Armata franceză l-a ucis pe Adnan Abu Walid al-Sahrawi, un lider al Statului Islamic

Ultima actualizare: 16-09-2021 10:46
Armata franceză l-a ucis pe Adnan Abu Walid al-Sahrawi, liderului Stat Islamic din Sahara
Getty

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat, miercuri noapte, moartea liderului organizaţiei Stat Islamic din Sahara, informează AFP, citată de News.ro.

Macron a subliniat faptul că uciderea lui Adnan Abu Walid al-Sahrawi este „un succes important” pentru armata franceză, după mai mult de opt ani de când luptă împotriva extremiştilor din Sahel.

Președintele francez a scris pe Twitter că al-Sahrawi „a fost neutralizat de forţele franceze”, dar nu a dat mai multe detalii.

Nu a fost anunţat locul în care al-Sahrawi a fost ucis, deşi gruparea Stat Islamic este activă de-a lungul graniţei dintre Mali şi Nigeria.

„Naţiunea se gândeşte în noaptea asta la toţi eroii ei care au murit pentru Franţa în operaţiunile Sahel, Serval şi Barkhane, la familiile îndoiliate, la toţi cei răniţi. Sacrificiul lor nu este în van”, a scris preşedintele.

Zvonuri legat de uciderea liderului militant au circulat în Mali de mai multe săptămâni, îns autorităţile din regiunea nu le-au confirmat. Nu a fost posibil imediat verificarea independentă a informaţiei sau cum au fost identificate rămăşiţele.

„Este o lovitură decisivă împotriva grupării teroriste. Lupta noastră continuă”, a spus, pe Twitter, ministrul francez al Apărării, Florence Parly. 

 

A ucis mai mulți americani

 

Al-Sahrawi a revendicat un atac din 2017 din Nigeria, în care au fost ucişi patru membri ai personalului militar american şi patru oameni ataşaţi armatei nigeriene. Gruparea lui a răpit cetăţeni străini în Sahel şi este crezut că încă îl are în custodie pe americanul Jeffrey Woodke, care a fost răpit din casa lui din Nigeria în 2016.

Armata franceză luptă cu grupările extremiste în regiunea Sahel, unde Franţa era cândva o putere colonială, de la intervenţia din 2013 în Mali. Recent, a anunţat că îşi va reduce efectivele în regiune, planul fiind ca până la începutul anului viitor să fie retrase 2.000 de trupe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO