Reacția Varșoviei după ce Vladimir Putin a amenințat Polonia. „Întâlnirea a fost foarte scurtă"
Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost convocat „de urgenţă” sâmbătă la Ministerul de Externe polonez în urma unor declaraţii făcute de preşedintele rus Vladimir Putin vineri, calificate drept „provocatoare” de Varşovia, relatează AFP.
Preşedintele rus a acuzat vineri Polonia că ar avea „planuri revanşarde” şi că vrea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, o acuzaţie recurentă a autorităţilor ruse, conform Agerpres.
În cursul unei reuniuni a Consiliului Securităţii naţionale, Putin a menţionat între altele că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un „cadou al lui Stalin” făcut polonezilor după cel de-al Doilea Război Mondial.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Convocarea ambasadorului rus este o urmare a „declaraţiilor provocatoare ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum şi a ameninţărilor şi a altor acţiuni neprietenoase ale Federaţiei Ruse faţă de Polonia şi faţă de aliaţii noştri", a declarat viceministrul polonez Pawel Jablonski.
„Întâlnirea a fost foarte scurtă", a precizat el pentru presă la finalul acesteia.
„Frontierele între ţări sunt absolut de neatins şi Polonia se opune oricărei revizuiri" a acestora, a declarat Jablonski.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a răspuns vineri seara printr-o postare pe Twitter lui Putin, reiterând că „Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi" în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit lui Jablonski, este o „tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi".
În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul conflictului mondial, Polonia a fost deplasată cu 300 km2 spre vest, comparativ cu harta de dinaintea războiului.
Uniunea Sovietică a păstrat astfel teritoriile poloneze pe care şi le anexase în 1939, în timp ce Polonia a beneficiat în schimb de câteva regiuni care aparţinuseră Germaniei, notează AFP.