentru donare de sange pentru ranitii in urma atacului comis de un barbat de origine tunisiana de Ziua Nationala a Frantei, relateaza AFP.

UPDATE 08:00 Christophe Premat, europarlamentar francez, care se afla in multimea stransa pe Promenade des Anglais in Nisa, a fost salvat de o cana de cafea, relateaza BBC. Barbatul a fost rugat de sotie sa se opreasca pentru o cafea, astfel ca a reusit sa evite atacul.

UPDATE 07:40 Presedintele Frantei, Francois Hollande a calificat masacrul drept un atac terorist, anuntand o serie de masuri suplimentare de securitate.“Este clar ca trebuie sa facem totul pentru a lupta impotriva flagelului terorist”, a subliniat el.“Franta a fost lovita in ziua sa nationala, 14 iulie, simbol al libertatii. Drepturile omului sunt negate de teroristi”, a adaugat liderul de la Elysee, care le-a transmis condoleante victimelor.

El a precizat ca autorul atacului este in curs de a fi identificat si ca autoritatile verifica in prezent daca a avut complici. “Toata Franta este sub amenintarea terorismului islamist. Trebuie sa dam dovada de o vigilenta absoluta si de o hotarare fara ezitare”, a afirmat seful statului francez, prezentand o serie de masuri pe care le va lua in acest sens.
El a afirmat ca va mentine operatiunea “Sentinelle” la un nivel sporit, ce va permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari, in caz de nevoie. In plus, Hollande va recurge la asa-numita rezerva operationala, adica la toti cei inrolati in fortele militare si de ordine ale tarii, pentru a ajuta efectivele politiei si jandarmeriei, in special in ceea ce priveste controlul frontierelor.


De asemenea, presedintele francez a hotarat sa prelungeasca starea de urgenta cu inca trei luni. “Un proiect de lege in acest sens va fi prezentat Parlamentului saptamana viitoare”, a adaugat el. Pe plan externe, Hollande a anuntat ca Franta isi va intensifica actiunile din Irak si Siria.“Franta este indurerata de aceasta noua tragedie, este oripilata de ce s-a intamplat, aceasta monstruozitate de a folosi un camion pentru a ucide zeci de persoane care tocmai sarbatorisera Ziua Nationala. Franta este indurerata, in lacrimi, dar este puternica”, si-a incheiat Hollande alocutiunea.

UPDATE 07:30 Misiunile diplomatice franceze din Turcia au fost inchise miercuri din motive de securitate si au anulat festivitatile prevazute pe 14 iulie cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, a anuntat ambasada Frantei la Ankara, intr-un comunicat, relateaza Reuters si AFP. “Ambasada Frantei de la Ankara si Consulatul general de la Istanbul vor fi inchise incepand de miercuri 13 iulie, de la ora 13:00 (10:00 GMT), pana la noi ordine”, se precizeaza in comunicat. Consulatul general al Frantei de la Istanbul urma sa organizeze o receptie miercuri seara pentru a marca Ziua Nationala, in timp ce misiunile diplomatice franceze de la Ankara si din orasul de coasta Izmir planificasera organizarea unor festivitati pentru joi.

UPDATE 07:20 Cel putin doi americani au fost ucisi, iar doi cetateni chinezi au fost raniti in atacul terorist de la Nisa, din noaptea de joi spre vineri, relateaza presa din SUA, respectiv China. Cei doi americani morti erau tata si fiu. Ei se aflau pe Promenade des Anglais, din Nisa, pentru a sarbatori Ziua Nationala a Frantei, cand un sofer si-a condus camionul in multime.

UPDATE 07:25 Printre victime se afla un inalt official al politiei de frontiera, potrivit unor surse din ministerul de interne, relateaza Le Figaro

UPDATE 07:10 Organizatia terorista ISIS sarbatoreste pe Twitter atacul din NISA. O imagine cu turnul Eiffel in flacari a fost distribuita pe reteaua de socializare. Cu toate acestea atacul nu a fost revendicat de Statul Islamic. Intr-o alta imagine, teroristii anunta ca urmatoare tinta este Berlinul.

UPDATE 07:00 Presedintele francez Francois Hollande si-a anuntat decizia de a apela la rezervisti pentru a asigura protectia teritoriului dupa atentatul care a facut cel putin 80 de morti joi la Nisa (sud-est), relateaza AFP. "Am decis sa fac apel la rezerva operationala, adica la toti cei care au fost la un moment dat sub drapelul militar sau in efectivele jandarmeriei pentru a veni in ajutorul efectivelor de politisti si de jandarmi", a spus el intr-o alocutiune televizata, evocand posibilitatea de a-i utiliza pentru "controlul frontierelor".

UPDATE 06:55 Un locuitor din Nisa de origine tunisiana se afla la volanul camionului care a lovit joi seara multimea adunata pe Promenades des Anglais, scrie Le Figaro. Tanarul in varsta de 31 de ani ar fi deschis focul asupra multimii in timp ce conducea.

Suspectul ucis dupa atacul de la Nisa, soldat cu 80 de morti, era cunoscut fortelor de ordine pentru infractiuni mici inainte de masacru si nu era suspect de terorism, relateaza Le Parisien. Nascut in Franta, in 1985, barbatul nu era urmarit de serviciile de securitate sub suspiciune de extremism. Cartea sa de identitate a fost gasita in camion. Potrivit unor surse apropiate anchetei, barbatul este de origine tunisiana. Presa franceza nu a anuntat deocamdata numele acestuia, dar a precizat ca vehiculul cu care a comis masacrul, un camion, era inchiriat.

UPDATE 06:50 Presedintele Frantei a indicat intr-un discurs pentru natiune ca starea de urgenta din Franta, care urma sa expire pe 26 iulie, va fi prelungita cu trei luni si a aratat ca va merge la Nisa vineri pentru a-si exprima sprijinul fata de acest oras.

UPDATE 06:30 Numarul persoanelor decedate in atentatul comis cu un camion la Nisa a ajuns la 80, in timp ce 18 se afla in stare critica, a anuntat vineri dimineata ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de EFE.

UPDATE 06:00 Primarul Christian Estrosi si presedintele Francois Hollande au anuntat ca 77 de oameni au murit in atac, dar ministrul de interne Bernard Cazeneuve a revizuit ulterior bilantul la 80. El a precizat ca cel putin 18 oameni sunt in stare critica si multi altii raniti. Presedintele Francois Hollande, care s-a intors de urgenta la Paris din sudul Frantei, dupa atac, a rostit un discurs sobru.“Toata Franta este sub amenintarea terorismul islamist. Trebuie sa dam dovada de o vigilenta absoluta si de o hotarare fara ezitare”, a afirmat seful statului, prezentand o serie masuri pe care le va lua in acest sens.

El a afirmat ca va mentine operatiunea “Sentinelle” la un nivel sporit, ce va permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari, in caz de nevoie. In plus, Hollande va recurge la asa-numita rezerva operationala, adica la toti cei inrolati in fortele militare si de ordine ale tarii, pentru a ajuta efectivele politiei si jandarmeriei, in special in ceea ce priveste controlul frontierelor.

De asemenea, presedintele francez a hotarat sa prelungeasca starea de urgenta cu inca trei luni. “Un proiect de lege in acest sens va fi prezentat Parlamentului saptamana viitoare”, a adaugat el.

Pe plan extern, Hollande a anuntat ca Franta isi va intensifica actiunile din Irak si Siria.

“Franta este indurerata de aceasta noua tragedie, este oripilata de ce s-a intamplat, aceasta monstruozitate de a folosi un camion pentru a ucide zeci de persoane care tocmai sarbatorisera Ziua Nationala. Franta este indurerata, in lacrimi, dar este puternica”, si-a incheiat Hollande alocutiunea.

UPDATE 3:07 Sunt 76 de morti, potrivit Le Figaro. 16 persoane se zbat intre viata si moarte.

UPDATE 3:02 Bilantul atacului de la Nisa a crescut la 74 de morti si cel putin 120 de raniti, dintre care 42 in stare critica, relateaza Mediapart.

UPDATE 2:50 Nicio grupare nu a revendicat deocamdata atacul de la Nisa, soldat cu cel putin 74 de morti, dar grupurile care sustin organizatia terorista Statul Islamic sarbatoresc, a anuntat centrul de monitorizare a mediilor jihadiste SITE, citat de Daily Telegraph.

UPDATE 2:39 Se pare ca soferul ar fi avut un complice, care a reusit sa fuga de la fata locului, relateaza Itele. Barbatul este cautat acum de fortele de ordine.

UPDATE 2:24 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a fost informat joi seara despre situatia de la Nisa, in Franta, unde mai multe zeci de persoane si-au pierdut viata cand un camion a patruns in viteza in multimea care asista la focurile de artificii cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, transmite AFP.

UPDATE 2:15 Ministerul francez de Interne a anuntat pe Twitter ca la Nisa, unde joi seara a fost comis un atentat cu un camion care a patruns in mulrime pe Promenades des Anglais, nu au fost luati ostatici, potrivit Le Figaro.

Individul care conducea camionul a fost neutralizat si urmeaza sa se stabileasca motivul si daca a actionat singur, potrivit sursei amintite.

UPDATE 2:10 Reuters publica o imagine cutremuratoare cu carnagiul de la Nisa.

UPDATE 02:00 Un corespondent al AFP a vazut un camion alb care a intrat in plina viteza in multime, provocand un moment de panica. "A fost haosul absolut" in aceste locuri situate in centrul turistic al marelui oras de pe Coasta de Azur, a descris el.

UPDATE 01:50 Le Figaro a anuntat 73 de morti, citand surse judiciare locale. "Cel putin 73 de persoane au murit", au facut cunoscut surse din cadrul politiei orasului Nisa. Sunt poate "vreo suta de raniti, dar bilantul este inca nesigur", a spus subprefectul departamentului Alpes-Maritimes, Sébastien Humbert

UPDATE 01:45 Un suspect, complice, ar fi fost retinut intr-un restaurant de politie in acest caz, relateaza Euronews. Informatia NU a fost confirmata oficial. Autoritatile anunta ca atacul NU a fost urmat de o luare de ostatici.

UPDATE 01:40 Bilantul extrem de mare se explica prin faptul ca vehiculul a parcurs cateva sute de metri pe Promenade des Anglais, inainte de a fi oprit. Camionul a lovit oamenii cu viteza maxima, ceea ce a generat momente de panica.

UPDATE 01:45 Bilantul atentului de la Nisa a ajuns la 60 de morti si circa 100 de raniti, a anuntat Parchetul din Nisa, relateaza Le Parisien

UPDATE 01:40 Mai multe arme si grenade au fost gasite in interiorul camionului care a intrat in multimea care urmarea focurile de artificii la Nisa, relateaza la Figaro.

UPDATE 01:35 Este un act crimibal condamnabil a declarat Francois Hollande dupa atac.

UPDATE 01:32 Prefectura din Nisa a anuntat cel putin 60 de morti si a avertizat populatia sa ramana in case, relateaza Le Figaro.

.

UPDATE 01:30 Presedintele francez, François Hollande, care se afla la Avignon (sud-est), se intoarce la Paris, unde va merge direct la celula de criza infiintata la Ministerul de Interne.

UPDATE 01:00 S-au inregistrat "mai multe zeci, poate vreo 30 de morti", potrivit autoritatilor locale. Le Figaro a anuntat cel putin 40 de morti.

La postul de televiziune BFM-TV, subprefectul departamentului Alpes-Maritimes, Sébastien Humbert, a vorbit despre "mai multe zeci, poate vreo 30 de morti si poate mai multe sute de raniti". Soferul camionului care a izbit multimea a fost impuscat, a precizat el.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reactii in lume dupa atentatul din Nisa. Vladimir Putin:
Reactii in lume dupa atentatul din Nisa. Vladimir Putin: "Draga Francois, Rusia stie ce inseamna teroarea"

Carnagiul de la Nisa a starnit reactii la nivel mondial. Liderii lumii au transmis condoleante si au condamnat atacul. 

Atentat la Nisa : Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului, regasit datorita Facebook
Atentat la Nisa : Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului, regasit datorita Facebook

Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului de la Nisa din seara de joi a fost regasit gratie solidaritatii oamenilor pe Facebook, relateaza vineri dimineata pagina electronica a radioului Europe 1.

Marturiile romanilor de la Nisa:
Marturiile romanilor de la Nisa: "Camionul avea oameni prinsi de bara masinii si tot inainta in multime"

Un roman originar din Buzau, stabilit la Nisa si aflat printre supravietuitorii atacului, a postat pe Facebook un anunt in care povesteste trauma traita si cat de aproape a fost de moarte.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.