Americanii fug din calea uraganului ”Milton” care se anunță devastator, cu rafale de 250 de kilometri pe oră
Uraganul ”Milton” este așteptat să lovească năprasnic miercuri noapte Florida, al treilea cel mai populat stat american.
Autoritățile au decretat stare de urgenţă, în condițiile în care specialiștii anticipează un vânt devastator, cu 250 km pe oră, la rafală. Pentru că situația se anunță dramatică, președintele Joe Biden a fost nevoit să amâne, poate chiar să anuleze, o vizită de stat în Germania.
Așa-numitul "ochi" al uraganului Milton a fost filmat de o echipă de meteorologi americani de la Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei. În statul Florida, aflat chiar în calea urgiei, autoritățile au mesaje amenințătoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jane Castor, primarul orașului Tampa: „Dacă nu plecați din zonele în care au fost emise ordine de evacuare, veți muri!”
Un meterolog experimentat din Florida a fost copleșit de forța anunțată a furtunii.
John Morales, meteorology, postul WTVJ: „Este un uragan incredibil, incredibil... Presiunea a scăzut... a scăzut cu 50 milibari în doar 10 ore... Îmi cer iertare, doar că e.... înfiorător.”
Presiunea atmosferică în centrul furtunii a scăzut la 897 milibari, una dintre cele mai joase valori înregistrate vreodată în bazinul Atlanticului.
Multe localități aflate pe litoralul statului Florida sunt acum pustii. Pe șosele s-au înregistrat ambuteiaje majore și aproape un sfert dintre benzinării au rămas fără combustibil. Experții anticipează că nivelul de distrugere provocat de Milton va fi unul colosal, cu pierderi de zeci de miliarde de dolari.
Kate Bolduan, prezentatoare CNN: „Vorbim de un val de furtună de 4-5 metri și vreau să vă arăt ce înseamnă cu adevărat aceste cifre. Această grafică vă arată ce înseamnă un val de furtună înalt de aproape un metru. La acest nivel, drumurile din zona de coastă, aflate la joasă altitudine, ar fi inundate. Următoarea etapă ar fi un val de 2-3 metri, suficient cât să scufunde mașinile. Dar nu uitați că se așteaptă ca uraganul Milton să aducă valuri de furtună mult mai mari, de peste 3 metri în unele locuri, iar asta înseamnă că vor fi mai înalte decât un autobuz.”
Ben Clarke, cercetător în domeniul climei la Imperial College London: „Intervalul de timp mic dintre cele două uragane, Helene și Milton, ne alertează asupra faptului că asta e tendința pentru viitor, adică multiple evenimente meteo tot mai distructive afectând aceleași zone în succesiune rapidă. Și de abia de aici încolo impactul devine catastrofal.”
Oamenii de știință americani au analizat recentul uraganul Helene, care a făcut 235 de victime în Florida, Georgia și Carolina de Sud. Prima concluzie este că ploile și vântul au fost cu 10% mai intense din cauza schimbărilor climatice. Un factor esențial în tăria unui uragan este și temperatura apei din Golful Mexic. Oceanele mai calde eliberează mai mulţi vapori care furnizează energie suplimentară furtunilor.