Explozie in Manhattan. Autoritatile au anuntat ca este vorba despre "UN ACT DE TERORISM". Toti ranitii au fost externati

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| O puternica explozie a zguduit azi-noapte cartierul new yorkez Chelsea, din Manhattan, si a provocat nu mai putin de 29 de raniti.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
♦O bomba improvizata ascunsa intr-o pubela a explodat in noaptea de sambata spre duminica
♦Momentul exploziei a fost surprins de o camera de supraveghere
♦Bilantul exploziei a ajuns la 29 de raniti, unul e in stare grava

♦Primarul New Yorkului anuntat ca explozia pare sa fi fost un act intentionat, dar nu unul terorist
♦Un al doilea dispozitiv exploziv, improvizat dintr-o oala sub presiune, a fost indepartat in siguranta
♦MAE: Nu au fost inregistrate cereri din partea unor cetateni romani

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 17:44   Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat ca explozia care a avut loc sambata in Manhattan a fost produsa de o 'bomba' si ca este un "act de terorism", dar ca nu exista niciun indiciu care sa arate "vreo legatura cu terorismul international", relateaza AFP si Reuters.

Citește și
politia germana
Cine sunt cei 3 barbati arestati in Germania, suspectati de implicare in atacurile de la Paris.Operatiune cu 200 de politisti
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Insa ancheta este doar la inceput", le-a spus Cuomo duminica jurnalistilor in apropiere de locul incidentului.

"Indiferent cine a plasat aceste bombe, ii vom gasi si vor fi adusi in fata justitiei", a afirmat guvernatorul.

El a confirmat ca un alt dispozitiv explozibil - o oala sub presiune la care au fost legate fire electrice si un telefon mobil - a fost de asemenea gasit la cateva strazi distanta, insa acesta nu a explodat.

Explozia, care s-a produs sambata seara in cartierul populat Chelsea, s-a soldat cu 29 de raniti, dintre care unul grav, si a produs numeroase pagube.

Explozia a survenit in contextul apropierii Adunarii Generale a ONU, astfel ca circa 1.000 de politisti suplimentari au fost desfasurati 'ca masura de precautie', a precizat guvernatorul.

Toti cei 29 de raniti au fost externati, a mai precizat guvernatorul Cuomo.

UPDATE 13:00 O noua inregistrare de pe camerele de supraveghere arata momentul exploziei din Manhattan.

UPDATE 11:00 Consulatul General al Romaniei la New York nu a primit solicitari de asistenta din partea unor cetateni romani, in urma exploziei care a avut loc, in cursul noptii de sambata, in cartierul Chelsea din Manhattan, a precizat ministerul Afacerilor Externe.

"Consulatul General al Romaniei la New York s-a autosesizat in urma exploziei care a avut loc, in cursul noptii de sambata, in cartierul Chelsea si a efectuat demersuri pentru a verifica daca printre victime se afla si cetateni romani. Pana la acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost inregistrate solicitari de asistenta consulara din partea unor cetateni romani. Consulatul General al Romaniei la New York continua monitorizarea cazului si este pregatita sa acorde asistenta consulara daca situatia o va impune", se arata in raspunsul MAE.

UPDATE 10:45 Autoritatile au declarat ca au gasit un bilet in apropierea locului unde a avut loc explozia, insa nu este clar ce scria in el, a afirmat o sursa pentru New York Daily News. Un jurnalist al site-ului The Daily Beast a publicat o imagine a unui bulevard in care traficul este inchis si nu exista nicio persoana pe strada."Cum arata bulervardul fantoma", a scris el pe Twitter.

UPDATE 09:15 Martorii au transmis live pe periscope momentul in care un robot al politiei ridica al doilea dispozitiv exploziv fabricat cu o oala sub presiune.

UPDATE 09:10 Autoritatile americane sustin ca nu exista nicio legatura intre explozia din Manhattan si incidentul din New Jersey. In urma cu cateva ore, un dispozitiv artizanal plasat intr-o pubela in Seaside Park, in statul vecin New Jersey, a explodat, fara sa provoace victime, in apropiere de traseul unei competitii sportive.
 

UPDATE 09:00 Echipele de genisti vor muta al doilea dispozitiv suspect gasit in apropierea zonei exploziei si vor incerca sa il dezactiveze intr-o zona sigura, conform The Guardian. Autoritatile au confirmat ca este vorba de o oala sub presiune cu fire si un dispozitiv atasat si cel mai probabil o vor muta intr-o sectie speciala a echipei de genisti, la 45 de minute de cartierul Chelsea, insa acesta va fi pus intr-un container securizat inainte, ca masura de precautie.

UPDATE 08:45 Postul de televiziune MSNBC ar avea o inregistrare de la camerele de supravghere in care a fost surprins un barbat care ar lasa un pachet suspect intr-un tomberon din cartierul Chelsea. Conform The Guardian, postul de televiziune nu a difuzat imaginile, insa astfel s-ar confirma teoria autoritatilor, cum ca dispozitivul era ascuns intr-un cos de gunoi. Din primele informatii, politia ar fi urmarit inregistrarea, insa nu a fost confirmat oficial.

UPDATE 08:00 In apropiere de locul exploziei de pe Sixth Avenue a fost gasit un al doilea dispozitiv exploziv artizanal. Potrivit The Wall Street Journal, care citeaza surse din politie, al doilea dispozitiv era o oala sub presiune, cu fire si un telefon atasat, de tipul celor folosite la atentatele din Boston. Pe Twitter circula o imagine care ar infatisa dispozitivul. Sursa ei nu a fost confirmata oficial.

UPDATE 07:20 Politia ar fi gasit si un al doilea dispozitiv exploziv, amplasat intr-o oala sub presiune, potrivit Fox News.

UPDATE 07:10 O inregistrare surprinde momentul exploziei din Manhattan. Imaginile surprinse de o camera de supraveghere au fost publicate pe Twitter, relateaza The Guardian.

UPDATE 07:05 Primele imagini de la locul exploziei din Manhattan. O inregistrare cu efectele deflagratiei a fost publicata pe Youtube.

UPDATE 07:00 Intr-o conferinta de presa la cateva ore dupa incident, seful departamentului de pompieri al metropolei, Daniel Nigro, a facut bilantul: 29 de raniti, niciunul in pericol de moarte.

Potrivit primarului Bill de Blasio, explozia a fost provocata intentionat, dar nu exista indicii ca ar fi fost un act terorist.

Politia a anuntat ca explozia a avut loc in strada si ca a gasit "un posibil dispozitiv exploziv".

UPDATE 05:30 Explozia s-a produs sambata la ora locala 21.00 (duminica la 01.00 GMT, respectiv 04.00 ora Romaniei) pe Strada 23, in apropierea Sixth Avenue.

 

Unii martori oculari citati de CNN afirma ca la origine ar fi fost un dispozitiv exploziv amplasat intr-un cos de gunoi.

Explozia s-a produs intr-o zona populata, cu restaurante si cinematografe. La locul exploziei sunt agenti FBI, genisti, pompieri, politisti, dar si primarul New Yorkului. Masurile de securitate au fost sporite in oras iar zona a fost blocata.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
"Am crezut ca asurzesc, ni s-au spart geamurile de la masina". Clipele de groaza traite de martorii exploziei din Manhattan

O explozie puternica a avut loc sambata noaptea in zona rezidentiala newyorkeza Chelsea din Manhattan.

Cine sunt cei 3 barbati arestati in Germania, suspectati de implicare in atacurile de la Paris.Operatiune cu 200 de politisti
Cine sunt cei 3 barbati arestati in Germania, suspectati de implicare in atacurile de la Paris.Operatiune cu 200 de politisti

Cei trei refugiati sirieni arestati marti in landul german Schleswig-Holstein sub banuiala ca planificau un atac terorist in numele gruparii jihadiste Stat Islamic sunt suspectati de legaturi cu autorii atentatelor comise la Paris.

Un tanar care a incercat sa se alature organizatiei ISIS, condamnat la 8 ani. El a multumit FBI:” Mi-au salvat viata
Un tanar care a incercat sa se alature organizatiei ISIS, condamnat la 8 ani. El a multumit FBI:” Mi-au salvat viata"

Muhhammad Dakhlalla, 22, a fost condamnat, miercuri, la 8 ani de inchisoare cu executare, dupa ce a pledat vinovat la acuzatia ca ar fi sustinut cu documente organizatia terorista ISIS
 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.