Armata israeliană a acționat în forță: 12 morți și 350 de răniți în rândul palestinienilor

fâșia gaza - 10
AFP

Cel puțin 12 palestinieni au fost uciși și peste 350 au fost răniți de armata israeliană, într-un conflict care a izbucnit vineri din cauza protestelor organizate la granița cu Fâșia Gaza.

12 palestinieni au fost ucişi şi peste 350 au fost răniţi vineri în Fâşia Gaza în ciocniri violente la frontieră între mii de manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni, marcând unele din cele mai sângeroase confruntări din ultimii ani din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, primul palestinian a fost ucis de tiruri de artilerie israeliene vineri dimineaţa, înainte de începerea manifestaţiilor. Ceilalţi protestatari au murit în confruntări cu armata israeliană în diferite sectoare din Fâşia Gaza.

Semiluna Roşie a anunţat că mai mult de 350 de protestatari au fost răniţi de tirurile soldaţilor israelieni în apropierea barierei ce închide frontiera cu Gaza, care este cu regularitate scena unor ciocniri sângeroase între locuitorii enclavei palestiniene şi soldaţii israelieni.

Citește și
militari israelieni la granita cu fasia Gaza
Armata israeliană a atacat poziţiile Hamas, ca replică la incendierea unui vehicul
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Zeci de mii de protestatari, potrivit unor surse palestiniene, s-au îndreptat către mai multe puncte de-a lungul barierei în cadrul “Marelui Marş al Întoarcerii”, o mişcare de protest prevăzută să dureze şase săptămâni pentru a cere “dreptul de a se întoarce” al refugiaţilor palestinieni şi descendenţilor lor şi pentru a denunţa blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Începutul protestului coincide cu “Ziua pământului” palestinian, comemorarea anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976 în timpul manifestaţiilor împotriva confiscării terenurilor de către Israel.

Oficial organizat de societatea civilă, marşul este sprijinit de gruparea islamistă Hamas şi are drept scop să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit abandonându-şi locuinţele în timpul războiului din 1948 în urma căruia a fost proclamat statul Israel.

Armata israeliană a anunţat că 17.000 de protestatari s-au adunat în şase locaţii din Fâşia Gaza. Palestinienii au ars cauciucuri şi au aruncat cu pietre în direcţia soldaţilor israelieni care au răspuns cu “mijloace de dispersare a revoltelor” şi au tras asupra principalilor instigatori, a precizat armata israeliană.

Lideri militari şi politicieni israelieni au avertizat că armata nu va ezita să le ordone lunetiştilor să deschidă focul în cazul în care protestatarii vor încerca să între pe teritoriul israelian.

“Armata israeliană a instituit o zonă militară închisă în jurul Fâşiei Gaza, orice activitate în acest sector necesită să fie autorizată”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

“Conducerea Hamas se joacă cu vieţile voastre”, a scris în limba arabă ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman pe contul său de Twitter, adresându-se locuitorilor din Gaza.

“Toţi cei care se vor apropia de bariera (de securitate) vor fi în pericol. Vă sugerez să vă continuaţi activităţile obişnuite şi să nu participaţi la o provocare”, a avertizat ministrul israelian.

Potrivit Times of Israel, Forțele Israeliene de Apărare au estimat că aproximativ 17.000 de palestinieni iau parte la ”Marșul Întoarcerii” - o acțiune de protest față de Israel, organizată de-a lungul frontierei cu teritoriile palestienene.

Surse palestinene citate de Times of Israel afirmă că cei mai mulți protestatari au fost răniți de gloanțele de cauciuc ale soldaților israelieni, iar armata a confirmat că a tras asupra ”principalilor instigatori”.

De asemenea, evreii au afirmat că unii protestatari au aruncat cu cocktail-uri Molotov și pietre în trupele israeliene aflate de cealaltă parte a graniței.

În acest context, armata Israelului a subliniat faptul că nu va permite protestatarilor palestinieni ”să violeze suveranitatea Israelului”, trecând de gardurile de securitate.

LIVE VIDEO

Începând de vineri şi timp de mai mult de şase săptămâni, are loc o mare adunare în care mii de palestinieni - rupţi de restul lumii din cauza blocadei israeliene - sunt chemaţi să protesteze la câteva sute de metri de bariera israeliană ce închide frontiera cu Gaza, potrivit Agerpres. În sud, cealaltă frontieră, cu Egiptul, este închisă aproape permanent.

Începutul protestului coincide cu "Ziua pământului" palestinian, comemorarea anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976 în timpul manifestaţiilor împotriva confiscării terenurilor de către Israel.

Această acţiune de protest va avea loc sub stricta supraveghere a soldaţilor israelieni, care sunt gata să răspundă cu forţa dacă situaţia va degenera.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Palestinian ucis de un obuz israelian cu câteva ore înaintea unui protest în Gaza
Palestinian ucis de un obuz israelian cu câteva ore înaintea unui protest în Gaza

Un agricultor palestinian a fost ucis vineri dimineaţă devreme în Fâşia Gaza de un tir de artilerie israelian, cu câteva ore înaintea unei adunări de protest cu ocazia "Zilei pământului" palestinian.

Armata israeliană a atacat poziţiile Hamas, ca replică la incendierea unui vehicul
Armata israeliană a atacat poziţiile Hamas, ca replică la incendierea unui vehicul

Ripostă dură a Israelului după un incident petrecut sâmbătă în făşia Gaza.

Israelul a lansat un atac fulger cu avioane. Netanyahu: ”Vom continua să o facem
Israelul a lansat un atac fulger cu avioane. Netanyahu: ”Vom continua să o facem"

Forțele aeriene israeliene au lansat un atac fulger sâmbătă noaptea asupra unor ținte din Fâșia Gaza.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.