Amendă de 400 de euro pentru o postare pe Facebook. Pe cine a insultat un bărbat
O instanţă macedoneană a pus în aplicare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o lege despre lezmajestate pentru a-l proteja pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
În acest sens, un tânăr cu dublă cetăţenie turco-macedoneană a fost condamnat la plata unei amenzi de 400 de euro pentru postarea pe Facebook a unui mesaj ironic şi insultător la adresa liderului de la Ankara, scrie Global Voices.
Agenţia Anadolu relatează că persoana amendată pentru insultarea preşedintelui Erdogan este cunoscută doar după iniţialele EA.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Aceasta va trebui să plătească amenda sau să execute o scurtă sentinţă în spatele gratiilor. Însă, procedura juridică împotriva lui EA a început la finele anului trecut, atunci când ambasadorul turc de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plângere penală, atunci când fostul executiv era în continuare la putere în Macedonia.
Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejează ”reputaţia unei ţări străine” şi stipulează că o ”persoană care are intenţia de a ridiculiza public o ţară străină, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui să plătească o amendă”.
Însă, niciun judecător macedonean nu s-a folosit în ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoană pentru insultarea unui lider de stat străin, în vreme ce internauţii au reacţionat cu furie şi costernare la această ştire pe Facebook şi Twitter.
Filip Medarski - un important avocat din Skopje - a condamnat hotărârea judecătorilor, susţinând că aceasta nu se potriveşte cu practicile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).
Având în vedere că Macedonia este o membră a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii şi pentru justiţia de la Skopje.
Medarski a explicat că deşi o asemenea infracţiune există în Codul Penal, ea ar trebui să apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn, ci nu persoana care ocupă o funcţie la conducerea Turciei.
În 2013, judecătorii CEDO au luat o decizie istorică în cazul Eon vs Franţa, care a pornit de la o vizită efectuată în 2008 de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy în localitatea Laval. În timpul deplasării, un cetăţean francez pe nume Herve Eon a ridicat în aer un banner cu mesajul ”dispari, fraiere”.
Sarkozy folosise aceeaşi frază în urmă cu doar câteva luni, atunci când un fermier nu a vrut să-l salute la un miting agricol din Franţa.
Eon a fost arestat şi condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea preşedintelui Republicii. Deşi decizia a fost susţinută de Curtea de Apel şi Curtea de Casaţie, francezul s-a adresat magistraţilor CEDO.
Aceştia din urmă au decis că sentinţa dată de justiţia franceză reprezintă o încălcare a libertăţii de expresie, care este garantată de articolul 10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
Macedonia este în schimb o ţară unde corupţia a infestat fiecare segment al societăţii, iar lipsa de respect pentru statul de drept şi încercările de limitare a libertăţii presei sunt la ordinea zilei pe scena politică din Skopje.