American de culoare, împușcat în spate de poliţie, sub ochii copiilor. Reacţii politice la vârf

Ultima actualizare: 24-08-2020 22:34
Jacob Blake proteste sua
Getty

Un alt incident pune în discuție brutalitatea poliției din SUA. Un bărbat de culoare a fost împușcat în spate de polițiști, în timp ce încerca să intre într-un autoturism.

Copiii victimei se aflau pe bancheta din spate a SUV-ului, privind îngroziți cum tatăl lor a căzut secerat la pământ.

Cei trei copii cu vârste de 3, 5 și 8 ani se aflau în mașină când tatăl lor a fost împușcat, a dezvăluit avocatul familiei, menționând că aceștia „sunt marcați pe viață”. Bărbatul se numește Jacob Blake și este la spital, în stare gravă, după ce a fost împușcat de poliție în orașul Kenosha din statul american Wisconsin, a dezvăluit guvernatorul statului, Tony Evers, potrivit CNN.

Din primele cercetări, victima a fost împușcată în spate cu șapte gloanțe, iar polițiștii au fost suspendați din funcție.

Acest caz alimentează revoltele sociale din Statele Unite cu privire la brutalitatea poliţiei şi rasism, după moartea pe 25 mai a lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis de către un poliţist alb care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute, împiedicându-l să respire.

Într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare şi preluată de presa americană, se poate vedea un bărbat care se îndreaptă către o maşină, urmat de doi poliţişti. Bărbatul ar fi intervenit într-o ceartă între două femei.

Imaginile au declanșat revoltă în micul oraș, iar mai multe manifestații de stradă s-au transformat în acte de vandalism. Unele clădiri au fost vopsite cu graffiti, mai multe mașini au fost incendiate iar manifestanții au aruncat cu borduri ți cocktailuri Molotov în forțele de ordine.

Autoritățile au impus o restricție de circulație pe timpul nopții de duminică spre luni, arată sursa citată.

 

Bărbatul fusese electrocutat de polițiști cu un pistol cu electroșocuri

Potrivit avocatului Ben Crump, care reprezintă familia lui George Floyd și a preluat și acest caz, bărbatul de culoare tocmai plecase după ce a intervenit în scandalul dintre două femei. Polițiștii fuseseră chemați printr-un apel la 911 pentru a interveni într-o situație de violență domestică, au comunicat reprezentanții forțelor de ordine.

În convorbirile ofițerilor de pe stațiile de emisie-recepție, se aude o voce care spune că Blake „nu are ce căuta acolo” și că luase cheile reclamantului. Ofițerul a explicat apoi că nu are mai multe detalii pentru că reclamantul „nu era cooperant”.

Consemnarea împușcăturilor în convorbirile prin stație apare la cinci minute după raportul inițial. Potrivit avocatului, bărbatul fusese electrocutat cu un pistol cu electroșocuri de polițiști, înainte de a fi împușcat.

Nu reiese totuși din imagini dacă ambii polițiști au deschis focul.

Joe Biden: „Aceste lovituri străpung sufletul națiunii noastre”

Jeffery Robinson, reprezentantul unei asociații de apărare a drepturilor civile, a dezvăluit că bărbatul de culoare a fost împușcat de șapte ori, iar „polițiștii și-au manifestat clar intenția de a-l ucide pentru infracțiunea de a le întoarce spatele”.

 Contracandidatul președintelui american Donald Trump, Joe Biden, a criticat dur intervenția poliției.

„Ieri, în Kenosha, Wisconsin, Jacob Blake a fost împușcat de șapte ori în spate, în timp ce poliția a încercat să-l împiedice să se urce în mașina sa. Copiii săi au privit din interiorul mașinii. Și în această dimineață, națiunea americană își manifestă durerea și supărarea pentru că încă un afro-american este victima brutalității. Este necesară o anchetă imediată, completă și transparentă, iar ofițerii trebuie să fie trași la răspundere. Aceste lovituri străpung sufletul națiunii noastre. Mă rog pentru însănătoșirea lui Iacob și pentru copiii săi” a declarat Joe Biden, potrivit publicației Milwaukee Journal Sentinel.


„Mă rog astăzi pentru Jacob Blake. Sunt alături de toți cei care cred că trebuie făcută dreptate în acest caz îngrozitor și în multe altele asemenea. Black lives matter” a scris pe Twitter Hillary Clinton.

Senatorul Bernie Sanders: „Polițiștii care l-au împușcat de șapte ori pe Jacob Blake trebuie concediați, arestați și puși sub acuzare pentru a suferi la maxim rigorile legii. Congresul nu mai poate aștepta pentru a acționa ca să oprească violențele îngrozitoare ale poliției împotriva afro-americanilor” a scris pe Twitter Bernie Sanders.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO