Aproape 200 de ostatici, israelieni și străini, se află în mâinile Hamas. Printre ei sunt și persoane cu cetățenie română
În Gaza, aproximativ 240 de persoane cu dublă cetățenie română și palestiniană au solicitat repatrierea, potrivit unor surse guvernamentale.
Autoritățile de la București sunt în legătură cu oficialii egipteni, pentru repatrierea cetățenilor români și trimiterea de ajutoare umanitare pentru populația din Gaza.
Sunt semnale că Egiptul ar putea deschide în orele următoare punctul de trecere a frontierei din Rafah, pe unde ar putea fi evacuați românii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe de altă parte, 199 de persoane, israelieni dar și străini, inclusiv patru români, se află în mâinile teroriștilor Hamas, potrivit israelienilor.
Imagini noi surprind începutul atacului terorist din dimineața zilei de 7 octombrie. Operatorul unei turele comandate de la distanță, de la granița cu Fâșia Gaza, deschide focul, însă nu poate să facă față numărului mare de atacatori.
Au fost, însă, destule cazuri în care israelienii au reușit să opună rezistență. Într-o filmare, doi militanți Hamas, care intră într-un kibuț, cad într-o ambuscadă și sunt uciși de un israelian.
Un alt kibbutz a fost salvat grație curajului câtorva civili înarmați, conduși de un veteren de război de 72 de ani.
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: "Am decis să mă urc în mașină și să trag în ei de la fereastra automobilului".
Reporter: "Așadar ai condus spre ei, ai început să tragi?".
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: "Am tras în ei".
Civilii din kibbutz s-au luptat cu teroriștii timp de șase ore înainte ca soldații să le vină în ajutor.
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: "Unde e armata? Le-am zis mereu colegilor mei voluntari că avem 35 de minute «de aur» în care trebuie să acționăm. Și că, după 35 de minute, va ajunge armata. Vor ajunge unitățile de elită. Dar nu au venit. Nu le-au mers ceasurile".
Veteranul și-a pierdut un picior din cauza rănilor grave. E un preț mic, spune e, pentru salvarea celor 400 de oameni din kibbutz.
Și într-o altă localitate învecinată, un grup de voluntari înarmați a reușit să respingă atacul teroriștilor.
Sarit Lesnick Kurtzman, locuitor în kibbutzul Alumim: "(Voluntarii) au reușit să ajungă în spatele kibbutzului și să îi oprească pe teroriști să intre în localitatea noastră. I-au respins în fiecare punct de intrare și ne-au salvat viețile".
Nu se știe nimic despre zeci de persoane care au fost duse de Hammas în Gaza
Sunt, însă, zeci de oameni despre care nu se mai știe nimic, după ce au fost duși în Gaza. Autoritățile israeliene au anunțat că au identificat 155 de oameni - israelieni și străini - răpiți de Hamas și că familiile au fost înștiințate.
Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București: ”Din nefericire, sunt, se pare, și patru persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, despre soarta cărora nu se știe nimic”.
În Statele Unite, Alana are șase membri ai familiei care au dispărut în timpul raidului Hamas. Printre ei, o verișoară, soțul ei și cei doi gemeni în vârstă de 3 ani ai cuplului. Vinerea trecută a aflat că sunt în viață, însă de-atunci nu mai știe nimic despre ei.
Alana Zeitchik: "Ultimul lucru pe care (verișoara mea) mi l-a spus a fost că nu vor scăpa cu viață. Și că mă iubește. Avem un videoclip... am pus vocea pe niște imagini și oricine o ascultă poate auzi teroarea și spaima din vocea ei. Mereu i-a fost frică de așa ceva, locuind așa aproape de Gaza. Cel mai teribil coșmar al ei a prins viață".
Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București: "Asupra unora dintre cadavrele teroriștilor uciși pe teritoriul Israelului am găsit instrucțiuni primite de la Hamas despre cum să ucidă civili nevinovați, cum să-i răpească".
Nimeni nu știe, însă, câți dintre ostatici mai sunt în viață. Hamas a anunțat deja că unii dintre ei au murit în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza.
Jerome Clech, strateg militar: "Ostaticii sunt probabil imprastiati in diverse locuri din Fasia Gaza, in tuneluri. Un scenariu plauzibil este ca israelienii sa aplice o presiune militara semnificativa, din aer dar si de la sol, astfel incat sa forteze Hamas sa negocieze schimbarea ostaticilor cu detinuti palestinieni (din inchisorile israeliene)".
Armata israeliană a confirmat că au fost recuperate trupurile neînsuflețite ale unora dintre persoanele date dispărute după prima zi a atacului Hamas. Abandonate pe câmp lângă graniță, trupurile fuseseră reperate inițial din aer.