Armata rusă copiază manualul Wagner de recrutare a prizonierilor pentru a lupta în Ucraina. Număr record de înrolări
Armata rusă copiază metoda folosită de grupul de mercenari Wagner, pro-Kremlin, recrutând deținuți direct din închisori pentru a lupta în Ucraina, susțin serviciile secrete britanice.
Ministerul britanic al Apărării a transmis, joi, într-o actualizare, că, de la începutul anului, Ministerul Apărării din Rusia a "intensificat o schemă de recrutare a prizonierilor ruși pentru a lupta în Ucraina".
Se pare ca până la 10.000 de condamnați ar fi fost înrolați numai în aprilie 2023, susțin britanicii. Alte investigații au constatat, de asemenea, că Rusia recrutează prizonieri pentru a lupta în Ucraina, potrivit Business Insider.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ministerul britanic al Apărării a descris evenimentul ca făcând parte dintr-un "efort mai amplu și intens al armatei ruse de a-și consolida efectivele, încercând în același timp să evite implementarea unei noi mobilizări obligatorii, care ar fi foarte nepopulară pentru publicul rus".
De ce nu mai recrutează Wagner din închisori
Recrutarea pușcăriașilor pentru a lupta în Ucraina a fost o tactică folosită pe scară largă de grupul de mercenari ruși Wagner, care a trimis zeci de mii de prizonieri în Ucraina.
Grupul Wagner, patronat de oligarhul rus Evgheni Prigojin, a fost acuzat de crime de război atât în Ucraina, cât și în unele părți ale Africii, unde trupele sale luptă, de asemenea.
Dar, nu este clar exact câți prizonieri a trimis Wagner în Ucraina înainte de a pierde dreptul de a mai recruta deținuți din Rusia.
Departamentul american al Apărării a estimat în decembrie că miliția Wagner avea aproximativ 40.000 de prizonieri desfășurați în Ucraina.
Evgheni Prigojin a declarat, în februarie, că a încetat să mai recruteze în închisori. Acest lucru a venit după ce s-a raportat că deținuții nu mai doreau să se înroleze, în ciuda faptului că aveau potențialul de a obține grațierea completă după ce au servit doar șase luni.
Progojin l-a ironizat public pe Putin
Experții și soldații capturați au mărturisit că prizonierii recurtați de Wagner folosind prizonierii sunt mai mult folosiți pe post de „carne de tun” în Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării a mai declarat că Rusia a retras grupului permisiunea de a recruta din închisori în februarie, pe fondul unei dispute în curs de desfășurare între Prigojin și liderii armatei ruse.
Între timp, serviciile secrete britanice au subliniat alte modalități prin care Rusia recrutează soldați, evitând cu grijă o mobilizare generală a cetățenilor ruși care ar putea declanșa furia în țară.
Acesta a declarat la începutul acestei săptămâni că armata rusă încearcă să recruteze lucrători migranți din Asia Centrală, oferindu-le plăți și o cale rapidă de obținere a cetățeniei ruse dacă se înrolează.
De asemenea, tensiunile au continuat să crească între Wagner și conducerea militară a Rusiei.
Marți, Prigojin a publicat o înregistrare video în care apare strigând și înjurând în timp ce stă în fața unor rânduri de cadavre, acuzând oficialii Kremlinului că le refuză oamenilor săi muniția.
Iar săptămâna aceasta a amenințat că se va retrage din Bakhmut, a ironizat trupele rusești și a spus că ar putea dezvălui mai multe informații despre situația de pe linia frontului.
De asemenea, l-a ironizat în mod public pentru prima dată pe președintele rus Vladimir Putin, după parada în surdină de Ziua Victoriei din Rusia.
Sursa: Business Insider
Etichete: Rusia, Ucraina, inchisoare, armata rusa, wagner,
Dată publicare:
12-05-2023 09:31