Bucati din gigantul de 6 tone s-au prabusit pe Pamant. VIDEO BBC cu satelitul in cadere
Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) a cazut pe Pamant sambata, intre 03.23 si 5.09 GMT (06.23 - 08.09 ora Romaniei), a anuntat NASA, care nu a determinat inca locul si nici momentul exact al prabusirii, potrivit USA Today.
13:00 In caderea sa, satelitul se indrepta inspre est vizand Canada, Africa, precum si parti importante din oceanele Pacific, Atlantic si Indian.
Se pare ca satelitul a ars in cea mai mare parte, fragmentele ramase nereprezentand un pericol pentru siguranta publica.
NASA estima ca ramasitele satelitului nu s-ar putea imprastia pe mai mult de 500 de mile (circa 800 kilometri).
De asemenea, potrivit estimarilor Agentiei spatiale americane, cea mai mare bucata din UARS, care avea 6 tone, nu ar fi depasit greutatea de 136 de kilograme.
Pana in prezent, nu este cunoscut vreun caz de accidentare a unei persoane din cauza deseurilor cazute din spatiu si nici nu au fost vreodata distrugeri majore.
NASA a estimat ca sansele ca cineva oriunde pe Pamant sa fie ranit in urma caderii deseurilor spatiale sunt de 1 la 3.200, in timp ce probabilitatea ca un om sa fie lovit este de 1 la 22 de bilioane, dat fiind ca pe Glob traiesc 7 miliarde de oameni.
In cazul ranirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de caderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale ce a fost incheiata in 1972.
Statele Unite ale Americii au semnat aceasta conventie cu alte 79 de tari. UARS este cel mai mare satelit NASA care a cazut pe Terra in ultimele trei decenii, dupa caderea satelitului Skylab in vestul Australiei in 1979.
Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an. UARS a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera inalta a Terrei si si-a incheiat misiunea in 2005 dupa ce si-a consumat carburantul.
Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime
11:00 Bucati din satelitul de sase tone ar fi fost observate deja in Canada, langa orasul Okotos, anunta NASA.
Satelitul de 6 tone care a orbitat in jurul planetei timp de 20 de ani s-a sfaramat la intrarea in atmosfera terestra.
Agentia Spatiala Americana urmareste in continuare desfasurarea evenimentului si va reveni cu declaratii.
Vezi un video BBC cu satelitul in cadere
10.30: Potrivit paginii de Twitter a NASA, citata de CNN, este posibil ca bucati din satelit sa se fi prabusit deja pe Pamant. Agentia Spatiala Americana asteapta inca o confirmare oficiala.
07:00 Predictiile raman deocamdata inutile, mai ales ca in ultimele ore caderea i s-a incetinit dand peste cap mai multe scenarii facute de specialisti. E cert ca pana la 11, ora Romaniei, satelitul va fi deja pe pamant.
La intrarea in atmosfera satelitul se va sparge in zeci de bucati, iar cele mai mari ar putea ramane chiar si de 500 de kilograme. Fiecare fragment va avea atunci o viteza de 20 de ori mai mare decat a unui glont, iar resturile se vor imprastia pe o raza de 800 de kilometri.
"Am observat schimbari la satelit, fie de orientare, fie de forma. Iar ele sugereaza ca masura in care atmosfera va influenta raza orbitei nu e atat de semnificativa, iar fortele aerodinamice sunt mai mici", a declarat Mark Matney, cercetator NASA.
Acum, satelitul are o viteza orbitala de 29.000 de kilometri pe ora, dar asta nu inseamna ca se poate calcula mometul exact in care va intra in atmosfera. O intarziere de 5 minute poate schimba punctul de impact cu 2.500 de kilometri.
In cazul in care avem ghinionul sa pice asa ceva langa noi, expertii nu uita sa ne avertizeze sa nu punem mana pe bucatile de satelit pentru ca apartin guvernului Statelor Unite.
VINERI
18:00 Protectia civila italiana le-a cerut locuitorilor din nordul tarii sa ramana in locuintele lor, din cauza riscurilor asociate cu reintrarea in atmosfera terestra a unui satelit american, prevazuta a avea loc in noaptea de vineri spre sambata.
Protectia civila italiana estimeaza ca posibilitatea de impact este de 1,5%.
"Pe baza indiciilor si a estimarilor furnizate de Comitetul tehnic stiintific", Protectia civila italiana a anuntat ca "probabilitatea ca unul sau mai multe fragmente desprinse din satelit sa cada pe teritoriul italian a crescut la 1,5%, dupa ce joi seara aceasta probabilitate era de 0,6%", informeaza AFP.
Regiunile potential vizate sunt cele din nordul tarii - Piemont, Lombardia, Val d'Aoste, Liguria, Trentino-Tirolul de Sud, Venetia si partea de vest a regiunii Emilia-Romagna, potrivit acestei institutii italiene.
Autoritatile le-au recomandant locuitorilor din regiunile vizate sa nu ramana in spatii deschise. In casele lor, ei trebuie sa ramana la etajele inferioare si cat mai aproape de zidurile ce fac parte din structura de rezistenta a cladirilor.
Autoritatile italiene au reamintit faptul ca eventualele fragmente desprinse din satelit nu vor fi vizibile in timpul caderii acestora si au subliniat faptul ca acele fragmente pot emite gaze toxice, cerandu-le, totodata, locuitorilor din zonele vizate sa nu se apropie "la mai putin de 20 de metri".
13:00 Pica si mai exact unde? Aceasta este intrebarea care ii framanta pe astronomii din toata lumea, in asteptarea unui satelit american de 6 tone, care a iesit din uz si ar trebui sa cada pe Pamant.
Si partea proasta abia acum vine. Dupa ce i-au calculat traiectoria probabila, expertii NASA si-au dat seama ca satelitul defunct are mari sanse sa se prabuseasca intr-o zona dens populata. Cu toate acestea nu au facut publica regiunea respectiva, sub pretextul ca nu stiu. Probabil ca nu vor sa creeze panica.
Va aduceti aminte de drobul de sare din povestile lui Creanga? Ei bine, cam asa se intampla si cu satelitul vechi de 20 de ani care a sucombat pe orbita si a hotarat sa intre de capul lui in atmosfera Terrei. Astrofizicienii americani recunosc ca nu e de glumit cu 6 tone de material electronic, care va mai lua si foc pe cer, dar cum "75% din planeta este acoperita de apa, inseamna ca, mai degraba, satelitul o sa cada in ocean," crede Derek Pitts, astronom la Institutul Franklin.
In plus, oamenii de stiinta spun ca odata intrat in atmosfera, satelitul se va dezintegra, reducand pericolul unei coliziuni ucigase.
"Sunt cateva piese, probabil 26, care ar putea lovi suprafata planetei. Dar trebuie sa fim constienti ca odata ce se va da alarma, in cazul in care sunt vizate zone populate, ar fi bine ca oamenii sa ramana in casa."
Prieteni buni cu cifrele, astrofizicienii au calculat ca exista o sansa la 3.200, ca satelitul sa ameninte o zona populata de pe Terra si o sansa la 23.000 de miliarde ca o persoana sa fie lovita de una dintre bucatile desprinse din obiectul spatial. Mai putin linistitor este faptul ca suprafata pe care s-ar putea prabusi resturile aparatului, ar avea o intindere de 4-500 de kilometri.
Iata o prezentare grafica a orbitei actuale a UARS si a dezintegrarii sale partiale in atmosfera.
"In mod normal, exista o mica rezerva de combustibil, pastrata pentru faza finala a exploatarii, pentru a controla prabusirea satelitului in atmosfera Pamantului. In acest caz, aproape tot combustibilul a fost consumat," spune acelati Derek Pitts.
Asa ca revenim la drobul de sare si scrutam orizontul in apropierea Ecuatorului. Ca si in 1958, cand satelitul Sputnik a strabatut distanta dintre New York si Amazon, in doar 10 minute, si acum s-ar putea sa avem ocazia sa admiram o dara de foc pe cer, in urmatoarele 24 de ore.