Armata fără arme a Ucrainei. Medicii și infirmierii, „ultima linie de apărare” a soldaților și civililor

medici, ucraina
Getty

În ultimii trei ani de război, medicii au fost armata fără arme a Ucrainei. Insuficienți ca număr și adesea și fără echipamentele necesare, cadrele medicale au reușit să de multe ori să aducă speranța pe front și în orașele atacate.

Ucraina a rezistat în fața invaziei rusești nu doar prin sacrificiile făcute de soldați, dar și prin cele făcute de medici și infirmieri. De la cei din prima linie, la cei din spitalele și clinicile care nu se află în zonele de conflict.

Munca personalului medical din Ucraina reprezintă unul dintre factorii care au ținut pe linia de plutire operațiunile militare și moralul publicului. Cu toate acestea, în invazia rusească, chiar și spitalele și clinicile au reprezentat ținte. Astfel, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că între februarie 2022 și ianuarie 2025 au putut fi conformate 2.209 astfel de atacuri care au dus la 205 morți și 698 răniți.

„Criza umanitară din Ucraina a atins o amploare de o gravitate incontestabilă. Ca urmare a conflictului în curs, ONU raportează un număr uimitor de 12,7 milioane de persoane care au nevoie urgentă de asistență umanitară și 9,2 milioane de persoane care au nevoie de asistență medicală. Caracterul imprevizibil al evoluției conflictului ar putea duce fie la o nouă deteriorare a condițiilor, fie la o potențială stabilizare a situației.

Insecuritatea, deteriorarea și lipsa de întreținere a instalațiilor medicale și a echipamentelor medicale învechite, lipsa medicamentelor și a consumabilelor medicale, deficitul de personal și accesul limitat la spitalele de referință și la farmacii au avut un impact negativ asupra furnizării și accesibilității serviciilor de asistență medicală. Impactul războiului asupra sănătății publice este foarte îngrijorător, mai ales că fondurile publice sunt redirecționate către cheltuielile militare”, se arată în raportul OMS.

Citește și
Serghei Riabkov
Moscova vrea un acord de pace pe termen lung în Ucraina, nu o încetare rapidă a focului susţinută de SUA

Experții OMS atrag atenția asupra faptului că deși, în general, populația din Ucraina are acces la servicii medicale, redirecționarea resurselor către susținerea frontului, cât și luptele efective fac ca în unele zone sistemul medical să lipsească cu totul.

Dinamica din unitățile medicale s-a schimbat complet odată cu invazia din februarie 2022, medici sunt copleșite de pacienți cu traumatisme acute și arsuri. În plus, bariere precum costul, timpul și constrângerile legate de transport întârzie și mai mult sau împiedică accesul la asistență medicală.

Medicii, armata fără arme a Ucrainei

La fel ca în cazul pierderilor suferite pe front, autoritățile de la Kiev nu oferă informații detaliate despre numărul medicilor, asistenților și infirmierilor implicați în acest conflict, fie pe linia frontului sau în regiunile care nu se află în zonele cu lupte active de luptă dar care sunt țintite de ruși cu rachete sau drone.

Forțele medicale ale forțelor armate ale Ucrainei sunt responsabile de sprijinul medical al trupelor, oferind asistență vitală pe linia frontului și în spate. Acestea sunt formate din organe de comandă, subunități medicale, instituții și unități, permițând o abordare cuprinzătoare a îngrijirii medicale a personalului militar, inclusiv în cele mai dificile condiții, conform Ministerului Apărării din Ucraina.

În ciuda problemelor cauzate de război, atât prin aglomerarea unităților medicale, dar și prin cererea masivă de resurse, medicii și sistemul medical din Ucraina au creat un „spațiu medical unificat”, un set de tehnologii care permit schimbul de informații între toți participanții la sistem: donatori, primitori, centre de transfuzie sanguină, autorități executive și de supraveghere naționale și locale, precum și organizații de pacienți și alte entități ale societății civile. În special, se creează un sistem național unificat și centralizat pentru a înregistra donatorii, primitorii, donațiile, stocurile, necesarul de sânge și/sau componente ale acestuia și transfuziile de sânge în Ucraina.

Printre cei care duc greul sistemului medical ucrainean în vreme de război se numără medicii și infirmierii care acționează din primele linii. Mai mult de 70% dintre militarii ucraineni răniți s-au întors la datorie după tratament. Cu toate acestea, situația variază în funcție de zona de conflict, explica în luna octombrie 2024 Andrii Kazmirchuk, comandantul forțelor medicale din Ucraina, citat de Pravda.

„Medicul se află pe câmpul de luptă alături de frații săi de arme, ceea ce face din acesta un grup foarte vulnerabil de militari care nu mai sunt subordonați Comandamentului forțelor medicale. Ei raportează unităților din toate ramurile și tipurile forțelor armate. Adică, unitatea este responsabilă de ocuparea posturilor de medici de luptă, iar noi facem pregătire specială directă”, explica comandantul procesul prin care este asigurat personalul medical în zonele de conflict.

Peste 75% dintre medicii de pe front au absolvit Școala de Medicină Tactică, care instruiește în conformitate cu standardele internaționale, explica atunci comandantul ucrainean.

„Aproximativ 10% dintre medicii de luptă au pregătire medicală, dar regulile de pe câmpul de luptă sunt foarte diferite. Este vorba mai degrabă despre salvarea de vieți decât despre furnizarea de tratament. Ca urmare, spunem că atunci când un soldat este instruit, el este salvat”, spune Kazmirchuk.

Prea puțini medici ucraineni pe front

Comandantul mai sublinia că armata ucraineană duce cel mai mult lipsă de chirurgi și anesteziști. O situație similară era înregistrată și în cazul restului personalului medical chirurgical, cum ar fi asistenții și experții în transfuzii.

O analiză a Foreign Policy arată că în ciuda eforturilor și curajului medicilor militari, după aproape trei ani de război la scară largă, sunt încă prea puțini. Medicii ucraineni au de obicei doar patru săptămâni de pregătire - un sfert din ceea ce primesc medicii armatei americane. Acest lucru îi limitează la furnizarea de servicii de bază: administrarea de medicamente, resuscitare și stabilizarea rănilor traumatice. În noiembrie 2024, forțele armate ucrainene aveau la dispoziție mai puțin de 50 % din numărul necesar de medici, conform rapoartelor de personal întocmite de zeci de ofițeri medicali superiori.

Problemele sistemului medical de război ucrainean sunt și mai acute la nivelul următor al clinicienilor militari: medicii, asistentele medicale și alți profesioniști din domeniul medical care decid viața sau moartea soldaților grav răniți aduși la ei de paramedicii din prima linie. Aceștia oferă ceea ce militarii NATO numesc îngrijire de rol 3 și de rol 2: spitale de campanie și, respectiv, sprijin chirurgical avansat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani
FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani
Citește și...
Cum s-a schimbat sprijinul militar pentru Ucraina în trei ani de război cu Rusia. Europa încearcă să umple golul lăsat de SUA
Cum s-a schimbat sprijinul militar pentru Ucraina în trei ani de război cu Rusia. Europa încearcă să umple golul lăsat de SUA

Invazia pe scară largă a armatei ruse în Ucraina a intrat în cel de-al treilea an. Din 24 februarie 2022 și până acum, ajutorul crucial pentru rezistența trupelor Kievului a suferit mari modificări.

Moscova vrea un acord de pace pe termen lung în Ucraina, nu o încetare rapidă a focului susţinută de SUA
Moscova vrea un acord de pace pe termen lung în Ucraina, nu o încetare rapidă a focului susţinută de SUA

Rusia vrea un acord de pace pe termen lung cu Ucraina, care să abordeze cauzele profunde ale conflictului, nu doar o încetare rapidă a focului susținută de SUA, ce ar putea duce la reluarea luptelor, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe.

Ucraina, la trei ani de la invazie. Poveștile civililor prinși în vâltoarea războiului. „Există prea multă durere”
Ucraina, la trei ani de la invazie. Poveștile civililor prinși în vâltoarea războiului. „Există prea multă durere”

Pe 24 februarie 2022, Rusia a declanșat o invazie de amploare asupra Ucrainei, declanșând un conflict care avea să schimbe ireversibil viețile a milioane de oameni.

Recomandări
Momentul în care un microbuz a căzut în Dunăre, în Mehedinți. Accidentul, surprins de o cameră de supraveghere | VIDEO
Momentul în care un microbuz a căzut în Dunăre, în Mehedinți. Accidentul, surprins de o cameră de supraveghere | VIDEO

Un microbuz a plonjat, luni, în Dunăre, după un accident petrecut pe E70 - DN6 (viaductul Bahna și Ilovita). Momentul a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă.

Interdicția în Parlament pentru persoanele agresive nu se va aplica și la senatori și deputați. Ce prevede proiectul
Interdicția în Parlament pentru persoanele agresive nu se va aplica și la senatori și deputați. Ce prevede proiectul

Cine face scandal în Parlament riscă să primească interdicție doi ani. Potrivit unui proiect de lege, depus la Senat, toți cei care sunt agresivi ar urma să fi trecuți într-un registru.

Legendarul „Dallas” este difuzat din nou în România. Serialul este disponibil pe VOYO
Legendarul „Dallas” este difuzat din nou în România. Serialul este disponibil pe VOYO

Legendarul serial „Dallas”, cu un impact deosebit asupra publicului, inclusiv a celor din România, este disponbil pe platforma VOYO.