Ambasada SUA: Contributia SUA la apararea statelor NATO din Europa nu va fi afectata
Contributia SUA la apararea statelor NATO din Europa nu va fi afectata, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA, in care se precizeaza ca implementarea bazei din Romania in cadrul Fazei 2 a EPAA ramane in acelasi calendar si in acelasi buget.
"Ramanem ferm angajati in programul pentru Fazele 1-3 ale EPAA, care reprezinta contributia Statelor Unite la sistemul antiracheta al NATO. Contributia SUA la apararea statelor NATO din Europa nu va fi afectata. Fazele 1-3 din EPAA vor continua sa asigure aparare Europei, iar Faza 3 in particular va oferi in continuare acoperire pentru teritoriile si populatiile NATO din Europa", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA.
Sursa mentionata face precizari in legatura cu bazele din Romania si Polonia.
"Angajarea noastra in fazele 1-3 include dezvoltarea amplasarilor de aparare antiracheta in Romania in orizontul de timp 2015, ca parte a Fazei 2, si in Polonia in orizontul de timp 2018, ca parte a Fazei 3. Ambele aceste dezvoltari raman in calendar si in buget, in ambele tari lucrandu-se pentru implementarea acestora. In fapt, constructia bazei din Romania este programata sa inceapa in acest an si, de asemenea, vom incepe in acest an achizitiile de echipament pentru baza din Polonia, in cadrul Fazei 3", se arata in comunicat.
Administratia SUA a informat ca a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa prin renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA urmare a amenintarilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.
Proiectul sistemului de aparare antiracheta care se desfasoara in Romania va fi operationalizat fara intarzieri, iar decizia anuntata vineri de secretarul apararii american nu are niciun efect negativ asupra acestui proces, informeaza MAE si MApN.
"MAE si MApN informeaza asupra faptului ca, in urma contactelor avute in cursul zilei de ieri (vineri, n.r.) cu partea americana, prealabile anuntului secretarului apararii american privind noi masuri de aparare a teritoriului SUA impotriva atacurilor potentiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate urmatoarele: Proiectul sistemului de aparare antiracheta al SUA care va fi instalat in Romania in faza a 2-a a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este in niciun fel afectat. Acesta se va derula in continuare in calendarul convenit cu partea americana, urmand a deveni operational la orizontul anului 2015, astfel cum a fost stabilit initial", se arata intr-un comunicat comun al MAE si MApN remis, sambata, agentiei MEDIAFAX.