CEDO: E legal ca angajatorul sa iti citeasca discutiile personale. Cazul unui roman care a vorbit cu logodnica pe Messenger

×
Codul embed a fost copiat

Fiti foarte atenti cu cine, dar mai ales ce vorbiti cand sunteti la serviciu. Angajatorii au dreptul sa supravegheze conversatiile personale de pe internet ale salariatilor, daca au loc in timpul orelor de lucru.

Decizia a fost luata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in urma unei plangeri a unui inginer roman. Barbatul s-a adresat instantei europene dupa ce, in Franta, in anul 2007, a fost concediat pentru ca a stat pe Yahoo Messenger la serviciu.

Concret, in timpul programului de munca, angajatul a intrat pe messenger si a purtat discutii cu iubita sau cu fratele. Omul a incercat sa nege insa patronul i-a aratat 45 de pagini cu transcriptul conversatiilor si i-a inmanat decizia de concediere."

Ramas fara slujba, titularul a dat in judecata compania pentru ca i-a fost violata viata privata si corespondenta.

La randul sau, angajatorul si-a justificat hotararea prin faptul ca romanul a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu iubita sa, dar si cu fratele lui. Iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariatilor sa foloseasca resursele acesteia in scop personal.

Citește și
kindle
Surpriza imensa pentru un barbat care a comandat online un Kindle. Ce a primit in schimb in colet
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Barbatul s-a adresat intai justitiei romane, care insa nu i-a dat dreptate. A mers, apoi, la CEDO, dar nici aici nu a castigat. In decizia emisa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului apreciaza ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronica al reclamantului gandindu-se ca acesta contine comunicatiile cu clientii, se mai mentioneaza in hotararea instantei europene.

De asemenea, CEDO considera ca justitia romana a pastrat un echilibru corect intre interesele angajatorului si respectarea caracterului confidential al corespondentei private, intrucat in instanta s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau ca salariatul a folosit calculatorul companiei in interes personal in timpul programului de lucru si identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgata.

Decizia CEDO are legatura nu doar cu Yahoo Messenger, ci cu absolut toate conversatiile personale din timpul programului, facute prin orice aplicatie.

Sentinta ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care pierd vremea la serviciu navigand pe net cu toate ca treaba lor este alta. Mai ales ca tot mai multe firme isi instaleaza sisteme de monitorizare a activitatii angajatilor.

Florin Subtirica, dezvoltatorul unei aplicatii de monitorizare: “Aici vedem de pilda ce a facut un angajat intr-o perioada selectata. Pe ce site-uri a intrat, cat timp a umblat la calculator, productivitatea. Se vede ca este mai activ dimineata si miercuri, apoi mai scade."

Angajatorul nu trebuie sa-si anunte obligatoriu angajatii. Sunt bunurile companiei.

Companiile investesc in asemenea sisteme de monitorizare pentru ca astfel isi optimizeaza productivitatea si previn scurgerile de informatii.
 

Cazul domnului Barbulescu

Din august 2004 pana in august 2007, domnul Barbulescu a fost angajat in departamentul de vanzari al unei companii private. La cererea angajatorului, si-a creat un cont de Yahoo Messenger pentru a le raspunde clientilor. In iulie 2007, domnul Barbulescu a fost informat de catre angajatorul sau ca i-a fost monitorizata activitatea de pe Yahoo Messenger timp de o saptamana, iar concluzia a fost ca foloseste serviciul in scop personal. I-a fost prezentat in acest sens si un transcript al conversatiilor avute, inclusiv mesajele schimbat cu logodnica despre sex si sanatatea personala. Din acest motiv, doua saptamani mai tarziu, domnul Barbulescu a fost dat afara.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă
Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă

Carles Puigdemont, controversatul şef al executivului Cataloniei, este căsătorit cu o jurnalistă de origine română.

Surpriza imensa pentru un barbat care a comandat online un Kindle. Ce a primit in schimb in colet
Surpriza imensa pentru un barbat care a comandat online un Kindle. Ce a primit in schimb in colet

Un britanic a comandat un Kindle pe internet, insa i-a fost livrat acasa un colet cu totul neasteptat: o tumoare umana.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.