Anul Maimutei de Foc, favorabil pentru toata lumea. Cum sarbatoresc chinezii din Romania intrarea in noul an
Chinezii din toata lumea se pregatesc de sarbatoare. Duminica este pentru ei ultima zi din an iar de luni trec sub alt semn cel al Maimutei de foc.
Oficial, in Romania traiesc peste 10.000 de chinezi care se pregatesc de trecerea in noul an. Pentru ei, Anul Nou este la fel de important cum este pentru crestini ajunul Craciunului.
Zhao Qi, profesor chineza: "Pentru chinezi cel mai importanta e sarbatoare. Cu familia, stam impreuna mancam, dansam si bem"
In noapte de anul nou, obiceiul la chinezi spune ca trebuie sa ia cina cu toata familia, indiferent cat e de numeroasa, in ceea ce ei numesc "Masa reintregirii". Tocmai de aceea milioane de chinezi sunt inca in gari si aeroprturi, in drum spre casele parintilor. Pe masa de anul nou, trebuie sa fie neaparat 8 feluri de mancare, iar intre ele sa se regaseasca neaparat branza de soia si pestele, simboluri ale bogatiei. Cel mai important fel de mancare este insa colTunaSul cu o moneda in interior, semn de noroc pentru cel care o gaseste. Nimeni nu trebuie sa doarma la miezul noptii, ca sa alunge spiritele rele cu focuri de artificii.
Zhang Cnniung: "De Anul nou in China, ne adunam cu toata familia ca sa alungam monstrul pt a fi puternici"
Anul nou chinezesc incepe pe 8 februarie si va fi un an al schimbarilor, spun astrologii, al descoperirilor, dar si al conflictelor si divergentelor. Din fericire, vor triumfa pacea si calmul.
Copiii care se nasc sub semnul maimutei sunt energici, inteligenti, curiosi, dar si suspiciosi, aroganti si gelosi.
Maimuta de foc este al 9-lea semn dintre cele 12 semne ale zodiacului chinezesc. Legenda spune ca Buddha, inainte de a parasi aceasta lume, a chemat la el toate animalele. Numai 12 au venit: sobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, sarpele, calul, capra, maimuta, cocosul, cainele si porcul si le-a rasplatit, dand numele lor cate unui an. Daca ne luam dupa traditia asiaticilor, animalul care guverneaza anul in care se naste un om "se ascunde in adancul sufletului sau".
Chiar daca oficial, Noul An Chinezesc incepe pe 8 februarie, strazile din Beijing sunt deja gata de sarbatoare. Cele mai mari bulevarde, parcuri si piete din capitala au fost decorate cu simbolul maimutei- animalul vedeta al acestui an.
Mii de oameni vin in fiecare zi in piata speciala, dedicata Noului An, de unde cumpara decoratiuni, lanterne si jucarii tematice. Se asigura astfel ca sosirea Anului Nou nu ii prinde pe picior gresit si ca vor avea noroc din plin in urmatoarele luni.
Festivitatile tin 7 zile si vor incepe duminica. Iar in urmatoarea zi, care este de fapt prima din Anul Maimutei, credinciosii sunt chemati la temple, unde au loc targuri si se servesc mancaruri traditionale.
Daca e sa ne luam dupa superstitiile populare, anul va fi unul norocos.
Barbat: "Maimuta e plina de viata! Cu totii speram ca ne va merge bine si, mai ales, ca economia va creste."
Aceeasi atmosfera festiva este si in Taiwan. Capitala Taipei este decorata de sarbatoare, iar templele sunt pline de credinciosi care se roaga pentru un an mai bun.
In cursul zilei de vineri se asteapta si "varful" aglomeratiei in gari si aeroporturi, caci sute de milioane de oameni se grabesc sa ajunga acasa, pentru a sarbatori impreuna cu familiile lor.
In aceasta perioada se asteapta sa sa se inregistreze 2,91 de miliarde de calatori cu trenul, cu 100 de milioane mai multi ca anul trecut.