Alertă în SUA. Zona în care numărul rechinilor este în creștere. Ce spun experții
Numărul rechinilor este în creștere în apele care înconjoară Long Island, insula din SUA care este celebră pentru plajele sale cu nisip fin. Experții spun că acest fenomen nu este neapărat un lucru rău.
Oceanele mai curate, temperaturile mai calde ale apei și reapariția bancurilor de pești cu care se hrănesc rechinii sunt factorii care au făcut ca numărul prădătorilor să crească, potrivit experților, potrivit syracuse.com.
„Există mult mai mulți rechini decât acum 10 sau 15 ani”, a declarat, pentru Newsday, Christopher Paparo, managerul Centrului de Științe Marine al Universității Stony Brook.
„Descoperim aici rechini, balene și delfini. În anii 1960, nu aveam rechini, balene sau delfini”, a mai spus acesta.
În zonă, în ultimul secol, atacurile rechinilor au fost foarte rare, cu o medie de aproximativ unul la 10 ani, scrie Newsday.
Totuși, în ultimele două săptămâni, atacurile prădătorilor s-au intensificat. Doi salvamari au fost mușcați de rechini, iar o a treia persoană a prezentat răni care par a fi generate de un atac al unui astfel de monstru marin.
Atacurile rechinilor sunt tot mai dese în SUA
Anul trecut, Statele Unite au înregistrat 47 de atacuri de rechin neprovocate, o creștere cu 42% față de 2020, conform datelor furnizate de Muzeul de Istorie Naturală din Florida.
Potrivit experților, creșterea numărului de rechini este un semn că eforturile de conservare au reușit să ajute la restabilirea echilibrului ecologic al oceanelor, după ce pescuitul excesiv, poluarea și o mișcare de ucidere a rechinilor - parțial inspirată de filmul „Jaws” (n.r. - apărut în 1975) - le-au redus numărul.
Rechinii de talie mică, care sunt văzuți mai des în apropierea țărmurilor, ajută la menținerea speciilor prădătoare în frâu.
De asemenea, conform specialiștilor, multe specii de rechini mențin oceanele mai curate și mai sănătose.
Totuși, întâlnirile tot mai dese dintre oameni și rechini ar putea schimba sentimentul publicului față de prădători.
„Sunt foarte îngrijorat că percepția împotriva căreia am luptat timp de câteva decenii se va schimba”, a declarat Bob Hueter, om de știință și șef al OCEARCH, o organizație non-profit care efectuează cercetări asupra rechinilor.