Rezultatele parțiale ale alegerilor din Turcia. Recep Erdogan a obținut 53% dintre voturi

×
Codul embed a fost copiat

Secţiile de vot s-au închis duminică în Turcia pentru alegerile prezidenţiale şi legislative anticipate.

CITIȚI în acest articol:

-► Turcia votează! Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE TEXT
-► Care este situația politică și economică acum în Turcia
-► Erdogan - surprins de uniunea neașteptată a partidelor de opoziție

CLICK AICI pentru LIVE VIDEO din Turcia!

Citește și
Istanbul, Bosfor
Bătălia pentru Turcia. Erdogan promite un proiect “nebunesc”, ce va schimba fața Istanbulului
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Turcia votează! Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Recep Tayyip Erdogan rămâne în fruntea alegerilor prezidențiale din Turcia, după numărarea a 91% dintre voturi, scrie presa de stat turcă.

Erdogan a obținut 53% din voturi, în timp ce cel mai apropiat rival al său, Muharrem Ince, 30%. Dacă actualul lider turc rămâne în final cu mai mult de 50% dintre voturi, el va fi declarat câștigător, fără a fi nevoie de organizarea unui al doilea tur.

Pe lângă președinție, turcii își aleg și membri Parlamentului. Și acolo, partidul lui Erdogan este fruntaș în urma publicării primelor rezultate, 88% dintre voturifiind numărate până acum, cu 43% dintre ele. Principalul partid de opoziție a adunat 22% dintre voturi, anunță agenția de presă Anadoulu, potrivit BBC. Surpriza este partidul PPE pro kurd, care pare să atingă pragul de 10% și să intre în Parlament, ceea ce i-ar îngreuna situația lui Erdogan de a ajunge la majoritate.

ora 20.00 Rata de participare la scrutinul prezidenţial din Turcia de duminică a fost de 86,82%, în timp ce rata de participare la alegerile legislative a fost de 87%, a transmis postul de stat TRT, citat de Reuters.

ora 19:00  Erdogan se află în frunte în alegerile prezidenţiale cu un scor de 59,12% după numărarea a 21,8% din voturi, transmite agenţia de presă turcă Anadolou. Erdogan, care are nevoie să obţină peste 50% din voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin, îl devansează astfel pe principalul său contracandidat, social-democratul Muharrem Ince, care a obţinut 26,53% din voturi, potrivit acestor rezultate parţiale.

Potrivit mai multor posturi de televiziune, Erdogan ar fi primit 58,9% din voturi după numărarea a 22,9% din buletine, iar contracandidatul său ar fi obţinut 26,7% din sufragii.

ora 17:00  Secţiile de vot s-au închis duminică în Turcia pentru alegerile prezidenţiale şi legislative anticipate, vot care reprezintă cea mai mare provocare electorală pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), de când au preluat puterea acum mai bine de 15 ani, informează Reuters.

Secţiile de votare din întreaga ţară, cu o populaţie de 81 de milioane de oameni, s-au închis oficial la ora locală 17:00 (14:00 GMT). În Turcia nu există practica exit-poll-urilor, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.

ora 16:00 Recep Tayyip Erdogan a votat la o şcoală din cartierul Uskudar din Istanbul "Turcia, ca să spun aşa, realizează o revoluţie democratică prin aceste alegeri", a declarat preşedintele turc la secţia de votare, susţinând ulterior că rata de participare la vot este foarte mare. "Rata de participare la vot nu este atât de mare nici măcar în cele mai dezvoltate ţări", a insistat el, adăugând că la alegerile precedente aceasta s-a situat la 85%.

Erdogan a venit la vot împreună cu soţia sa Emine - care a votat şi ea -, cu fiica sa Esra Albayrak, soţul acesteia, Berat Albayrak, şi copiii lor. Ulterior, Erdogan se va deplasa la Ankara, de unde a anunţat că va urmări rezultatele scrutinului.

ora 15.00 Principalul partid de opoziţie turc a denunţat tentative de fraudă. "Numeroase plângeri ne-au parvenit", mai ales din provincia Sanliurfa (sud-est), a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bülent Tezcan, într-o conferinţă de presă la sediul formaţiunii sale, la Ankara.

Tezcan a dat câteva exemple de tentative de măsluire a urnelor, îndeosebi cazul unei urne care conţinea deja circa o sută de buletine de vot, toate în favoarea alianţei dominate de formaţiunea aflată la putere, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), înainte de deschiderea secţiilor de vot. De teama fraudelor, îndeosebi în sud-estul cu majoritate kurdă, opozanţi şi ONG-uri au mobilizat câteva sute de mii de observatori pentru a supraveghea urnele.

"În regiune, s-au produs atacuri, ameninţări cu arestarea observatorilor noştri", a afirmat Tezcan, deplângând prezenţa "unor persoane înarmate pe străzi", care încearcă să creeze, în opinia sa, "o atmosferă de teroare pentru alegători".

Principalul partid prokurd HDP a denunţat la rândul său, pe reţelele sociale, tentative de fraudă şi intimidare similare în sud-est. Însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, la scurt timp după ce a votat la Istanbul, că a aflat "că nu există probleme serioase în întreaga Turcie" în procesul de desfăşurare a scrutinului. Şeful CHP, Kemal Kiliçdaroglu, a lansat, imediat după ce a votat la Ankara, un apel la "toţi funcţionarii" să dejoace tentativele de fraudă. "Vă rog, nu uitaţi că sunteţi funcţionari de stat. Nu sunteţi funcţionari ai unui partid politic", a insistat el.

ora 13.00 Cotidianul turc Hurriyet anunță că 6 persoane au fost arestate cu o zi înainte de scrutinul electoral, respectiv pe 23 iunie, pentru că l-ar fi insultat pe președintele Recep Erdogan în timp ce se aflau într-un parc de distracții.

Persoanele acuzate sunt susținători ai partidului de opoziție Partidul Republican al Poporului și l-ar fi jignit pe Erdogan după ce ”au consumat alcool” - chiar înainte să participe la un miting electoral organizat de principalul rival politic al lui Erdogan, Muharrem İnce.

ora 08.00 Cele aproape 181.000 de secţii de vot s-au deschis la ora 08.00 (05.00 GMT) şi se vor închide la 17.00 (14.00 GMT).

Lira turcească e în cădere liberă, iar inflația în urcare

Serhat Guvenc, profesor Universitatea Kadir Has
"Spre deosebire de precedentele două scrutine, electoratul are griji economice tot mai apăsate. Acesta este şi motivul pentru care actuala coaliţie de guvernământ a urgentat organizarea alegerilor: vrea reînnoirea mandatului şi tranziţia de la un regim parlamentar la un fel de regim prezidenţial."

De câteva luni, lira turcească e în cădere liberă, inflația a depăşit 10%, iar deficitul de cot curent crește în continuu.

În plus, Erdogan n-a anticipat elanul neașteptat prins de opoziția hotărâtă să înlăture un lider acuzat de derive autoritare și islamiste.

Miting de proporţii al principalului contracandidat al lui Erdogan în Turcia

Erdogan - surprins de uniunea neașteptată a partidelor de opoziție

Sigur pe el, după ce a câştigat toate alegerile din ultimii 15 ani, Erdogan a convocat scrutinul anticipat pentru a beneficia de prerogativele sporite conferite de noua Constituţie.

S-a trezit însă cu o concurenţă mai serioasă decât se aştepta şi riscă să nu câştige din primul tur, cum şi-ar fi dorit. E un scrutin desfăşurat în regim de stare de urgenţă, declarat după tentativa de lovitură de stat din 2016.

La ultimul miting de campanie, Recep Tayyp Erdogan le-a vorbit susţinătorilor lui despre spitalele şi drumurile construite. În vârstă de 64 de ani, Erdogan e la putere de 15 ani ca premier şi apoi preşedinte şi e obişnuit să câştige alegerile.

Pe cele parlamentare şi prezidenţiale de azi l-a convocat cu un an şi jumătate înainte de termen, în speranţa de a dezarma opoziţia.

El a trebuit să înfrunte în campanie o uniune neaşteptată a partidelor de opoziţie şi un concurent social-democrat, Muharrem Ince, capabil să rivalizeze cu el.

Muharrem Ince, candidatul CHP: "Când voi fi preşedinte, voi ridica starea de urgenţă în 48 de ore. Banca Centrală şi consiliul ei director vor fi autonome."

Erdogan riscă să nu câştige din primul tur, iar în al doilea, Ince s-ar putea dovedi cel mai serios adversar pe care l-a întâlnit vreodată.

Sinan Ulgen, Centrul pentru Studii Economice si de Politica Externă: "Cel mai probabil câştigător e Erdogan, dar nu mai e absolut cert, ca la alegerile din trecut. În schimb, în privinţa Parlamentului, opoziţia pare să aibă cele mai mari şanse de a câştiga majoritatea. De aici reiese scenariul în care preşedintele reales Erdogan n-ar mai controla Parlamentul. Cu alte cuvinte, o stare de lucruri cu totul schimbată, o coabitare pe care Turcia n-a mai experimentat-o."

Printre contracandidaţii lui Erdogan se numără şi unul care a făcut campanie din închisoare. Selahattin Demirtas, candidatul partidului prokurd HDP este închis din noiembrie 2016 pentru activităţi teroriste.

Televiziunea naţională i-a difuzat un discurs de 10 minute înregistrat în închisoare.

O altă surpriză a acestei campanii a fost Meral Akşener, prima femeie ministru de interne a Turciei în anii 90, care şi-a părăsit partidul naţionalist-conservator pentru că s-a aliat cu Erdogan.

Şase candidaţi sunt în cursa prezidenţială: actualul şef al statului, Recep Tayyip Erdogan (AKP), Muharrem Ince (CHP), Meral Aksener (Iyi Parti), Selahattin Demirtas (HDP), aflat în spatele gratiilor, Temel Karamollaoglu (SP) şi Dogu Perinçek (VP).

Pentru alegerile legislative au fost formate două alianţe. Prima, Alianţa Poporului, grupează Partidul Justiţiei şi Dezoltării (AKP, la putere) şi Partidul Acţiunea Naţionalistă (MHP). Partidul Marii Uniuni (BBP) prezintă candidaţi pe listele AKP.

A doua, Alianţa Naţiunii, este formată din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Partidul Bun (Iyi Parti, dreapta naţionalistă) şi Partidul Fericirii (Saadet, conservator).

Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd), Hüda-Par (islamist kurd) şi Partidul Patriotic (VP) se prezintă singure.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Miting de proporţii al principalului contracandidat al lui Erdogan în Turcia
Miting de proporţii al principalului contracandidat al lui Erdogan în Turcia

Febra alegerilor a pus stăpânire sâmbătă pe Istanbul, cel mai mare oraş al Turciei, în ultima zi de campanie înaintea scrutinului crucial de duminică.

Bătălia pentru Turcia. Erdogan promite un proiect “nebunesc”, ce va schimba fața Istanbulului
Bătălia pentru Turcia. Erdogan promite un proiect “nebunesc”, ce va schimba fața Istanbulului

Canalul este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte, calificate drept "nebuneşti" de Erdogan însuşi.

Ciocniri sângeroase într-un oraș din Turcia. 19 persoane, arestate
Ciocniri sângeroase într-un oraș din Turcia. 19 persoane, arestate

19 persoane au fost arestate, sâmbătă, în Turcia, ca urmare a unor confruntări sângeroase care au avut loc în timpul campaniei electorale dintr-un oraș prokurd de la frontiera cu Siria.

Erdogan: Fraţii mei, care aveți euro sau dolari sub pernă să-i investiți în lire turcești
Erdogan: Fraţii mei, care aveți euro sau dolari sub pernă să-i investiți în lire turcești

Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă cetăţenilor turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti, pentru a ajuta moneda naţională ce s-a depreciat puternic în ultimele săptămâni.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.