Arabia Saudită intentionează să îşi folosească resursele de uraniu pentru dezvoltarea programului nuclear civil
Arabia Saudită intentionează să îşi folosească resursele de uraniu pentru dezvoltarea programului nuclear civil, anunță ministrul saudit al energiei, prinţul Abdelaziz bin Salman.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat în 2018 că va construi în următorii 20 de ani 16 reactoare nucleare pentru a-şi reduce dependenţa de ţiţei.
Proiectul este evaluat la 80 de miliarde de dolari. Prima etapă constă în construcţia a două reactoare mari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Activităţi recente de prospectare au dovedit prezenţa mai multor surse de uraniu în diferite locuri de pe teritoriul saudit”, a afirmat ministrul.
Resursele respective vor fi folosite inclusiv în proiecte comune cu partenerii Arabiei Saudite, „conform obligaţiilor internaţionale şi regulilor transparenţei, pe tot parcursul ciclului de producţie", a adăugat el.
Sunt avute în vedere producţia de „yellowcake” - concentrat solid de uraniu - şi de uraniu slab îmbogăţit, precum şi producţia de combustibil nuclear pentru piaţa internă şi pentru export, a precizat oficialul.
Uraniul îmbogăţit la concentraţii între 3,5% şi 5% poate fi utilizat în centralele nucleare, pentru producţia de energie electrică. La concentraţii de peste 90%, metalul radioactiv poate fi folosit pentru arme atomice.
În 2018, autorităţile de la Ryad au promis că programul nuclear saudit va fi limitat la „scopuri paşnice".
Arabia Saudită este însă îngrijorată - ca şi alte ţări - de dezvoltarea industriei nucleare a Iranului, deşi iranienii, rivalii regionali ai saudiţilor, au negat în repetate rânduri că intenţionează să producă bombe atomice.