Tragedia din Alpi. Legistii au identificat secvente de ADN a peste jumatate din pasagerii avionului prabusit

30-03-2015 07:38


In timp ce in munti continua istovitoarea operatiune de recuperare a ramasitelor umane, legistii anunta primele rezultate in ancheta avionului Germanwings.

Specialisti israelieni, cu experienta in identificarea fragmentelor umane dupa atentate sinucigase, au ajuns in Alpii francezi, pentru a ajuta la strangerea ramasitelor celor 150 de victime ale prabusirii avionului Germanwings. Pana acum, legistii francezi au reusit sa izoleze 78 de secvente de ADN, iar asta inseamna ca nu va mai dura mult pana cand vor incepe identificarea victimelor.

Pe de alta parte, anchetatorii incearca sa afle ce a fost in mintea copilotului Andreas Lubitz, ce si-a condus cei 149 de pasageri si colegi la moarte.

Potrivit presei germane, Lubitz era macinat de teama ca isi va pierde brevetul de pilot, daca angajatorul va afla ca sufera de probleme psihice si are vederea deteriorata.

Totodata, copilotul s-ar fi despartit recent si de iubita insarcinata. Jurnalistii care au studiat istoria familiei sale scriu ca tanarul are si origini romanesti. Bunicul lui medic pediatru ar fi, plecat din Romania in anii '70.

600 de ramasite umane au fost recuperate de pe munte si analizate, intr-o prima faza, intr-un laborator mobil, situat foarte aproape de locul dezastrului. Duminica seara, anchetatorii francezi au anuntat ca au reusit sa izoleze secventele de ADN a peste jumatate din pasageri, asa ca nu va dura mult pana cand va incepe procesul dureros de identificare a victimelor.

Natalia Gallois, corespondent ITele: "Vor compara probele ADN gasite cu probele donate de familiile care ajung in cotinuare aici, in localitatea Le Vernet. Primarul localitatii ne-a spus ca isi doreste ca familiile sa poata ajunge la locul tragediei."

Un drum de un kilometru va taia padurea deasa si va oferi acces direct pentru masini la locul dezastrului.

Francois Balique, primarul localitatii Le Vernet: "Speram ca lucrarea va fi incheiata luni seara sau, cel tarziu, marti de dimineata. Apoi, vom putea ajunge la locul dezastrului cu masini de teren, marti sau miercuri."

Drumul va fi folosit intr-o prima faza pentru a transporta bucati grele ori voluminoase din avion, ce nu pot fi ridicate cu elicopterul. Abia dupa incheierea operatiunii de recuperare, cel mai probabil la jumatatea lunii viitoare, familiile vor primi permisiunea sa paseasca pe pantele unde cei dragi si-au gasit sfarsitul.

Anchetatorii germani discuta cu rudele si apropiatii copilotului Andreas Lubitz, cel care a zdrobit aeronava de Alpii francezi. Informatii neoficiale din presa arata ca Lubitz a fost tratat de mai multi medici psihologi si psihiatri, care i-au prescris in trecut antidepresive si medicamente impotriva episoadelor maniacale.

De aici, se contureaza ipoteza ca Andreas Lubitz ar fi suferit de tulburari de anxietate generalizata si de depresie severa. Incepea sa tipe fara motiv in mijlocul unei conversatii si ajunsese sa imi fie frica de el, a povestit fosta lui iubita pentru presa germana. Totodata, Lubitz si-ar fi pierdut 30 la suta din capacitatea vizuala si era in pericol sa isi piarda brevetul de pilot, fapt ce i-a agravat tumultul interior.

Se pare ca Lubitz planuia gestul dramatic dinainte ca pilotul sa ii ofere ocazia, parasind cabina. Transcrierile dialogului din cabina, publicate de ziarul Bild, arata ca tanarul de 27 de ani a insistat ca pilotul sa mearga la toaleta, pentru a ramane singur. Totodata, cand capitanul i-a cerut sa pregateasca aterizarea la Düsseldorf, copilotul i-a raspuns doar "Sper" si "Vom vedea".

Cand s-a intors, pilotul a gasit usa cabinei blocata din interior. A inceput sa tipe: "Pentru numele lui Dumnezeu, deschide usa!". Pasagerii au sesizat ca ceva este in neregula si au inceput sa tipe si ei, speriati. PIlotul a incercat apoi sa sparga usa cu toporul si a strigat tot mai agitat: "Deschide nenorocita asta de usa!". In tot acest timp, arata inregistratorul de bord, Andreas Lubitz nu a scos niciun sunet.

VIDEO PROTVPLUS.RO