Ancheta a Comisiei Europene dupa modificarile juridice din Polonia. Premierul Beata Szydlo: "Democratia e vie la noi in tara"
Comisia Europeana a decis miercuri lansarea etapei preliminare a unei proceduri oficiale de evaluare a recentelor modificari aduse de guvernul conservator din Polonia la legea privind Tribunalul Constitutional, transmit AFP si DPA, citate de Agerpres.
Aceasta este prima din cele trei etape ale procedurii de aparare a statului de drept, creata in martie 2014 de Comisia Europeana, dar care nu a mai fost utilizata pana acum, a explicat Timmermans, la finalul dezbaterii din Comisie.
Mecanismul a fost instituit in 2014 in urma criticilor aduse Bruxelles-ului in legatura cu lipsa de reactie fata de unele derapaje ale Ungariei de la valorile democratice europene.
'Se pare ca Tribunalul constitutional (polonez) a adoptat decizii ce nu sunt aplicate de alte institutii publice. Totodata, exista masuri care au fost luate de legislativul recent ales si care ii afecteaza functionarea', a mentionat Timmermans. 'Consider ca este o chestiune grava intr-o tara guvernata de statul de drept', a remarcat el, cu referire la cel de-al doilea punct.
Frans Timmermans a trimis la sfarsitul luni decembrie o scrisoare guvernului de la Varsovia solicitand 'explicatii' asupra celor doua legi controversate. Executivul polonez a raspuns aparandu-si cu fermitate deciziile.
Prima lege, adoptata la 24 decembrie, modifica regulile de vot cu majoritate calificata in cadrul Tribunalului Constitutional, instanta in care cinci judecatori noi au fost numiti de guvernul recent instalat. A doua lege, votata in graba in penultima zi a anului, face sa expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerii si consiliilor de supraveghere ale televiziunii si radioului publice, incredintand numirea noilor responsabili ministrului de finante.
In declaratia sa, Frans Timmermans a amintit, de altfel, ingrijorarile Comisiei legate de masurile de crestere a controlul guvernului asupra celor doua institutii de presa publice, fara insa a face alte mentiuni.
Concret, Comisia isi propune sa realizeze o prima evaluare a situatiei, care, conform procedurii aprobate in martie 2014, va fi urmata imediat, tot in prima etapa, de concluziile privind existenta sau nu a unei 'amenintari sistemice la adresa statului de drept'.
Daca aceasta concluzie va fi afirmativa, Comisia va lansa un dialog care va tine loc de 'avertisment', cu posibilitatea ca statul membru vizat sa raspunda.
'Scopul acestui proces pe care l-am lansat este sa clarificam faptele intr-un mod obiectiv, sa evaluam situatia in profunzime si sa incepem un dialog cu autoritatile poloneze fara a anticipa posibile viitoare etape', a mai indicat Timmermans. 'Ceea ce dorim (...) este sa ajutam la gasirea de solutii, daca vor fi necesare', a explicat prim-vicepresedintele Comisiei.
Colegiul comisarilor va reveni asupra acestui subiect la mijlocul lunii martie, data pana la care este asteptat un raport al Consiliului Europei, cerut chiar de guvernul polonez, cu privire la reforma Tribunalului Constitutional.
Intr-o reactie imediata, guvernul polonez a relativizat importanta deciziei Bruxellesului, un purtator de cuvant afirmand ca 'este vorba despre un dialog standard'. 'Nu a fost luata nicio decizie care sa poata avea impact negativ asupra relatiilor dintre Polonia si Uniunea Europeana', a insistat el.
Per ansamblu, procedura de aparare a statului de drept cuprinde trei etape: evaluare urmata de un aviz, recomandare pentru rezolvarea problemelor constatate, apoi urmarirea aplicarii recomandarilor formulate.
In caz de esec, tratatele europene prevad o sanctiune ultima radicala, si anume retragerea dreptului de vot al statului respectiv la summiturile si reuniunile ministeriale ale UE, o 'optiune nucleara' - asa cum au descris-o mai multi responsabili europeni - ce pare exclusa in acest stadiu pentru Polonia.
Potrivit AFP, presedintele polonez Andrzej Duda este asteptat luni la Bruxelles, iar prim-ministrul Beata Szydlo se va afla joi in Parlamentul European de la Strasbourg, pentru 'a apara personal reputatia Poloniei'.
Premierul polonez face apel la uniune nationala in fata 'calomniilor' venite din exterior
Premierul polonez Beata Szydlo a cerut miercuri opozitiei sa faca front comun cu guvernul in fata 'calomniilor' cu care se confrunta tara din exterior, informeaza AFP.
'Polonia este acuzata pe nedrept de lucruri care nu exista in tara noastra si anume ca incalca principiile statului de drept. Acest lucru nu este adevarat. Democratia este vie in Polonia", a afirmat Beata Szydlo in parlament. Ea a prezentat pozitia Varsoviei inaintea unei dezbateri in Parlamentul European pe 19 ianuarie la Strasbourg, unde va fi si ea prezenta.
Ea le-a multumit totodata tuturor liderilor grupurilor parlamentare, cu care s-a intalnit cu o zi inainte, ca au acceptat 'sa discute problemele poloneze in casa poloneza', subliniind ca de fiecare data cand aceste probleme 'au ajuns in exterior, totul s-a incheiat foarte prost'.
'Astazi, trebuie sa putem deoparte neintelegerile pentru a face front comun si pentru a discuta cum putem actiona pentru ca situatia internationala sa fie stabila. Le multumesc liderilor grupurilor parlamentare pentru ca doresc sa vorbeasca intr-o singura voce in legatura cu problemele fundamentale", a mai spus ea.
Fara a contesta necesitatea de a apara imaginea tarii in exterior in fata declaratiilor precum cele ale lui Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, privind o posibila 'putinizare' a Poloniei, membri ai opozitiei au raspuns ferm la discursul premierului Szydlo.
'Nu Polonia este calomniata, nici cetatenii sai. Partenerii nostri sunt ingrijorati de actiunile voastre. Este responsabilitatea voastra", a afirmat Rafal Trzaskowski, deputat al Platformei Civice, in numele principalului partid al opozitiei de centru.
Sursa: Agerpres
Etichete: Polonia, uniunea europeana, statul de drept,
Dată publicare:
13-01-2016 16:46