Arde aerul, arde pădurea şi pare că arde Grecia toată. Oamenii disperaţi simt că trăiesc o catastrofă biblică

×
Codul embed a fost copiat

Arde aerul, arde pădurea şi pare că arde Grecia toată. În timp ce imagini apocaliptice fac înconjurul lumii, oamenii disperaţi prinşi în mijlocul focurilor simt că trăiesc o catastrofă de proporţii biblice.

Zeci de focare noi au izbucnit numai în ultimele 24 de ore. Cele mai mari sunt pe insula Evia și în unele zone din Peloponez. Ajutaţi de colegi din România, Ucraina şi de numeroşi voluntari, pompierii eleni fac tot posibilul să pună capăt coşmarului. Lupta este, însă, inegala şi pare fără sfârşit.

Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia, arde cu focuri până la cer. Situaţia critică este în partea de nord.

Autoritățile elene folosesc un elicopter de stingere a incendiilor. Dețin mai multe unități, vin în dreptul unui lac și alimentează prin intermediul furtunului. Stau la o distanță foarte mică de luciul apei, până îşi umplu rezervorul, iar apoi decolează imediat şi se duc spre vest, unde pe dealuri ard pădurile regale ale Greciei. În locul elicopterului, imediat va sosi un altul şi va face aceeaşi operaţiune, va încărca rezervorul şi imediat va pleca să stingă incendiul. Este o adevărată cursă contracronometru, deoarece nici avioanele şi nici elicopterele nu mai pot zbura odată cu lăsarea nopţii şi noaptea este momentul în care incendiul se extinde tot mai mult.

Pădurile de pini sunt ruguri aprinse, iar fumul înecăcios a învăluit colinele şi casele. Cerul este sângeriu, aerul frige şi plouă cu cenuşă. Aşa arată iadul pe pământ.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

În aceste condiţii a fost emis un nou ordin de evacuare pentru mai multe sate.

Cea mai rapidă cale a localnicilor de a fugi din infern a fost, din nou, cu ajutorul feriboturilor. Nave militare au fost puse, de asemenea, în alertă în zona de coastă.

Lupta cu focul terifiant de pe insula Evia este dusă şi de pompierii români, care și-au împărţit fronturile cu pompierii greci.

Pe lângă pompieri sunt şi numeroşi voluntari.

Operaţiunea este dificilă. Pompierii intervin la 40 de grade, pe un teren accidentat, aflat în pantă, şi trebuie să care cu ei zeci de kilograme.

Pompier român: „Dacă este apă, avem şi succes. Avem noroc că avem un pârâu jos, din pârâu alimentăm autospecialele şi reuşim să avem apă în permanenţă”.

Dacă elicopterele îşi încarcă rezervoarele direct din lacuri, avioanele de stingere a incendiilor fac aceeaşi operaţiune din apa mării. Ating foarte uşor luciul apei şi reuşesc să ia din apa mării, să îşi umple rezervoarele, şi fără să oprească deloc motoarele după aceea decolează din nou. Operaţiunea durează 30-45 de secunde.

Până acum, flăcările au făcut scrum peste 56.000 hectare în toată Grecia.

Copacii sunt efectiv carbonizaţi. Pe jos e numai cenuşă şi de fiecare dată când bate vântul se mai aprinde câte ceva uscat.

Şi animalele îşi caută un loc în siguranţă în toată această nebunie. Între crengi, reporterul Știrilor Pro TV a găsit o broască ţestoasă, care a traversat drumul dinspre incendiu, care este o tragedie şi pentru animalele sălbatice şi pentru natura din acea regiune.

Alte focare periculoase continuă să fie active în peninsulă Peloponez, lângă Olimpia Antic,ă și un altul în Fokida, la nord de Atena. În plus, riscul de incendii rămâne ridicat şi în Creta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Insula Evia din Grecia, cuprinsă de flăcări uriașe. Sunt cel puțin 55 de focare active. FOTO & VIDEO
Insula Evia din Grecia, cuprinsă de flăcări uriașe. Sunt cel puțin 55 de focare active. FOTO & VIDEO

Pompierii greci, ajutaţi de colegi din România şi Ucraina, luptă duminică, pentru a 12-a zi consecutiv, contra violentelor incendii de pădure care au cuprins insula Evia, dar s-au domolit în nordul Atenei, informează AFP.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.